Як вибрати інвертор та чому вам (скоріш за все) не потрібен «чистий синус»?

Українці зараз масово розв’язують проблему резервного електроживлення і часто приходять до вибору інвертора та звичайних 12/24 вольтових акумуляторів. Проте більшість людей, які до війни не цікавились цією темою просто не знають як вибирати такі пристрої.

В цьому матеріалі редакція AIN.UA розвінчує найпоширеніші міфи про роботу з інверторами та розказує, як саме потрібно обирати собі пристрої для резервного живлення.

Що таке «чистий синус» і кому він потрібен?

Зображення: logicpower

В мережі часто пишуть про необхідність мати інвертор саме з «чистою» синусоїдою. Насправді це міф і зараз ми розберемось, чому для резервного живлення він зазвичай просто не потрібен.

Що таке чистий синус?

В розетках 220-240 вольт протікає змінний струм. Він так називається через те, що його напрямок періодично (в Україні з частотою 50 герц) змінюються. Проте ця зміна відбувається плавно у формі синусоїди, що видно на нижньому графіку зображення. Саме таке плавне перетікання й називають чистою або правильною синусоїдою.

Для багатьох електроприладів цей параметр дуже важливий. До них відносяться всі пристрої з трансформаторними блоками живлення, двигуни (наприклад в холодильниках або циркуляційні насоси в котлах опалення), та чутливе аудіо або телекомунікаційне обладнання.

Кому не потрібен чистий синус?

Всі сучасні побутові прилади (крім описаних вище варіантів) мають імпульсні блоки живлення, які взагалі «випрямляють» змінний мережевий струм, незалежно від того, яка там синусоїда — чиста, чи апроксимована (як на першому графіку зображення).

Всім зовнішнім блокам живлення (від ноутбуків, моніторів, принтерів, телефонів та тому подібного) абсолютно все одно на частоту та форму сигналу. Ба більше, зазвичай вони можуть спокійно працювати від 110 вольт постійної напруги, замість 220 змінної.

Зображення: hotline

Тож якщо ви шукаєте інвертор для живлення домашнього офісу — вам чудово підійдуть звичайні пристрої з апроксимованою або модифікованою синусоїдою. Вже давно більшість безперебійників мають саме таку форму вихідної напруги, проте раніше ніхто не звертав на це уваги.

Як вибирати потужність інвертора?

Зображення: OLX

Абсолютна більшість простих побутових інверторів, які зараз можна купити в Україні — це вироби китайських ноунейм компаній, які не можуть дати гарантію, що характеристики реально відповідають заявленим.

Зображення: AliExpress

Проте, на жаль, місцеві продавці часто йдуть ще далі й накручують характеристики пристрою. В описі товару на AliExpress продавець може описувати модель інвертора як «Пікова потужність — 8000вт, постійна потужність — 4000вт», а на OLX про це не буде ні слова.

Тому радимо ділити реальну потужність того пристрою, що ви вибрали мінімум вдвічі, а краще втричі та підбирати собі інвертор зі значним запасом. Або просто спробувати знайти цю саму модель безпосередньо на AliExpress і спробувати подивитись, які характеристики заявлено там.

Яка потужність вам реально потрібна?

Всі електроприлади мають обов’язкове маркування, де вказано їх номінальну потужність (в Ватт/W) або напругу (вольт, V) та струм (ампери, A), які вони споживають при роботі. Нас цікавлять саме Вати, що споживає пристрій. Якщо вказано лише напругу та силу струму — то можна просто порахувати кількість ват, перемноживши вольти на ампери, як на прикладі нижче.

Зображення: AIN.UA

Або також можна заміряти реальне споживання ваших електроприладів за допомогою ватметра. Це такі пристрої, які включаються між розеткою та електроприладом і показують його реальне споживання.

Використання ватметра — найкращий варіант, оцінки вашої необхідності в електроенергії. Проте варто пам’ятати, що багато приладів (кавомашини, чайники, холодильники, монітори тощо) мають ще й пікову потужність. Тобто під час запуску, буквально в перші декілька секунд, вони споживають помітно більше, ніж потім впродовж роботи. Тому власне в характеристиках інвертора й пишуть пікову потужність.

Детальніше про розрахунок реального споживання ваших електроприладів можна почитати в матеріалі AIN.UA за посиланням.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук