Податкове резидентство: якщо ІТ-фахівець поїхав з країни, де йому платити податки

Багато ІТ-спеціалістів перебувають за кордоном більше 6 місяців внаслідок війни росії проти України. Виникає питання визначення податкового резидентства, оскільки одним з основних критеріїв для зміни резидентства є перебування в іншій країні 183+ дні.

Адвокат та власник Barbashyn Law Firm Сергій Барбашин розглядає, як можна втратити статус податкового резидента України, як продовжувати сплачувати податки в Україні та довести в країні перебування зв’язок з Україною.

Фото надане автором

Податковий резидент: критерії

Навіщо визначати податкове резидентство? Щоб зрозуміти, де декларувати та сплачувати податки за весь поточний рік. Наприклад, ІТ-фахівець має ФОП та виїхав до Португалії, де отримав статус резидента-NHR та проживає більше 183 днів. У такому разі одразу дві країни можуть вважати таку особу податковим резидентом з обовʼязком декларувати та сплачувати податки.

Резидент України — це фізична особа, яка має місце проживання в Україні. Це загальне правило, закріплене у Податковому кодексі України. Але є й інші критерії, за якими встановлюється податкова резиденція:

  • місце постійного проживання;
  • тісні особисті чи економічні зв’язки (центр життєвих інтересів);
  • перебування в країні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від’їзду) протягом періоду або періодів податкового року;
  • громадянство;
  • реєстрація як самозайнятої особи.

У більшості країн критерії визначення статусу податкового резидента є аналогічними або схожими. Окремі застереження можуть бути у конвенціях про уникнення подвійного оподаткування між країнами.

Як бачимо, при визначенні статусу податкового резидента України береться до уваги не тільки тривалість перебування в країні, а й інші обставини. Кожний випадок слід аналізувати індивідуально.

Статус податкового резидента України скасовується або втрачається?

Існує думка, що 183 дні перебування за кордоном означає втрату статусу податкового резидента Україна. Насправді це не так. 

По-перше, критерії та докази податкового резидентства визначаються комплексно. Тому не завжди лише 183 дні є визначальними.

По-друге, в Україні немає прописаної процедури скасування або втрати статусу податкового резидента. Але є випадки, коли відбувається скасування або втрата статусу резидента. Йде мова про свідомий вибір іноземної держави: коли ІТ-спеціаліст змінює громадянство, переїжджає або отримує дозвіл на виїзд на постійне проживання за кордон. 

Перелік дій для зміни статусу податкового резидента є орієнтовним. І для кожного ІТ-фахівця буде індивідуальним. Одним з головних чинників: закрити ФОП та знятися з реєстрації. Однак чим менше звʼязків з країною буде у наявності, тим менше шансів, що податкова зможе вважати вас резидентом. Серед можливих дій:

  • припинити підприємницьку діяльність та за можливості пройти податкову перевірку;
  • отримати довідку з військкомату про можливість виїзду за кордон (для військовозобов’язаних);
  • сплатити аліменти за весь період до досягнення повноліття дитини (обов’язок для тих, хто проживав окремо від дитини та виїжджає в країну, з якою Україна немає договору про надання правової допомоги); 
  • провести розрахунки та отримати підтвердження відсутності зобовʼязань (господарські борги, штрафи, комунальні послуги тощо);
  • за можливості, здійснити продаж нерухомості, корпоративних прав та іншого майна в Україні;
  • знятися з реєстрації місця проживання;
  • подати податкову декларацію;
  • отримати довідку про відсутність податкових зобов’язань.

Відповідно, коли ІТ-фахівець пройшов необхідні етапи, виїхав за кордон на постійне проживання та/або для оформлення громадянства, він або вона фактично втрачає зв’язок з Україною. Надалі така особа не є податковим резидентом України та не повинна сплачувати в Україні податки зі своїх доходів.

Але офіційного документа, який би чітко фіксував втрату статусу податкового резидента України немає.

Чи можна підтвердити втрату податкового резидентства України у судовому порядку?

До 2019 року такі рішення були. В них встановлювався факт втрати статус податкового резидента України. 

У січні 2019 року Верховний Суд постановив, що такі факти встановлюють, якщо виникне судовий спір про сплату податків, зборів, митних платежів. Тобто у межах судової справи з податковою службою чи іншим контролюючим органом. 

Якщо заявник звертається з окремою заявою, в якій проситиме встановити, що не є податковим резидентом, їй скоріш за все відмовлять. Оскільки наразі суди підтримують позицію сформовану у 2019 році. 

Отже, статус податкового резидента не втрачається і не скасовується автоматично. Про його втрату можна говорити, якщо особа змінює громадянство України, або виїжджає за кордон на постійне проживання.

Виїзд за кордон на постійне проживання проходить за спеціальною процедурою

Спочатку потрібно зібрати пакет документів, вичерпний перелік яких визначений у Наказі МВС України № 816. Далі подати до територіального підрозділу міграційної служби за зареєстрованим місцем проживання в Україні. 

Розгляд заяви та документів здійснюється у строк до 3 місяців з дня її подання. Якщо підстав для відмови немає, міграційна служба приймає позитивне рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, строк дії рішення 6 місяців. Протягом цього часу ви маєте завершити всі формальності. 

Найголовніше — проставити  штамп та печатку про оформлення виїзду, в паспорті громадянина України у формі книжечки та в закордонному паспорті. Хто має ID-картку — інформація вноситься тільки до безконтактного електронного носія.

Після виїзду за кордон потрібно стати на консульський облік та отримати довідку. 

У більшості країн українцям наразі надається тимчасовий захист. Але ви можете виїхати за кордон на постійне місце проживання. Якщо країна, в яку плануєте переїхати, не призупинила видачу віз чи дозволів на проживання. 

Частину документів можна підготувати та подати через представника. Проте фактично все одно знадобиться ваша присутність: для проставлення відміток в оригіналах внутрішнього та закордонного паспорта. 

Як довести, що ІТ-фахівець податковий резидент України та сплачувати податки в Україні?

Оцінити чи відповідаєте ви критеріям статусу податкового резидента України, чи переважають вони критерії країни перебування. Визначити, які докази підтверджують зв’язок з Україною. 

Для засвідчення факту наявності статусу податкового резидента використовується офіційний документ — довідка для підтвердження статусу податкового резидента України. 

Видається для підтвердження, що особа є платником податків в Україні і є резидентом України у розумінні договору про уникнення подвійного оподаткування між Україною (урядом України) та відповідною країною. Отримати можна у податковій інспекції за місцем реєстрації в Україні. Додатково можна запросити довідку, в якій вказано про рік податкового резидентства. 

Також, рекомендуємо брати до уваги й інші докази.

Основні критерії та приклади доказів наводимо нижче:

1. Постійне житло (свідоцтва про право власності, договори купівлі-продажу квартири/будинку, договори довгострокової оренди житла, рахунки на оплату комунальних послуг, довідки про реєстрацію місця проживання, витяги з демографічного реєстру);

2. Строки перебування (паспорт для виїзду за кордон, транспортні квитки з відмітками про дати виїзду/в’їзду в Україну);

3. Сім’я та особисті зв’язки (свідоцтва про народження, про шлюб, про народження дітей, пенсійне посвідчення, студентський квиток, довідки про отримання стипендії, соціальної допомоги, субсидії тощо); 

4. Економічні зв’язки (договори про надання послуг/виконання робіт, виписки з реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, статути, протоколи загальних зборів учасників, накази про призначення на посади, трудові договори/контракти, витяги та виписки з реєстрів податкової служби, податкові декларації, свідоцтва про право власності, договори купівлі-продажу або оренди рухомого та нерухомого майна, банківські виписки, довідки про страхові виплати, роялті, дивіденди тощо);

5. Інші життєві обставини (будь-які довідки, виписки, витяги, посвідчення та інші документи). 

Потрібно зробити переклад всіх зібраних документів на англійську мову або офіційну мову країни перебування, засвідчити у нотаріуса. Певні країни вимагають також проставлення апостилю. Далі подати докази у податкову службу країни перебування. 

Таким чином, ви підтверджуєте, що маєте правовий зв’язок з Україною. І саме Україна є країною вашого податкового резидентства. Відповідно всі податкові зобов’язання (подання декларацій, звітів, сплата податків) виконуються в Україні. 

Рішення по статусу податкового резидентства приймає податкова служба країни перебування. Саме вона розглядає подані докази, зіставляє їх з обставинами перебування в країні (строки перебування, наявність тимчасового захисту, відкриття бізнесу, сім’я тощо), зважує, що має перевагу. Також, на рішення впливає офіційна позиція урядів України та країни перебування щодо податкової сфери. 

Тимчасовий захист та податкове резидентство 

Отримання тимчасового захисту в іншій країні не є підставою для автоматичної втрати/скасування податкової резиденції в Україні. Зміна податкової резидентності буде можлива, наприклад, якщо тимчасовий захист буде конвертовано у дозвіл на постійне проживання. Та у випадку відкриття бізнесу, проживання сім’ї за кордоном тощо. 

Проте однозначно стверджувати не можна. Оскільки потрібно аналізувати як законодавство, роз’яснення податкових органів, так і критерії податкового резидентства обох країн.

Водночас країни, які надали українцям тимчасовий захист, мають різні позиції щодо податкового статусу.

  • Наприклад, Португалія вважає українців своїми податковими резидентами з дня оформлення захисту. Це має наслідком декларування у Португалії доходів, отриманих по всьому світу, в тому числі й в Україні. Обов’язок подати декларацію та сплатити податки виникає у 2023 році, а доходи розраховуються за 2022 рік.
  • Позиція Польщі: українці зобов’язані декларувати доходи, отримані лише від діяльності в цій країні. Доходи українського ФОПа оподатковувати лише в Україні. Про це йде мова у листі Міністерства фінансів Польщі. 
  • Податкова служба Ірландії також роз’яснила питання оподаткування доходів українців. В Ірландії не оподатковується податком на доходи і соціальним внеском заробітна плата, яку нараховує український роботодавець. 
  • Українці, які отримали захист в Литві не зобов’язані сплачувати податки в цій країні. Але за умови, якщо є ФОПами в Україні, сплачують там податки, продовжують діяльність за раніше укладеними контрактами. Таке повідомлення розміщено на сайті податкової служби Литви. 

Сподіваємося, що дана тенденція буде продовжуватися. І надалі отримаємо уніфіковані рекомендації для усіх країн ЄС з можливістю залишатися податковими резидентами Україні під час перебування за тимчасовим захистом.

ФОП та конвенції про уникнення подвійного оподаткування 

Податкова служба України вказує наступне: дія конвенцій про уникнення подвійного оподаткування не поширюється на спрощену систему оподаткування. Тобто не можна провести взаємозалік сплаченого єдиного податку в Україні та країні перебування. Але конвенції працюють щодо сплати податку на доходи фізичних осіб. 

Проте кожна країна може трактувати норми конвенцій по-різному та відповідно на власний розсуд вирішувати чи підпадає єдиний податок під дію конвенцій. 

Як описували вище, питання втрати статусу податкового резидента України є колізійним та не врегульованим. В той же час, інша країна також може визнати вас своїм податковим резидентом. Для ФОПів це — ризик втрати права бути на спрощеній системі оподаткування. За законодавством, нерезиденти України не можуть бути платниками єдиного податку. Тому або доведеться доводити зв’язок з Україною та статус її податкового резидента, або ліквідувати ФОП. 

у будь-якому випадку потрібно брати до уваги офіційну позицію обох країн (України та країни перебування). Додатково можна отримувати розʼяснення шляхом запиту індивідуальних консультацій до податкових органів країн. В майбутньому отримані документи стануть додатковими доказами у разі виникнення спірних ситуацій.

Висновки

Тривале проживання та суттєвий зв’язок з країною може впливати на визначення статусу податкового резидента. Не виключені випадки, коли одразу податкові двох країн будуть вважати вас резидентами з похідними зобовʼязаннями декларування доходу та сплати податків. Це також може стосуватися резидентів з тимчасовим захистом та вимушеним переїздом внаслідок війни.

Ми рекомендуємо кожному ІТ-фахівцю проаналізувати наявні докази резидентства, звʼязку з країнами та підставами набуття резидентства. По факту прийняти рішення: резидентом якої країни можна себе вважати, де саме декларувати доходи та сплачувати податки.

Автор: Сергій Барбашин, адвокат та власник Barbashyn Law Firm

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук