Виходить серіал по The Last of Us від HBO. Його називають бездоганною адаптацією гри

15 січня 2023 року виходить перший епізод серіалу від HBO по культовій грі The Last of Us. Журналісти та критики, які вже подивилися, буквально у захваті. Нечасто серіал викликає настільки сильний ажіотаж ще до свого виходу. AIN.UA розповідає, що це за серіал та чому ним вже так захоплюються.

Що це за серіал

Перша гра The Last of Us 2013 року від студії Naughty Dog стала однією з ікон постапокаліптичного жанру, продаючись мільйонами копій, зібравши невимовну кількість нагород, регулярно втрапляючи до рейтингів типу «100 найкращих ігор століття». 2020 року вийшло продовження, The Last of Us Part 2 (TLoU 2), яке також сподобалося і гравцям, і ігровим оглядачам, тож новини про екранізацію ігри мало кого здивували.

Адаптацією зайнявся режисер та продюсер Крейг Мазін, автор нашумілого міні-серіалу «Чорнобиль». Президент студії-розробника гри Naughty Dog Еван Уеллс став виконавчим продюсером проекту, а Ніл Дракманн, автор ідеї гри, зайнявся сценарієм для серіалу. Тож не дивно, звідки хайп.

Чому хвалять

Зауважимо, що адаптації ігор у серіали та фільми якось історично не надто часто виходять вдалі. Навіть якщо результатом стає не повний треш, це може бути екранізація, за яку всі забудуть уже за пару років. Тож адаптації The Last of Us фанати чекали, затамувавши подих. Зараз у неї — під сотню на Metacritic, а ігрові видання наперебій називають її «найкращою, ідеальною адаптацією гри» за всю історію. Чому так?

Коротко: критики пишуть про те, що серіал — це ніби дитя «Ходячих мерців» та «Мандалорця», і навіть більше. Якщо детальніше, критики відзначають таке:

  • Відданість джерелу. І сама історія, і навіть покадрова зйомка сцен. «Я грав у цю гру десятки разів. Дивлячись серіал, я відчував себе старим театральним актором, який дивиться, як інші вимовляють рядочки, які я знаю напам’ять, повторюють вчинки, які я вже робив багато разів, ще з 2013 року», — пише оглядач у The Washington Post. Твіттером уже ширяться покадрові порівняння серіалу та гри:
  • Кастинг. Двох головних героїв, Джоела та Еллі, зіграли Педро Паскаль та Белла Рамзі, і фанати у захваті від них та їхньої гри.
  • BBC називає серіал «найкращою ігровою адаптацією» через те, що вона водночас сподобається і фанатам гри, за відданість джерелу та «ігрові сцени», а для тих, хто ні разу не брав контролера до рук, творці серіалу точно передали атмосферу гри, «її серце та душу».
  • Але, за визнанням IGN, творці серіалу не просто детально переповідають гру. Вони створили «чудовий переказ однієї з найулюбленіших історій у відеоіграх, яка по-новому та приголомшливо впливає на глядачів», не просто переповіли сюжет мовою серіалу, але збагатили та поглибили історію.
  • Саундтрек до серіалу — від оскароносного композитора Густаво Сантаолалья, який писав музику і до гри.

Критики нечасто висловлюють настільки одноголосний захват з приводу новинок. Перший епізод серіалу виходить 15 січня 2023 року, другий та третій — 22 та 29 січня. Для балансу наведемо і рецензію від The Verge, яка хвалить серіал, але без надміру, завершуючи текст фразою з іншого культового серіалу Мазіна, «Чорнобиль»: «не добре і не жахливо, але ОК».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук