Коли «так» насправді означає «ні». Або як міжкультурні особливості можуть впливати на ваш бізнес і як це подолати?

У жовтні в American University Kyiv (AUK), який навчає українських студентів за академічними програмами Arizona State University (ASU), стартує нова програма – Global Leadership. Цей семитижневий курс розроблений на основі програми однієї з провідних бізнес-шкіл США – Thunderbird School of Global Management від ASU. Він спрямований на здобуття практичних навичок з глобального лідерства та побудований так, що його зручно суміщати з фултайм-роботою. 

Артем Ключников, РhD з організаційного лідерства та викладач програми Global Leadership

Артем Ключников, РhD з організаційного лідерства та викладач програми Global Leadership, розповів AIN.UA, чому формат Lifelong Learning є всесвітнім трендом, кому буде актуальна програма Global Leadership, та які знання отримують учасники курсу, аби більш гармонійно інтегруватися у міжнародні бізнес та суспільні середовища та успішно будувати кар’єру у міжкультурних командах.

Як виник всесвітній тренд на Lifelong Learning

У 70-80-ті роки наші батьки в університетах здобували знання, яких вистачало на 20, 30 та навіть 40 років. Тож було не дивно, що людина могла працювати на одному місці десятки років або все життя. У 90-ті та 00-ві, коли до вишів пішло наступне покоління, швидкість оновлення інформації почала збільшуватися. 

Та інформація, яку вивчають сучасні студенти, застаріває в середньому протягом 2-5 років. Є статистика, що через чотири роки після випуску з університету до половини здобутих знань втрачають свою актуальність. Тож постає питання, як їх оновлювати — щоб не втратити конкурентність на ринку праці.

Як наслідок, протягом останнього десятиліття світ переживає сплеск попиту на Lifelong Learning — навчання впродовж життя. Спеціалісти розуміють, що їм потрібні нові навички та знання, щоб просувати себе в професійному середовищі.

Ще однією мотивацією до навчання у дорослому віці є пошук проривних ідей. Адже багато інноваційних продуктів лежить на стику кількох дисциплін, зовсім не схожих між собою. Наприклад, коли ІТ-спеціаліст вивчає біотехнології або сільське господарство, з цього може вийти новий проривний продукт. 

Додатковим фактором інтересу до Lifelong Learning є глобалізація. Пандемія та масовий перехід на віддалений формат роботи посприяли розмиттю кордонів. Люди отримали можливість працювати з усім світом — і відчули, що це не те ж саме, що працювати у звичній культурі. Щоб досягти успіхів у глобальному ринку, треба досконало володіти іноземною мовою, а також вчитися роботі у міжнародних командах.

Як формується попит на короткострокове навчання

Свідомий бізнес охоче інвестує в навчання своїх працівників. Топ-менеджери розуміють: якщо люди отримають нові навички та підуть з компанії — це не найбільша проблема. Гірше, якщо вони цих навичок не отримають та залишаться.

Тому в усьому світі зростає попит на професійні тренінги. Формати бувають різними: від місячних онлайн-курсів, які передбачають самостійне навчання, — до кількаденних очних занять з викладачами. 

Студентів Lifelong Learning курсів можна умовно розділити на дві групи:

  • Підвищення кваліфікації. Людина (або її роботодавець) розуміє, що їй потрібні нові знання, щоб досягти своїх цілей. Наприклад, опанувати новий IT-інструмент, навчитися більш ефективно захищати свою позицію на перемовинах, вирішувати конфліктні ситуації у команді. 
  • Здобуття нової спеціальності. Чимало людей втрачають роботу, бо їхня професія більше не затребувана. Наприклад, на заході наразі мають попит онлайн-сервіси, які генерують типові юридичні договори, — і штатні юристи компаніям більше не потрібні. Щоб залишатися конкурентним та отримати нові перспективи, доводиться змінювати спеціалізацію.

Обидва типи студентів об’єднує те, що зазвичай у таких людей немає часу на бакалаврат чи магістратуру в університеті. Тому нетривалий і максимально практичний курс виглядає для них зручною альтернативою.

Навіщо українцям навчатися глобальному лідерству

Я багато років працював з американцями, європейцями й африканцями і дослідив,що культурний аспект впливає на те, як ми бачимо світ. Залежно від менталітету, ми по-різному підходимо до управління організаціями, будуємо стосунки з колегами та партнерами, розв’язуємо проблеми.

За моїми спостереженнями, в Україні інтерес до глобального лідерства в управлінні компаніями підвищився у 2014 році. До цього ріст кількості інтернет-пошуків за словом «лідерство» співпадав з періодами сесії в університетах — тобто цим питанням цікавилися переважно студенти.

Але після Революції гідності українці остаточно обрали шлях інтеграції до західного світу. Тож зацікавленість почала виходити за рамки академічної. Люди зрозуміли, що ці знання мають практичне застосування у сфері бізнесу. Адже щоб будувати успішну кар’єру в міжнародній компаній або виводити бізнес на глобальний ринок, потрібно усвідомлювати, які там панують цінності.

У 2022 році питання глобального лідерства стало для України ще більш актуальним. Зараз українці багато комунікують з міжнародними партнерами на всіх рівнях: від бізнесів та волонтерів — до державних установ. У наступні роки країну чекають  десятки тисяч програм з післявоєнної розбудови. Для цього потрібні лідери — люди, які вільно володіють англійською, мають глобальне мислення, розуміють, як працює міжнародний ринок, та зможуть брати на себе відповідальність за великі проєкти.

Тому ми і вирішили розпочати Lifelong Learning напрямок в American University Kyiv саме з програми з міжнародного лідерства. Наш курс Global Leadership заснований на навчальних матеріалах однієї з найвідоміших бізнес-шкіл Arizona State University – Thunderbird School of Global Management. Він є бестселером, апробований десятки разів і має попит в усьому світі. Студенти програми отримують знання, як себе просунути у міжнародному середовищі і зайняти лідерські позиції в кроскультурних командах.

Які навички необхідні глобальному лідеру

На курсі Global Leadership ми чекаємо людей, які вже є лідерами — наприклад, власників, топ-менеджерів компаній, лідерів громадських організацій. Ми допоможемо їм зрозуміти, як масштабувати їхній досвід на міжнародну співпрацю. 

Наприклад, в одних культурах прийнято висловлювати свою думку напряму, в інших — уникати однозначних слів та виражати своє ставлення за допомогою невербальних сигналів. Без розуміння таких міжкультурних відмінностей неможливо побудувати кроскультурну команду чи знайти спільну мову з іноземними клієнтами. 

Тож ми будемо вивчати інструменти, які дозволять зрозуміти ці тенденції. Дослідимо, як практика лідерства може різнитися в інших культурах — і як ці знання застосовувати в роботі.

Крім того, глобальний контекст впливає на підхід до ведення перемовин. Щоб зрозуміти позицію представника іншої культури, потрібно оцінювати його слова з огляду на його ментальність, а не на власну. Наприклад, у західній культурі слово «Так» означає «Так» — а у східній все може бути не настільки однозначно. Інший приклад: у США зазвичай вітається, коли людина бере ініціативу в свої руки. А в азійських країнах — навпаки, ініціативність може бути розцінена як нетактовність.

На програмі Global Leadership ми вивчатимемо різні стилі комунікації, зважаючи на міжкультурний аспект. При цьому будемо спиратися не просто на «лайфхаки», а на результати наукових досліджень. Адже аналіз тисячних вибірок допомагає визначити статистично значущі фактори, які можуть вплинути на результат перемовин.

Ще одна необхідна навичка глобального лідера — вміння розв’язувати конфлікти. У міжнародних командах виникає більше приводів для непорозумінь, ніж у локальних колективах. Утім, конфлікт — це корисна річ, адже через конфлікт ми вирішуємо проблеми. Головне, що він будувався навколо ідей та робочих завдань, а не особистостей. Тоді конструктивний діалог допоможе вивести команду на наступний рівень.

В чому особливості програми Global Leadership

Онлайн-курс стартує 10 жовтня та триватиме сім тижнів. Він розрахований на 90 годин — 10-15 годин на тиждень. 

Приміщення American University Kyiv

Програма Global Leadership складається з 7 модулів:

  • культура і глобалізація
  • глобальне мислення
  • лідерство в глобальному контексті
  • культура і спілкування
  • основи перемовин
  • управління конфліктами
  • підведення підсумків з глобального лідерства.

У групі навчатимуться 20-25 студентів. Їх очікують три види роботи:

  • Групова робота у командах. Наприклад, потрібно буде виконувати завдання з кроскультурних аспектів управління організацією. Під час таких занять студенти познайомляться один з одним — водночас це можливість нетворкінгу з людьми, які мають схожі амбіції щодо просування себе або свого бізнесу на глобальному ринку.
  • Групові обговорення у форматі форумів. Викладач ставитиме студентам питання, а вони будуть писати відповіді на спільній дошці. Це дозволить ділитися один з одним знаннями, вступати у дискусію та разом аналізувати інформацію, яку отримали під час занять.
  • Індивідуальні письмові роботи. Щоб знання стало практикою, потрібно його впровадити в життя. На це може знадобитися багато часу, але перший крок — порефлексувати з того, що почули від викладача. Ми пропонуємо студентам письмово поміркувати, як можна використати нові знання в контексті їхньої роботи.

Вартість навчання — $490. Заняття проходитимуть англійською — тож це гарна можливість удосконалити володіння мовою.

Випускники програми Global Leadership отримають сертифікат, акредитований American University Kyiv. Крім того, кредити, зараховані під час курсу, можна перенести на бакалаврські чи магістерські програми університету.

Ще одна особливість програми — команда з різних викладачів. Одна людина не може знати все, тому ми запросили до викладання кількох експертів, які відповідають за конкретні блоки.

Основних викладачів — двоє. Я навчатиму кроскультурному лідерству в управлінні організацією. А Роман Шеремета, професор економіки та ректор American University Kyiv, викладатиме модулі, присвячені перемовинам та вирішенню конфліктів. Пан Роман — відомий спікер у західному світі, визнаний найкращим світовим економістом українського походження. Ми маємо за честь залучити його як викладача.

Окремі майстер-класи проводитимуть гостьові спікери. Це — підприємці, які працюють у міжнародному середовищі та можуть розповісти про власний професійний досвід. У числі запрошених спікерів:

  • Олег Дерев’янко — українець, який відкривав компанії у Грузії, Казахстані, Ірландії, США, Канаді. Він розповість про управління міжнародною командою з точки зору практики. Наприклад, що таке Work-Life Balance у розумінні американця та представника східної культури — та як врахувати ці відмінності.
  • Стівен Каган — венчурний інвестор. В його портфелі не один стартап, який злетів на мільйони та навіть мільярди доларів. Тема його заняття — проривні стратегії.

Також студенти матимуть доступ до інших активностей, які організовує Arizona State University. Наприклад, Майкл Полт, колишній посол США в Сербії та Естонії, та Бенджемін Фреклі, колишній генерал США, проведуть майстер-клас з лідерства, побудованого на особистості — про роль однієї персони в досягненні успіху. Захід буде кастомізований під Україну: спікери обговорюватимуть лідерство керівників нашої країни та як вони себе зараз проявлять та сприймаються на заході.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук