НБУ заборонив Р2Р-перекази на картки іноземних банків

Читати на RU

30 вересня 2022 року Національний банк України (НБУ) вніс зміни одразу до декількох своїх попередніх рішень. Зокрема, НБУ дав змогу підприємствам переказувати кошти на рахунки їхніх підрозділів та філій за кордоном, збільшив до 100 000 грн ліміт на купівлю безготівкової валюти на депозит та заборонив Р2Р-перекази на картки іноземних банків.

Як повідомили в Національному банку, всі рішення спрямовані на зменшення попиту в готівковому сегменті валютного ринку та захисту міжнародних резервів.

Що зміниться?

Продаж банками безготівкової іноземної валюти громадянам

Національний банк збільшив із 50 000 до 100 000 (в еквіваленті) щомісячний ліміт на купівлю громадянами безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на безвідкличний депозит від трьох місяців.

За словами НБУ, це додатково переорієнтує попит населення з готівкової іноземної валюти на безготівкову. А операції з продажу безготівкової валюти банками здійснюються за курсом, ближчим до офіційного, ніж з продажу готівкової.

Переказ бізнесом іноземної валюти за кордон для утримання власних підрозділів

Національний банк дав змогу підприємствам переказувати кошти на рахунки їхніх підрозділів та філій за кордоном за умови одночасного дотримання низки умов, зокрема:

  • Такі перекази дозволені лише для утримання відповідних філій чи підрозділів;
  • Щомісячний обсяг переказів не має перевищувати четвертої частини від загальної суми коштів, яку бізнес переказав у 2021 році за кордон для утримання його підрозділів;
  • Перекази мають здійснюватися за рахунок наявної в бізнесу власної іноземної валюти.

Перекази з гривневих платіжних карток на картки іноземних банків

Крім того, Національний банк з 5 жовтня повертає заборону на Р2Р-перекази з гривневих платіжних карток українських банків на картки іноземних банків.

«Після понад семи місяців воєнного стану роль такого інструмента для підтримання громадян за кордоном зменшується, водночас ризики його використання, щоб обійти обмеження на купівлю валюти, збільшуються. Зважаючи на це, такий захід сприятиме захисту міжнародних резервів України, які є важливими, зокрема, для безперебійної роботи економіки та для здійснення оборонних закупівель», — зазначили в НБУ.

При цьому українці й надалі матимуть змогу переказувати кошти за кордон для оплати навчання (на рахунки навчальних закладів), лікування, транспортування хворих, витрат, пов’язаних зі смертю, а також для сплати аліментів.

Також НБУ врахував запити громадян та дозволив із 1 жовтня переказувати кошти за кордон для оплати навчання на рахунок юридичної особи-нерезидента, яка відповідно до наданих навчальним закладом повноважень здійснює приймання коштів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук