Тренуючи вимову: поради для покращення своєї англійської

Ольга Шанкар вже понад 12 років допомагає людям вивчати англійську. Зараз вона Head of English у Ed-tech стартапі Mate academy та разом з командою працюєм над тим, щоб прокачати рівень англійської у охочих потрапити в ІТ. За 4 місяці навчання студенти підвищують свій рівень до комфортного спілкування на співбесіді. У колонці для AIN.UA Ольга поділилася кількома порадами про те, як покращити вимову англійською.

Ольга Шанкар. Фото: Mate academy

У сучасних реаліях вимоги до знання мови в IT досить високі. Більшість спеціалістів уже сміливо виражають свої думки сленгом, тому з часом настає черга і шліфування вимови. Яка, до речі, є додатковий плюсом на користь кандидата під час співбесіди. ДевеЛОпер, реГістер, кОмпані та РЕпорт – Така вимова швидше ковіду передається з вуст у вуста серед айтівців на початку їхньої кар’єри.

Цікаво, що питання, які стосуються вимови – чи не найпопулярніші серед студентів. Проте лише одиниці дійсно готові докласти зусиль та інвестувати власний час у роботу над її покращенням, яка здебільшого механічна і монотонна. Поради для найдисциплинованіших нижче.

Мінімальна робота над покращенням вимови включає:

  • Перевірку вимови часто вживаних слів в онлайн словниках чи просто у Google: фАнкшен, кАмпані, кАрент. Неточності вимови найчастіше трапляються саме з такими словами;
  • Копіювання вимови носія мови (улюбленого блогера, наприклад): звертайте увагу не лише на вимову, але і на інтонацію, адже вона постійно рухається вгору і вниз. Що це означає? Подивіться, як у цьому кліпі інтонація Шелдона стрибає в одному лише слові “now”, потім вона повільно падає і знову піднімається на слові “gratuity”.

Більше практики – більш ефективний результат

  • Якщо ви націлені серйозно покращити свою вимову, оптимальний підхід – почати читати статті з аудіосупроводом чи переглядати відео з англійськими субтитрами. А ще:
  • Практикуйте та вголос повторюйте будь-яке речення, змінюючи темп від повільного читання до максимально швидкого;
  • Починайте читати речення з кінця, щоразу додаючи одне слово доки не дійдемо до початку, приміром “An SQL query went into a bar”. Ось послідовність для зручності:

Bar
Into a bar
Went into a bar
Query went into a bar
An SQL query went into a bar

  • Спочатку «промугикайте» інтонації речення без слів, щоб сфокусуватися саме на звучанні. У кожної мови є своя мелодія і ця вправа розвиває її сприйняття. Після цього підставляйте слова під інтонації, які ми промугикали.
  • Скоромовки. Спробуйте таку: The thirty three thieves thought that they thrilled the throne throughout Thursday. Як швидко ви її прочитали? Вам сподобалося як ви вимовили «th» в усіх словах? Ось більше скоромовок для вашої практики.

Слова, які часто вимовляються неправильно:

Неправильна вимова справді дуже швидко передається одне одному. Як правило, базово помилки допускають в одних і тих самих словах. Наприклад, у словах “author/ automation / pause / audio” – [au] має вимовлятись приблизно як наше «о». І ніяк інакше.

І давайте виправимо ще трішки помилок. Зокрема, ці слова правильно говорити так:

develop /dɪˈvel.əp/ – дівЕлоп
developer /
dɪˈvel.ə.pər/ – дівЕлопер
register /
ˈredʒ.ɪ.stər/ – рЕДЖістер
company /
ˈkʌm.pə.ni/ – кАмпані
course /
kɔːs/ або /kɔːrs/ – кОрс
report /
rɪˈpɔːt/ або /rɪˈpɔːrt/ – ріпОрт
control /
kənˈtroʊl/ – контрОл
resource
/ˈriː.sɔːrs/ або /ˈriː.zɔːrs/ – рісОрс
function /
ˈfʌŋk.ʃən/ – фАнкшн
algorithm /ˈ
æl.ɡə.rɪ.ðəm/ – Елґорізм

Свідомо вказала транскрипцію, щоб показати, що англійські звуки не можна точно передати українськими. Саме транскрипція є найнадійнішим способом зрозуміти, як насправді вимовляється слово. Більше про англійські звуки зможете проглянути на YouTube-каналі ​​Oxford Online English.

Говорити, як native speaker

Впорались з оптимальним навантаженням. Тоді наступний етап – навчитися «проковтувати і склеювати» слова, як носії мови. Очевидно, для цього потрібні постійні тренування і роки практики. Однак, ось просте правило, яке допоможе трішки відчути себе носієм:

Якщо останній звук слова приголосний, а перший звук наступного слова починається на такий же приголосний, то вони зливаються в один звук:

black [k[ + [k] coffee = bla /c/ offee
feel [l[ + [l] lucky = fee /l/ ucky
that [t[ + [t] time = tha /t/ time

Цікаво, що приголосні в таких позиціях будуть зливатися навіть, якщо вони не однакові, а схожі:

sleep [p[ + [b] better = slee /b/ etter
dark [k] + [g] grey = da /g/ rey

І порада на завершення

Звісно, найкраще отримувати зворотний зв’язок від викладача або наставника, який підкаже, що виправити. Проте, цілком реально тренувати вимову самостійно.

Свого часу я працювала самостійно: дисципліновано виконувала ці вправи, доки мені не сподобалося слухати себе у записі До речі, про запис. Обов’язково записуйте себе на аудіо та переслуховуйте. Так вам вдасться почути власну вимову зі сторони, аналізувати помилки та легше їх виправляти. Головне, не соромтесь.

Автор: Ольга Шанкар, Head of English у Ed-tech стартапі Mate academy

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук