Як я створив домашню інфраструктуру для безперебійної роботи у блекаут

Старший менеджер ЕРАМ Олексій Хорчев ще влітку поставив собі за мету облаштувати київську квартиру для безперебійної роботи за умови відключення електроенергії внаслідок ворожих ударів. Про те, як він створив домашню інфраструктуру для безперебійної роботи, Олексій розповів в кейсі для AIN.UA.

Якщо у вас є свої історії створення крутих домашніх сетапів для безперебійної роботи, якими ви хочете поділитись — пишіть нам свої історії на [email protected].


Щоб залишатись на зв’язку та ефективно працювати віддалено, необхідно потурбуватись не лише про альтернативні джерела живлення, але й про якісний і безперебійний інтернет. Щоправда інтернет забезпечити складніше, ніж живлення – тут більше залежить від провайдерів, ніж від абонентів, тому варто приділити значну увагу саме цьому питанню.

Поганий зв’язок не дозволяє ефективно проводити онлайн-зустрічі і доносити свою думку, також він негативно впливає на роботу на віддалених машинах, та й на роботу в цілому. Це може створити у колег, замовників, викладачів не найкраще враження про вашу продуктивність, і часто, нажаль, це враження буде справедливим, бо вплив дійсно є.

Саме тому вкрай важливо подбати про забезпечення робочого місця як резервним живленням для техніки (наприклад, за допомогою зарядної станції), так і забезпеченням надійного інтернет-з’єднання. І покладатись на мобільних операторів в цьому випадку не варто. 

Я мешкаю у квартирі і, як виявилось, для резервного живлення ноутбука і додаткового монітора вистачає потужного павербанку або невеличкої зарядної станції. А от щоб забезпечити себе безперебійним інтернетом, я підключився до двох надійних провайдерів, і всім рекомендую мати їх саме два. Сьогодні відключення трапляються майже у будь-якого постачальника по декілька разів на місяць. Але наявність двох провайдерів замість одного значно збільшує стабільність вашого доступу в інтернет.

Надійними я вважаю провайдерів, які забезпечують інтернетом без необхідності живлення своєї інфраструктури в будинку, або тих, які мають ДБЖ в будинку для своєї інфраструктури на 4+ години автономної роботи.

  • Якщо обираєте кабельних провайдерів, зверніть увагу на тих, хто має GPON (я обрав саме цей варіант), або на «Укртелеком».
  • Другий мій провайдер має ДБЖ на 4+ години, що перезаряджається за 4 години живлення від міста. 
Моя домашня інтернет-інфраструктура. Зверху – «переноска» (тимчасовий варіант). Знизу – чорне ДБЖ та білий ONU для GPON-провайдера (перетворювач оптичного сигналу в сигнал для звитої пари). На стіні праворуч висить роутер, в який приходить 2 кабелі – кабель від ONU та кабель другого провайдера. 

Якщо розглядаєте супутникові варіанти – то звичайно є Starlink. В першу чергу варто зробити приблизну оцінку того, чи буде він працювати без розривів з’єднання з місця кріплення, за допомогою офіційного застосунку для смартфону. Також варто розглянути супутникових провайдерів «ДатаГруп» і «SkySat+» – вони дещо менш вибагливі до відкритості неба, ніж Starlink, тож можуть краще працювати зі стіни багатоповерхівки.

Детальніше про вибір провайдерів, критерії і спосіб оцінювання якості послуг я розповідав на форумі dou.ua. Там же навів таблицю, яка допомагає обрати найкращий варіант для підключення додаткового джерела інтернету.  

Рекомендую мати джерело безперебійного живлення і для роутера. Павербанк спрацює також, але ДБЖ допоможе обійтись без переривання зв’язку. Якщо ДБЖ у продажу немає або наявні моделі не задовольняють потребам, а вам необхідно швидке рішення, відвідайте радіоринок. Захопіть свої павербанк і роутер, щоб або купити кабель для живлення роутера від павербанку, або попросити професіоналів такий кабель спаяти.  

Для ноутбуку експерт ще у серпні придбав павербанк на 30000 mah та маленьку зарядну станцію з розеткою на 220V потужністю на 150 Вт і ємністю у 230 Вт*г. У разі відключення електроенергії цього набору вистачає на два чи навіть три повноцінних робочих дня.

Близько 3 годин тримає заряд батарея ноутбуку, ще 5 годин – павербанк. Зарядна станція сама по собі тримає близько 10 годин, з урахуванням заряду ноутбука – додаткові 3-4 години. Звісно, вже після першого дня варто подумати про підзарядку. Тут можуть допомогти родичі чи друзі, у яких є електроенергія або найближчі Пункти незламності. 

Що залишилось доробити

Я поки не до кінця удосконалив домашню інфраструктуру для безперебійної роботи. Чекаю на доставку потужної зарядної станції 1000 Вт*г ємності і 1800 Вт потужності. Вона дозволить підключати холодильник на декілька годин у випадку відключень тривалістю більше доби і протягом цього періоду декілька раз вмикати на 5-10 хв побутову техніку: мікрохвильову піч, чайник та інше.

Також про таку зарядну станцію варто замислитися власникам індивідуальних газових котлів, що потребують невеликої кількості електрики для роботи: під час довгих відключень може бути корисно їх вмикати на декілька годин. Також у нас є декілька менш потужних павербанків для смартфонів та USB-ламп. Оптимальний підхід – по одному павербанку і лампі для роботи і навчання у кожного члена родини.  

Зарядна станція (має розетку 220 В, вона знаходиться на задній панелі), USB-лампа та павербанк 

Рекомендую приділити декілька годин вивченню питання і плануванню власної домашньої інфраструктури для якомога комфортнішого життя і роботи. Адже повне налагодження державної і міської інфраструктури після ворожих атак потребуватиме більше часу.  

Автор: Олексій Хорчев, старший менеджер ЕРАМ

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук