«Попри трагедії в місті, – виїжджати не плануємо»: стартап xTiles про роботу в Кременчуці

xTiles – український сервіс для управління знаннями, думками та ідеями, над яким з лютого 2022 року працює стартап з Кременчука. Запустивши продукт за день до початку повномасштабної війни, стартапу вдалося його розвивати навіть у новій реальності. Про те, чому попри жахливі трагедії в Кременчуці, які спричинили дії армії рф, команда вирішили залишатися в місті, AIN.UA розповів засновник та СЕО xTiles Кучур Максим.

Команда xTiles
Фото: xTiles

За словами Максима, війна для xTiles почалась несподівано, як і для більшості українців. 24 лютого 2022 року менеджмент стартапу зібрався в офісі о шостій ранку й вирішив не виводити команду на роботу. Хоча в Кременчуці на той момент бачили тільки російські «Калібри», що пролітали повз, в xTiles почали переобладнання офісу під бомбосховище: обклали мішками з піском по периметру, закупили їжу.

«Мені здається в перші дні війни більшість людей не відривались від новин намагаючись зрозуміти що відбувається. Там, де проходили бойові дії, – це було більш очевидно», – додає засновник xTiles.

Перші два місяці повномасштабної війни майже вся команда працювала віддалено. В основному, люди переїжджали у невеликі містечка чи села неподалік Кременчука. Хоча для продуктового стартапа ранньої стадії працювати віддалено набагато важче, ніж аутсорсинговій або сталій продуктовій, – це було оптимальним варіантом для більшості, каже Максим.

«До того ж війна досить відчутно впливала на психологічний стан. Але з іншого боку, саме робота допомагала відволіктись від новин, яки в ті дні були досить похмурі».

За словами засновника, xTiles запустили кампанії по залученню клієнтів 23 лютого. Навіть у вересні 2022 року команда дивується такому збігу обставин, і чому саме за день до початку війни продукт вийшов на ринок. Ще більш дивно, зазначає Максим Кучур, що майже не працюючи два тижні на початку, xTiles саме в цей час отримав перших клієнтів.

Хоча більшість команди xTiles – хлопці, які не можуть виїхати з країни згідно з законом, – охочих це зробити в команді немає. Кременчук був досить безпечним до потрапляння ракети в «Амстор», говорить Максим, але навіть після цього ніхто не поїхав з міста. Жахлива трагедія в ТЦ налякала деяких спеціалістів стартапу, однак команда просто поводитись обережніше й не бачить необхідності переїжджати.

«Ми віримо, що, залишившись в країні і в місті, ми підтримуємо економіку та робимо свій внесок в підтримку морального духа суспільства. Бо якщо всі будуть їхати за кордон, то життя в Україні зупиниться. Якщо б Кременчук почали обстрілювати з реактивної артилерії, мабуть ми б перебралися в західні регіони. Трохи бентежить зима, але ми підготували генератор та Starlink, щоб працювати навіть в умовах відключення електрики», – коментує засновник стартапу.

Про xTiles

  • xTiles створює однойменний вебсервіс, в якому користувач маючи власний інформаційний простір може записувати, або зберігати дані у вигляді сторінок.
  • Останні будуються за допомогою тайлів (tiles), які схожі на окремі нотатки або стікери. Це дозволяє формувати щось схоже на веб-сторінку, яка має вигляд зверстаного документу, розповідають в xTiles. 
  • Станом на вересень 2022 року у сервісу 2700 реєстрацій, та близько 500 активних користувачів.
  • Детальніше про те, як працює продукт кременчуцького стартапу, та його історію створення AIN.UA розповідав раніше:
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук