Як Amazon перевозив критичні дані України: у контейнерах до хмари

Від початку повномасштабної війни компанія Amazon перевозила значні обсяги критично важливих для функціонування України даних у спеціальних контейнерах, щоб завантажити їх у хмару. Про те, як це відбувалося, пише Los Angeles Times.

  • Від початку повномасштабного вторгнення Amazon багато працювала із українським урядом над тим, щоб перевезти критичні дані (урядові, податкові, банківські). Дані завантажували на носії та перевозили у спеціальних контейнерах розміром з валізу під назвою Snowball Edge, щоб згодом їх можна було завантажити у хмарні сервіси Amazon. Більше про ці пристрої можна прочитати на сайті компанії.
«Валізи» Snowball Edge, фото Los Angeles Times
  • До початку повномасштабного вторгнення компанія Amazon, зокрема, голова урядової трансформації в Amazon Web Services Ліам Максвелл, уже працювали із українським урядом. 24 лютого 2022 року Максвелл зустрівся із українським послом у Британії Вадимом Пристайко, і вони разом окреслили список критичних даних: реєстри населення, нерухомості та майна, освітні та антикорупційні бази даних, банківські дані.
  • Для передання цих даних пристрої Snowball спочатку перевезли з Дубліна до Кракова, на кордоні їх передали українській стороні. Після того, як дані до них завантажені, якийсь їх обсяг іде одразу до хмари через захищене з’єднання. А контейнери, кожен зі 80 ТБ даних, відправляються назад до Amazon. Максвелл звісно не каже, куди саме, але зізнається виданню, що це — напружена мить, адже йдеться буквально про транспортування уряду в коробці.
  • Щойно дані потрапили до хмари, вони у безпеці, адже вони перебувають по дата-центрах по всьому світі. Хмарний сервіс не можна «вимкнути», влучивши по ньому ракетою.
  • Від початку реалізації проекту інші країни також зацікавились цим рішенням, зокрема, бекапом державних даних у хмарі. Максвелл повідомив виданню, що не може називати їх, але підкреслив жвавий інтерес від регіону Східної Азії.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук