Документи українки, яку рф звинуватила у вбивстві Дугіної, — невміло зфотошоплений фейк

Читати на RU

Днями російська ФСБ звітувала про розкриття вбивства Дар’ї Дугіної. Доволі очікувано звинуватили у цьому українську громадянку Наталію Вовк (Шабан), яка начебто служила чи служить в окремому загоні спеціального призначення Національної гвардії «Aзов».

Уся ця історія — чергова реінкарнація «візитки Яроша», і користувачі соцмереж уже знаходять докази цьому. Наприклад, естонський PR-спеціаліст та журналіст Лаурі Ліннамяе прогнав фото начебто документів Вовк, що свідчать про її приналежність до «Aзова» через інструмент Forensically. І спробував у такий спосіб проаналізувати автентичність фото за рівнем шумів у зображенні та за іншими показниками. Цей інструмент шукає сліди втручання або ж “фотошоплення” зображень.

Ось переказ основних його знахідок:

  • Завдяки Forensically можна побачити, де саме фотошопер використовував інструмент “Клонування”:
Тут і надалі фото з публікацій @IssandJumal
  • Над фотографією є чорна полоска тіні, яку фотошопер зробив за допомогою розмиття по Ґаусу, і це впадає в око (на цей момент опитані AIN.UA експерти відзначають, що це може бути ефект від сканування, але це неточно).
  • Фон фотографії по кількості пікселів відрізняється від самого фото:
  • Фон, судячи з усього вирізали за допомогою інструменту “Гумка” із м’якими краями замість того, щоб використати професійні інструменти.
  • Окрім того, фотошопер використав застарілий простий інструмент (“Чарівна паличка”), який є малоефективним для вирізання фону:
  • Ліва частина лиця, можливо, створена з якоїсь іншої частини тіла, яка по кольору та текстурі не співпадає з шкірою лиця:
  • По кількості пікселів частини зображення, де ймовірно застосовувався Photoshop, виділяються:

Чому це важливо? Вже вкотре російська пропаганда використовує відверті фейки, аби дискредитувати Україну, українських воїнів та війну, у якій наша держава захищає свою незалежність. Розкриття і пояснення таких фейків — можливість показати світу, що вірити рф — ніяк не можна. Тому важливо не просто сміятись з криворукості східних “спеціалістів”, а й розбирати та пояснювати, що і де не так, щоб це також розуміли й інші.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук