«Немає гідних альтернатив»: чому дизайнери не відмовляться від Figma після її купівлі Adobe

15 вересня 2022 року стало відомо про купівлю компанією Adobe стартапу Figma. Угода на $20 млрд – це ого, але постфактум у юзерів почали виникати питання. Зокрема, вони стали переживати: чи зможе Adobe зберегти автономію безкоштовного Figma і все те, що за полюбився сервіс.

Редакція AIN.UA провела опитування по темі серед читачів. Ми дізналися чи вплине угода на бажання юзерів користуватись Figma, а також про альтернативи, якими можна замінити сервіс.


Як показало опитування, не дивлячись на купівлю Figma компанією Adobe, більшість юзерів все ж не відмовляться від сервісу. Найрозповсюдженішою причиною такого рішення виявилась відсутність гідних замінників. Однак, якщо в результаті угоди сервіс стане платним, – юзери задумаються про перехід на інший продукт.

«При умові подальшої безоплатності – немає альтернатив. Плюс я би розширив питання. Якщо Figma стане платною, то точно перейду на щось інше, бо Adobe може зробити дуже високу ціну підписки».

«Наразі все залишається так, як було. Якщо почнуть підвищувати ціни чи запихувати фігму в Creative Cloud – будемо розглядати альтернативи».

Хоча в блозі Figma запевнили, що сервіс продовжить розвиватись автономно, а ресурси Adobe зможе використовувати для впровадження нових можливостей, користувачі все ж хвилюються за збереження функціональності сервісу. Для деяких це, зокрема, також може послугувати причиною відмови від Figma:

«Є надія, що Adobe її не зіпсує і не зробить одним зі своїх незручних і дорогих софтів. Хоча б не одразу. Також я вважаю, що якщо Adobe почне перетворювати Figma на той самий Photoshop і зробить її платною, то втратить аудиторію, яку «придбав» разом з програмою. Тоді почнуть з’являтися нові аналоги нинішньої Figma, а це відтік аудиторії. Тому йому такі перетворення не на руку».

«Це пов’язано в першу чергу зі зручністю. Якщо досвід використання не зміниться – то сенсу переходити не бачу».

Серед продуктів, які респонденти назвали альтернативними Figma: Sketch та Framer. Проте, за словами дизайнерів, які мали з ними справу, – ці сервіси є не такими легкими у використанні, а також мають завищену ціну.

«Завжди є Sketch, але великі проекти не хочуть з ним працювати, так як у них дурнуватий прайсінг».

«Framer – окей, але він не такий зручний, як Figma».

Про Figma

  • Figma заснована у 2012 році Діланом Філдом. Сервіс створено для дизайнерів, їхньої спільної онлайн-роботи над одним проектом тощо. 
  • Як самостійна компанія, Figma залучила понад $300 млн.
  • В 2022 році Figma користується великою популярністю, база користувачів — більше 4 млн людей.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук