Створюєте аватари в Lensa? Це проект з російськими фаундерами та інвесторами

Серед українських користувачів набирає популярність додаток Lensa, що дозволяє створювати AI аватари в стилі аніме та супергероїв. Хоча для своєї роботи додаток використовує західні технології, зокрема нейромережу Stable Diffusion, проте насправді це повністю російський проект, з російськими фаундерами, інвесторами та розробниками.

Додаток було створено компанією з росії

Lensa була створена російськими розробниками з компанії Prisma Labs і випущена ще на початку цього року, запропонувавши функції стандартного фоторедактора. Однак 21 листопада вийшла оновлена версія з платною функцією Magic Avatars, яка дозволяє за допомогою нейромереж зробити людей на фотографіях схожими на персонажів аніме, фільмів, справжніх зірок і супергероїв.

Сервіс створили росіяни. Як повідомляє російський Forbes, ідею сервісу вигадав студент МФТІ Ілля Фролов, який наприкінці 2015-го поділився нею з Олексієм Моїсеєнковим, коли читав в інституті лекцію. Вже через рік, у 2016, росіяни Олексій Моїсеєнков, Андрій Усольцев, Ілля Фролов, Олег Пояганов та Арам Харді заснували Prisma.

Серед інвесторів — росіяни, включно з «Яндексом»

  • Практично одразу після створення, у квітні 2016 року у посівному раунді проект підтримали російська Haxus (Palta), Elysium Venture Capital, Mail.ru Group та Gagarin Capital Partners.
  • Влітку 2018 року співзасновники Prisma Олексій Моїсеєнков та Арам Харді залишили компанію без пояснення причин. На початку 2019 року Mail.ru Group та Моїсеєнков вийшли зі складу акціонерів компанії, продавши свої частки інвесткомпанії Haxus (Palta), що належить росіянину Олексію Губарєву та білорусу Юрію Гурському, які зараз проживають на Кіпрі.
  • Haxus із часткою понад 40% стала (і є досі) найбільшим акціонером Prisma Labs. Моїсеєнков підтвердив Forbes факт виходу з акціонерів Prisma Labs, представник Mail.ru Group відмовився від коментарів.

Чому це важливо?

Навіть безкоштовні додатки, які були створені росіянами, краще не використовувати, щоб не дати їм заробляти на рекламі та просувати свої проекти. Крім того, з урахуванням роботи російських спецслужб, ніхто не може гарантувати вам достатній рівень безпеки при використанні написаних ворогом програм.

Проте Lensa пропонує платні можливості, завдяки яким вона і стала знову популярною. А платити гроші росіянам — це пряма фінансова підтримка війни, бо російські компанії платять зарплати та податки на території каїни.

Українці постійно вимагають від західних компаній покинути російський ринок, щоб не приносити гроші окупантам. Але при цьому, інколи українці починають власними руками підтримувати російську економіку, самі того не усвідомлюючи.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук