Скільки Джефф Безос і Маккензі Скотт насправді жертвують на благодійність

Джефф Безос, третя найбагатша людина світу, жертвує до 5% свого статку на благодійність. У той час як його колишня дружина Маккензі Скотт витрачає біля 20%. Вона також сказала, що готова займатися благодійністю, поки її статки на закінчаться. Сам Безос не робив подібних заяв. Forbes опублікував матеріал про те, як займається благодійністю колишнє подружжя. Редакція AIN.UA переклала статтю.

Засновник Amazon Джефф Безос отримав нагороду на початку цього місяця. Під час міжконфесійного саміту з питань релігії та філантропії у Ватикані Безос і шеф-кухар Хосе Андрес стали першими в історії лауреатами нагороди «Пророки філантропії Галілея» від Фонду Галілея, католицької благодійної організації.

«Коли мій батько приїхав до Сполучених Штатів з Куби, самотній і не розмовляючи англійською у віці 16 років, католицька церква взяла його та ще 15 хлопців під свою опіку в місію під керівництвом двох священиків у Вілмінгтоні, штат Делавер», — сказав Безос групі високопоставлених католицьких чиновників у своїй вдячній промові. «Сьогодні тут, у Ватикані, я хотів би подякувати Церкві за цей дар».

За підрахунками Forbes, Безос за своє життя пожертвував понад $2,4 млрд на благодійні цілі. Це лише фактично віддані гроші, а не обіцянки майбутньої підтримки, як зобов’язання Безоса витратити $10 млрд на захист навколишнього середовища. З цієї обіцянки, зробленої в 2020 році, $1,54 млрд було виплачено через фонд Землі Безоса.

Порівняйте це з потужним філантропом Маккензі Скотт, колишньою дружиною Безоса, яка віддала в п’ять разів більше, ніж він — $12,8 млрд — за два роки. Це на $10,2 млрд більше, ніж у Безоса, однак не очікуйте, що вона отримає будь-які нагороди. Скотт не виступає на публіці та не дає інтерв’ю ЗМІ. Єдине публічне повідомлення про її філантропію відбувається у формі піврічних оновлень на сайті блогу Medium.

«Крім величезної кількості коштів, Скотт зробила пожертви більш ніж 1200 організаціям, від невеликих некомерційних організацій і груп соціальної справедливості до відомих імен, як-от Planned Parenthood і Girl Scouts. Безос, наприклад, надав кошти деяким масовим організаціям, які зосереджуються на проблемі безпритульності, через свій фонд першого дня, але не в такій самій мірі», — каже Елізабет Дейл, ад’юнкт-професор некомерційного лідерства в Університеті Сіетла.

Вони обоє мають дуже різні погляди на свої пожертвування. Скотт сказала, що її мета – систематично позбутися свого багатства. У своєму листі Giving Pledge вона написала: «Я маю непропорційну суму грошей. Мій підхід до філантропії й надалі залишатиметься продуманим. Це зажадає часу, зусиль і догляду. Але я не буду чекати. І я буду займатися цим, доки сейф не спорожніє».

Жаклін Акерман, помічник директора Інституту жіночої філантропії при Університеті Індіани, каже, що благодійність Скотт також відповідає результатам досліджень, згідно з якими жінки, як правило, розподіляють свої благодійні внески на кілька причин, тоді як чоловіки частіше зосереджують свої благодійні внески на конкретних питаннях.

Загалом дослідження також показало, що жінки частіше віддають більше грошей на благодійність, ніж чоловіки, хоча ці прогалини зникають серед людей із високим статком. Це правда, що Безос справді збільшив свої філантропічні зусилля після того, як залишив посаду генерального директора Amazon у липні минулого року. Він зробив гучні пожертви Фонду Обами (подарунок на $100 млн), Смітсонівському музею авіації та космонавтики ($200 млн за чотири роки) і некомерційним організаціям, які займаються проблемою бездомності.

Тим не менш, його благодійні пожертви становлять відносно невеликий відсоток — 1,7% — від його загального капіталу, який за оцінками Forbes станом на 24 жовтня, становить $141,7 млрд, що робить його третьою найбагатшою людиною у світі. Він отримав оцінку благодійності Forbes 2 з 5, що означає, що він роздав від 1% до 4,99% свого статку. Безос схожий на переважну більшість з 400 найбагатших людей Америки, які віддали менше 5% на благодійні цілі.

Кліматичні активісти також скептично ставляться до екологічної філантропії Безоса. З 2000 року засновник Amazon вклав приблизно $8,6 млрд у свою космічну компанію Blue Origin і зіткнувся з лютою негативною реакцією, як і інші мільярдери космічної гонки.

Безос, зі свого боку вважає, що дослідження космосу принесе користь людству на Землі. «Довгострокова мета Blue Origin полягає в тому, щоб перемістити всі промислові підприємства, що забруднюють довкілля, за межі Землі», — сказав він у своїй промові у Ватикані.

Безос також зіткнувся з критикою за те, що він використовував свою філантропію, щоб очистити кліматичні проблеми в Amazon. Коли Безос вперше оголосив про створення Bezos Earth Fund, Amazon Employees for Climate Justice, група співробітників компанії, зазначила, що Amazon надає послуги хмарних обчислень нафтогазовим компаніям. Amazon захищає свою позицію на своєму веб-сайті, кажучи, що «енергетичний сектор повинен мати доступ до тих самих технологій, що й інші галузі», оскільки він хоче «допомогти їм прискорити розвиток бізнесу з відновлюваної енергетики».

Згідно зі звітом про сталий розвиток за 2021 рік, вуглецевий слід компанії зріс на 18% з 2020 по 2021 рік. Незважаючи на зобов’язання стати вуглецево-нейтральними до 2040 року, такі активісти, як «Грінпіс», загалом критикують компенсацію викидів вуглецю, яку використовує Amazon та інші компанії для досягнення обіцянок нейтральності замість фактичного зменшення викидів.

Скотт, з іншого боку, виділяється з точки зору філантропії мільярдерів. Вона одна з лише восьми мільярдерів у списку Forbes 400 найбагатших американців, які віддали понад 20% свого капіталу, набагато більше, ніж Безос.

Лише цього місяця Скотт пожертвувала $15 млн некомерційній організації з виробництва доступних окулярів VisionSpring, $15 млн Фонду охорони здоров’я Пасо-дель-Норте в Ель-Пасо, штат Техас, $20 млн Об’єднаному шкільному округу Фресно в центральній долині Каліфорнії, $84,5 млн дівчатам-скаутам і $5 млн на користь Фонду охорони здоров’я громади Великого Вотертауна у Вісконсині.

Скотт не піддавалася критиці. Минулого року вона написала в пості на сайті для блогів Medium, що не збирається повідомляти, які організації отримали від неї пожертви. Однак мільярдерка зіткнулася з негативною реакцією через те, що вона не була прозорою щодо її пожертвувань. Через кілька днів вона змінила свій курс і розповіла, що працює над веб-сайтом із доступною для пошуку базою даних своїх пожертв. Скотт сказала, що сподівається, що веб-сайт буде доступний цього року, але цього ще не сталося.

Є дещо спільне у Скотт і Безоса. Вони також не використовують сімейний фонд для своєї філантропії, що вимагатиме від них розкривати в публічних податкових деклараціях, яким неприбутковим організаціям вони жертвують і скільки грошей вони жертвують фонду щороку.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук