Без світла: як MacPaw готується до тривалих відключень енергії

В Україні тривають екстрені та планові відключення світла, тож українські компанії продовжують пристосовуватися до нових реалій. Хто закупає генератори, хто релокує офіс, хто відправляє команду по коворкінгам. AIN.UA продовжує розповідати, як український IT- та онлайн-бізнес працює без світла. Сьогодні нам про це розповіла продуктова IT-компанія MacPaw.

Чи був у компанії план на випадок блекаутів, чи готувалися заздалегідь?

Команда MacPaw заздалегідь розробила план дій на випадок критичних ситуацій. Проте життєві обставини українців динамічно змінюються. Тож MacPaw довелося адаптуватися до нових ризиків — регулярних відключень електроенергії. До тривалого блекауту в листопаді компанія планувала евакуювати команду на захід країни, щоб забезпечити більш стабільні умови роботи. Проте у компанії зрозуміли, що ризик довготривалих блекаутів є по всій Україні.

Тут і надалі фото надані компанією

На випадок блекаутів різного масштабу й тривалості MacPaw розробила три плани. Компанія сфокусувала сили на забезпеченні стабільної роботи офісу в Києві та підтримці критичних функцій бізнесу. Порядок дій варіюється відповідно до тривалості відключень:

  • до трьох днів;
  • від трьох днів до двох тижнів;
  • від двох тижнів.

І, звичайно, менеджмент регулярно ділиться новинами з командою. Для обговорення підготовки до блекаутів з’явився окремий канал у Slack, де діляться корисними знахідками та порадами.

Як помінялися бізнес-процеси та графіки роботи? Чи більше людей почали ходити до офісів?

Для економії електроенергії MacPaw відмовилась від використання всіх необов’язкових електроприладів у своєму робочому просторі. При цьому офіс залишається місцем для комфортної та безперебійної роботи. І якщо раніше спеціалісти компанії надавали перевагу віддаленій роботі, то в умовах постійних відключень електроенергії офіс став необхідністю для більшості з тих, хто знаходиться в Києві.

Як у MacPaw забезпечують автономність роботи офісу?

  • Встановили генератор для резервного живлення та кілька безперебійних точок доступу до інтернету (Starlink).
  • Зробили запаси питної води та готують запаси технічної на випадок відключення центрального водопостачання.
  • Підготували додаткові запаси продуктів та засобів першої медичної допомоги, адже у разі довгострокових відключень енергії офіс буде працювати і як тимчасовий прихисток для команди.
  • Створили календар планових відключень світла, який можна інтегрувати до робочого календаря та завчасно отримувати сповіщення про блекаут. 

Спеціалістам, які не можуть відвідувати офіс, MacPaw пропонує компенсацію витрат на оренду коворкінгу та облаштування робочого місця. Компенсацію можна витратити і на павербанки, зарядні станції, генератори. Якщо хтось із команди вирішує знайти більш автономне житло, компанія також допомагає відшкодувати витрати.

На випадок тривалих блекаутів спеціалісти MacPaw можуть сформувати індивідуальний гнучкий графік роботи. Також якщо хтось не може доєднатися до командних онлайн-зустрічей через блекаунт, такі зустрічі записують.

Чи блекаути впливають на фінансові та інші показники?

Короткострокові блекаути не впливатимуть на показники MacPaw, адже у компанії створюють умови для стабільної роботи, і більшість користувачів програм компанії знаходяться за кордоном. До того ж ще до початку повномасштабної війни команді вдалося налаштувати автономну роботу ключових процесів у продуктах. 

Проте регулярні блекаути впливають на продуктивність команди. У довготривалій перспективі це може знизити динаміку росту показників. Наприклад, рекрутинг — одна з функцій бізнесу, на яку значно впливають відключення. Процес відбору розтягується у часі, і його все складніше контролювати та планувати. Кандидати рідше мають можливість вийти на зв’язок, а компанії доводиться частіше нагадувати про себе. Через це показники по закритих вакансій нижчі, ніж зазвичай.

Чи можливо взагалі щось прогнозувати у цій ситуації? Як з неї виходитимуть українські ІТ-компанії?

Вести бізнес в умовах постійного ризику відключення електроенергії та зв’язку дуже складно. Компаніям в Україні все складніше планувати довгострокову стратегію росту та розвитку. Проте є способи зробити свій бізнес трохи стійкішим. Наприклад, забезпечення автономної роботи офісів — це оптимальне рішення при короткострокових блекаутах тривалістю до трьох днів.

При довгострокових відключеннях пріоритети зміщуються. MacPaw завжди ставить на перше місце безпеку й добрoбут спеціалістів та їх родин. Тож у разі блекаутів тривалістю від трьох днів питання продуктивності відійде на другий план, поки ситуація з енергопостачанням не стабілізується.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук