Кабмін спростив ввезення цивільних безпілотників в Україну. Що змінилося

3 січня 2023 року Кабінет Міністрів спростив ввезення в Україну цивільних безпілотників та запчастин до них. Тепер їх будуть оформлювати одразу на кордоні, а від волонтерів не вимагатимуть додаткових документів. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Що змінилося

Про те, як саме тепер буде працювати процедура ввезення дронів цивільного та подвійного призначення, докладніше розповіла у Facebook віцепрем’єр-міністр економіки Юлія Свириденко.

  • Відтепер ввезення дронів цивільного та подвійного призначення як гуманітарної допомоги здійснюється в звичайному режимі і не потребує надання будь-яких додаткових документів, у тому числі гарантійних листів кінцевого споживача. Жодні заходи нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності не здійснюються.
  • Ввезення дронів оформляється за місцем перетину митного кордону України. Особа, яка перевозить дрони, має подати паперову або електронну декларації, форма якої наведена у додатку 1 до постанови №174.

Чому це важливо

Наприкінці грудня керівник Центру підтримки аеророзвідки Марія Берлінська розповіла, що Держслужба експортного контролю фактично закрила ринок дронів в Україні. При спробі ввезти партію цивільних дронів, у волонтерів виникала низка проблем, які сильно гальмували процес.

  • Дрони, що підпадають під категорію цивільних як в США, так і в ЄС, в Україні вважаються дронами подвійного призначення. Тому в Польщі при ввезенні партії звичайнісіньких DJI Mavic 3 для фронту митники могли проводити додаткові перевірки.
  • Щоб роздати 500+ дронів військовим, потрібно взяти гарантійні листи від військових частин або ВЦА (військово-цивільних адміністрацій). Навіть якщо видавати по 5 дронів в кожну військову частину – треба було зібрати більше 100 гарантійних листів. Для цього волонтери просто бігали – збирали ці листи від командирів, витрачаючи тисячі годин їхнього і свого часу.

Через це передача дронів захисникам на фронт сильно сповільнювалася. Активістка закликала якнайшвидше зняти всі обмеження.

Завдяки змінам до постанови №174 правила ввезення гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану стануть простішими.

«Проблему додаткових документів, яких вимагали від волонтерів при ввезенні дронів, вирішено однозначно: жодних додаткових документів для ввезення цивільних дронів як гуманітарної допомоги не потрібно, також і гарантійних листів», – підкреслила Свириденко.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук