Ethereum планує перехід на екологічний метод захисту. Що це означає для майнерів

Невдовзі Ethereum здійснить перехід від методу захисту proof-of-work до proof-of-stake. Це фундаментальна подія в світі криптовалют дозволить зменшити кількість шкідливих викидів вуглецю від майнінгу. Однак викине на узбіччя частину майнерів і загрожує новими зламами від шахраїв. Редакція AIN.UA переклала матеріал Ars Technica про те, що означає цей перехід.

Що сталося

Через кілька тижнів Ethereum зазнає найбільших змін за свою семирічну історію. Досі блокчейн Ethereum був захищений за допомогою методу під назвою proof-of-work, який споживає більше електроенергії, ніж вся Бельгія. Очікується, що наступного місяця перехід на новий метод під назвою proof-of-stake скоротить енергоспоживання Ethereum у тисячу разів.

Невдалий перехід може означати хаос для багатьох криптопроектів, побудованих на основі Ethereum. Протягом останнього року розробники неодноразово переносили дату «злиття», щоб дати собі більше часу для підготовки.

За останні сім років тисячі людей купили відеокарти високого класу , щоб підтримувати блокчейн Ethereum і заробляти на цьому новоствореному ефірі. Нова система для оновлення блокчейну Ethereum не вимагає такого ж потужного апаратного забезпечення або величезних рахунків за електроенергію. Тож ціни на вживані відеокарти можуть продовжувати падати , оскільки майнери Ethereum залишать галузь.

Керівники Ethereum вважають, що зміни дозволять мережі обробляти набагато більший обсяг транзакцій у найближчі роки. Однак, критики стурбовані тим, що нова схема може призвести до надмірної централізації мережі Ethereum і вразливості до державного регулювання.

Від proof-of-work до proof-of-stake

Ось як працює будь-який блокчейн: хтось у мережі пропонує блок, що містить список останніх транзакцій. Потім інші учасники мережі перевіряють, чи відповідає блок правилам мережі. Якщо достатня кількість інших учасників мережі приймає блок, він стає «офіційним» наступним блоком у ланцюжку. Поки більшість учасників мережі чесні, користувачі можуть бути впевнені, що транзакції не будуть видалені або змінені пізніше. Завдання для будь-якого блокчейн-проекту полягає в тому, щоб запобігти зловмисникам створити декілька маріонеткових облікових записів, щоб, підробити минулі транзакції.

Оскільки вартість біткойна та ефіру зросла, людям стало вигідно витрачати все більше грошей на обладнання для майнінгу та електроенергію для створення нових монет. Хоча це зробило мережі більш безпечними, це також означало, що обидві мережі споживають астрономічну кількість електроенергії, а отже, спричиняють дедалі більше викидів вуглецю.

Спільноти криптовалюти відреагували на цю проблему дуже по-різному. Засновник біткойну Сатоші Накамото зник з поля зору громадськості в 2011 році. За його відсутності культура біткойна стала дедалі консервативнішою. Багато біткойнерів категорично виступають проти зміни системи майнінгу, побоюючись, що зміни можуть відкрити двері для централізації та повного державного контролю.

В то же час Ethereum досі очолює 28-річний засновник Віталік Бутерін, який провів серію значних оновлень мережі. Бутерін давно усвідомлював екологічні недоліки майнінгу, кілька років тому він оголосив про плани перевести Ethereum на proof-of-stake, який був започаткований кількома менш відомими криптовалютами.

У той час як proof-of-work майнінг працює за принципом «один хеш, один голос», proof-of-stake означає «одна монета, один голос». Кожен, хто хоче взяти участь у процесі перевірки Ethereum, повинен опублікувати ефір як заставу, процес, відомий як «стейкінг». Чим більше хтось ставить на ефір, тим більше він впливає на те, які блоки додаватимуться до блокчейну Ethereum.

Важкий перехід

Хоча ця схема досить проста, на практиці змусити її правильно працювати дуже складно. Коли система запрацює, багато людей будуть досліджувати її на наявність вразливостей, якими вони можуть скористатися для особистої вигоди.

Наприклад, надзвичайно важливо, щоб алгоритм випадкового призначення комітетів давав справді непередбачувані результати. В іншому випадку зловмисна сторона може маніпулювати нею, щоб отримати контроль більшості над деякими комітетами.

Значна частина затримки за останні два роки була спричинена розвитком планів щодо того, як впоратися з переходом. Ранні плани передбачали, що proof-of-stake стане частиною більшого оновлення Ethereum 2.0, яке одночасно змінить інші аспекти системи. Але спільнота поступово зменшила свої амбіції, вирішивши спочатку впровадити proof-of-stake і розглянути інші вдосконалення в майбутньому.

План полягав у створенні нового блокчейну з підтвердженням частки під назвою Beacon Chain, який спочатку працюватиме незалежно від існуючого блокчейну Ethereum. Beacon Chain було запущено в грудні 2020 року. За останні 18 місяців тисячі людей і організацій зробили ставку на ефір і стали валідаторами в новій мережі. Але їм не було багато чого робити, оскільки Beacon Chain не має користувачів. За кілька тижнів дві мережі будуть об’єднані.

Точна дата переходу невідома. Злиття відбудеться, коли мережа досягне попередньо встановленої сукупної кількості обчислень, які виконали майнери. Останні оцінки показують, що це станеться десь між 15 і 19 вересня, але точна дата залежить від того, яку обчислювальну потужність майнери використають протягом наступного місяця.

Що може завадити

Минулого тижня Міністерство фінансів оголосило, що накладає санкції на Tornado Cash, «сервіс змішування» Ethereum, який дозволяє людям обмінюватися ефіром з анонімними незнайомцями в інтернеті. Хоча прихильники описують Tornado Cash як спосіб захисту фінансової конфіденційності, уряд США вважає його інструментом для відмивання грошей. Санкції означають, що тепер використання служби Tornado Cash або взаємодія з нею є федеральним злочином.

Ключове питання тут полягає в тому, чи торкнуться санкції майнери та валідатори Ethereum. Перехід від proof-of-work майнерів до proof-of-stake валідаторів може змінити ситуацію в кількох важливих напрямках. Валідатори повинні робити великі ставки на ефіри — мінімум становить 32 ефіри, або понад $50 000/ Ця вимога може означати, що типи людей і організацій, які стануть валідаторами в майбутньому, будуть відрізнятися від тих, хто стали ними в минулому. Зокрема, біткойн-біржі, такі як Coinbase, зберігають мільйони доларів в ефірі і досі були основними учасниками Beacon Chain. Це великі компанії з міцними зв’язками з США. Вони не можуть дозволити собі чіпати ніс перед урядом США.

По-друге, нова система proof-of-stake не дозволяє групі організацій раптово вийти з процесу перевірки, як це роблять майнери. Якщо відразу кілька сторін відмовляються, мережа може розцінити це як атаку на відмову в обслуговуванні та накласти фінансові штрафи на валідаторів, які перестали працювати.

Але важливим є те, що перехід на proof-of-stake — це набагато більше, ніж просто технічне налаштування для підвищення енергоефективності. Це фундаментальна зміна організації Ethereum, яка може призвести до великих і неочікуваних змін у екосистемі Ethereum.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук