Бронювання айтівців, єВідрядження та ПДВ на софт – що пропонує уряду асоціація IT Ukraine

Читати на RU

Нещодавно за головуванням прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, відбулась урядова нарада щодо заходів, які дозволять збільшити експорт українських товарів та послуг. На ній розглядались питання, у вирішенні яких ІТ-галузь зацікавлена найбільше:

  • надання можливості тимчасового виїзду за кордон чоловікам – військовозобовʼязаним під час воєнного стану; 
  • запуск механізму бронювання працівників ІТ-компаній; 
  • звільнення від сплати ПДВ операцій з постачання програмної продукції з 2023 по 2028 рік. 

«єВідрядження» – доопрацьовується

Прем’єр-міністр України підтвердив, що Уряд дозволить продовження на 2 місяці бронювання працівників, які вже були заброньовані підприємствами, установами та організаціями. 

За словами Шмигаля, механізм «єВідрядження» наразі доопрацьовується, оскільки положення постанови про внесення застави у розмірі 200 000 грн викликало значний негативний суспільний резонанс. 

Про це повідомляє асоціація IT Ukraine, директор з політико-правових питань якої Єфрем Лащук був присутній на нараді. Асоціація у свою чергу направила Міністерству економіки пропозиції щодо заходів, які сприятимуть збільшенню експорту товарів та послуг українськими ІТ-компаніями.

Що пропонує Асоціація IT Ukraine

  1. Надання можливості військовозобовʼязаним чоловікам, які є засновниками, керівниками або працівниками ІТ-компаній, а також ІТ-фахівцям (ФОП), тимчасово виїжджати за кордон під час дії воєнного стану не менш, ніж на 14 днів для потреб ведення бізнесу в порядку оформлення «єВідрядження». 
  2. Якнайшвидше запровадження механізму бронювання військовозобовʼязаних, які працюють в ІТ-компаніях або надають таким компаніям послуги як фізичні особи – підприємці. 
  3. Продовження терміну дії звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції до 2028 року для підтримки бізнесу, який працює на користь українських замовників (такими замовниками виступає на лише бізнес, а й державні та комунальні підприємства, установи та організації).
    • Відміна поточної норми, на думку асоціації, призведе до збільшення податкового навантаження на ІТ-компанії, які орієнтовані на український ринок, а також до підвищення вартості розробки програмного забезпечення та програмних продуктів на 20%, а відповідно – до зменшення конкурентоздатності компаній з центрами розробки в Україні. Ймовірним наслідком відміни норми може стати скорочення високооплачуваних робочих місць в індустрії, а також зменшення видатків компаній на соціальні та благодійні проєкти.

Що по бронюванню

Асоціація пропонує бронювати військовозобов’язаних, які наймаються як працівники або залучаються за контрактом як фізичні особи – підприємці чи як гіг-спеціалісти відповідно до Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні». 

Визначати компанії критично важливими для функціонування економіки асоціація пропонує за наступними критеріями:

  • розмір середньої місячної винагороди залученим працівникам кожного календарного місяця становить не менше 20 000 грн;
  • кількість найманих працівників складає не менше 10 осіб;
  • юридична особа не має податкового боргу, загальна сума якого становить понад 10 мінімальних заробітних плат (виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного календарного року)».

Нагадаємо, наразі бронюванню підлягають чоловіки, які:

  • працюють в органах державної чи місцевої влади;
  • працюють на підприємствах і в установах, які виконують мобілізаційні завдання чи замовлення;
  • працюють в компаніях сфери оборони, виконують роботи чи надають послуги оборонного призначення для української армії;
  • працюють на підприємствах, які є критично важливими для функціонування економіки (цей перелік визначає Кабмін).
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук