Україна — на 36 місці в рейтингу сили паспорту

Компанія Henley & Partners, яка допомагає приватним клієнтам отримати дозвіл на проживання та громадянство, опублікувала щорічний рейтинг «Індекс паспортів», в якому аналізується, наскільки вільні громадяни різних країн у пересуванні світом. По результатам 2022 року, попри повномасштабну війну, Україна втратила лише 1 сходинку і посіла 36 місце (у 2021 ми були на 35 місці).

Разом з тим, кількість країн, в які можуть вільно подорожувати українці, навпаки зросла – зі 136 до 144. За умови отримання віз для громадян України відкрито ще 83 держави. Історично сила паспорта України зростає.

Перше місце посіла Японія, на другому – Сингапур та Південна Корея, на третьому – Німеччина. В топ-3 з хвоста рейтингу: Сирія, Ірак і на останньому місці Афганістан.

Росія знаходиться на 49 місці і рейтингу. Історично її позиції майже не покращились з 2010 року.

Чому це важливо

«Індекс паспортів» є міжнародним рейтингом країн за рівнем свободи пересування, яку вони надають своїм громадянам. Індекс аналізує візові правила 227 країн та територій та ранжує їх за кількістю країн безвізового в’їзду. Позиція країни в рейтингу визначається кількістю країн світу, до яких її громадяни можуть в’їжджати без попереднього оформлення віз (без візи або з візою після прибуття).

В умовах глобалізації відкритість кордонів для носія паспорту є запорукою успішності в бізнесі чи карʼєрі. В масштабах країни – успішності всієї економіки. Ринок не може розвиватися в закритих кордонах, а відповідно й економіка.

Поступове зростання сили українського паспорту свідчить про те, що у нашої держави потенційно світле майбутнє. Спад економіки під час війни закономірний, але її відновлення залежить у багатьох аспектах саме від того, яке місце Україна буде займати на глобальному ринку.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук