Відділення у Польщі, Молдові, офіс NovaPay у Литві — як «Нова пошта» підкорює глобальний ринок

З початком повномасштабної війни «Нова пошта» стала однією з тих українських компаній, що ні на день не зупинила роботу своїх сервісів, а навпаки — продовжувала працювати та стрімко масштабуватися. Так, у вересні фінтех NovaPay відкрив офіс у Вільнюсі та почав працювати над розробкою повноцінного фінансового додатка для роботи на європейських ринках. «Нова пошта» на початку жовтня запрацювала у Польщі, відкривши там за цей час 18 відділень Nova Post. Водночас компанія не забула і про власну авіакомпанію, перемовини щодо літаків для якої тривають.

AIN.UA дізнався, чому «Нова пошта» не боїться конкуренції на польському ринку, як почувається у Молдові, та які у компанії плани на 2023 рік.

Польща зараз є 2 країною присутності «Нової пошти» за межами України. Чому Польща? Чим привабливий для компанії цей ринок?

За статистикою, з України евакуювалися за кордон понад 9 мільйонів людей (про це повідомляє Reuters з посиланням на Верховного комісара з питань біженців ООН), із них 3 мільйони українців прийняла Польща. З початком повномасштабної війни ми почали отримувати все більше й більше запитів: «Коли «Нова пошта» піде за українцями, які тимчасово виїхали до інших країн?» Ми розуміли, що їм треба було відправляти речі з дому, адже в той час більшість українців виїжджало із самим мінімумом необхідного. Так у нас виник новий продукт у відділеннях — посилка з дому з України у країни Європи зі знижками до 75%.

Плани стосовно Польщі були й до війни. Але саме війна та міграція наших громадян підштовхнула нас піти за нашими клієнтами. Ми почали активно шукати надійного партнера для співпраці у Польщі, який має широку мережу, та був би поруч з українцями, щоб їм було зручно отримувати свої посилки з дому. Так ми запартнерилися з польською компанією inPost, яка володіє найбільшою мережею поштоматів в Польщі — 20 000 одиниць та кур’єрською доставкою у будь-який населений пункт по країні.

Відтоді ми змогли надавати українцям без перешкод отримувати свої посилки з дому. Завдяки цій співпраці, вартість доставки в Польщу знизилась у 2,5 рази. Але ми хотіли, щоб українці вільно і швидко могли відправляти посилки додому та отримувати їх з дому. Тому наступним кроком ми ухвалили рішення про відкриття власних відділень в Польщі й запустили ці дві послуги — посилка з дому та посилка додому.

Наразі ми не конкуруємо з локальними та мережевими поштовими операторами, які працюють у Польщі. Ми фокусуємося тільки на допомозі нашим переселенцям з України.

Відділення Nova Post у Варшаві

Скільки відділень вже відкриті у Польщі? Які послуги доступні там?

Перше своє відділення у Варшаві ми відкрили 3 жовтня. Сьогодні вже працює 18 відділень Nova Post у восьми польських містах: 6 відділень у Варшаві, по 2 у Кракові, Познані, Гданську, Вроцлаві, Любліні та по 1 у Жешуві та Лодзі. Для відділень ми шукаємо саме ті місця, де є скупчення проживання наших громадян.

Усі наші відділення працюють щодня, а операторами ми набираємо українців. Нам важливо,
щоб наші громадяни могли легко обмінюватися речами, як вони це звикли робити в Україні.
Термін доставки складає в середньому 5 днів.

Відправити з Польщі можна одяг, взуття, харчові продукти у заводській упаковці та без
особливого температурного режиму, техніку, генератори, акумулятори тощо. Проте є перелік
товарів, які заборонені для пересилання митницею, як-от тютюн, алкоголь, наркотичні
речовини, гроші, ліки тощо. Повний перелік можна подивитись тут.

Також можна легко відправити посилку з будь-якого відділення «Нової пошти» в Україні в
Польщу: у відділення Nova Рost, в поштомат або кур’єрською доставкою inPost.

Якими є перші результати роботи компанії на польському ринку? Якою є динаміка?

На початку жовтня з Польщі до України їхало приблизно 90-100 посилок щодня. Це забезпечувалось у тому числі й сервісами, що працювали раніше, наприклад, NP Shopping. Клієнти замовляють товари в будь-якому інтернет-магазині в Європі, а ми через наші склади доставляємо їм до України.

Кожне відділення, що ми відкривали у Польщі, додавало нам приріст. Наразі з України до
Польщі відправляється по 800 посилок на день, з яких 25% становить відправка на власні відділення, а з Польщі до України — у середньому 1500 посилок щодня, з яких 55% відправлень із власних відділень у Польщі. Найчастіше зараз в Польщу відправляють теплі особисті речі, як-от пальто, шуби, куртки, чоботи, а з Польщі в Україну, відповідно, повертаються особисті літні речі.

А що з Молдовою? Розкажіть про стан справ там — у яких містах, які послуги, скільки людей користуються послугами там, якою є динаміка розвитку на цьому ринку.

У 2014 році «Нова пошта» вийшла на ринок Молдови з кур’єрськими послугами, а вже у 2021
відкрила 19 стаціонарних відділень у найбільших містах країни (Кишинев, Бельці, Кагул, Єдинці, Каушан, Оргіїв, Фалешти тощо) та побудувала найбільшу мережу поштоматів у країні – вже встановлено 300 одиниць.

Компанія на сьогодні входить до топ-3 на ринку експрес-доставки в Молдові. За останні роки вона показувала стабільне зростання на 20-25%. Наприклад, у 2021 вже 216 000 посилок та вантажів, а за 9 місяців 2022-го року – 308 000 відправлень, що вже на 30% більше.

У відділеннях можна отримати весь спектр послуг, починаючи з доставки посилок та документів по країні, і закінчуючи вантажами та міжнародною доставкою з різних країн світу. Найбільш популярні товари, які замовляють жителі Молдови — це засоби для краси і здоров’я та побутову техніку.

Щоб підтримати українців, які мігрували у Молдову, компанія знизила ціни на доставку у 2 рази. Ми хочемо, щоб наші громадяни, мали постійний та легкий зв’язок із рідним домом. Цього року ми продовжимо в Молдові розвивати мережу поштоматів та відділень в країні, а також будемо впроваджувати нові діджитал-інструменти та вдосконалювати свій сервіс, щоб клієнтам було комфортніше та зручніше користуватися послугами.

Поштомат «Нової пошти» у Молдові

Активну гуманітарну діяльність підтримує і «Нова пошта Молдова». З березня 2022 року спільно з національним конгресом Українців Молдови компанія доставила понад 10 тонн гуманітарної допомоги благодійним організаціям та лікарням в Україні. Це були медикаменти та найнеобхідніше медичне обладнання.

На яких ще ринках працює «Нова пошта»?

Наші власні відділення та поштомати присутні наразі у трьох країнах: в Україні, Молдові та Польщі. Проте наша «Нова пошта Глобал» може доставити міжнародну посилку або вантаж з України у 200 країн та територій світу.

Також для українців, які хочуть купувати на сайтах міжнародних інтернет-магазинів, де немає прямої доставки в Україну, «Нова пошта Глобал» розробила сервіс NP Shopping. Так можна купувати одяг, техніку, речі для дому та інше із інтернет-магазинів 9 країн: США, Великої Британії, Німеччини, Італії, Польщі, Франції, Іспанії, Туреччини та Чехії, а доставку замовляти на адресу, у будь-яке відділення або поштомат «Нової пошти».

Крім того, можна замовляти актуальні наразі генератори, акумуляторів, інтернет-модулів Starlink із магазинів Європи.

Розкажіть про подальші плани «Нової пошти» — на українському ринку та глобальному. Які країни/міста наступні?

Ми хочемо у цьому році відкрити два нових термінали в Одесі та Києві. Їхнє будівництво відновлене з літа. Також продовжуватимемо автоматизацію операційних процесів, які пришвидшать доставку.

«Нова пошта» продовжуватиме виходити на міжнародні ринки, які межують з Україною. У 2023 році наша фінансова компанія NovaPay запустить свій мобільний застосунок і завойовуватиме Європу як фінансовий сервіс.

Також ми вдосконалюватимемо наш сервіс NP Shopping і зробимо його таким простим, що коли клієнт буде заходити в застосунок, то ніби потраплятиме у звичайний наш інтернет-магазин. Продовжуємо вести перемовини щодо літаків для нашої власної авіакомпанії, детальніше про це зможемо розповісти пізніше. Наші плани, як завжди, амбітні.

У вересні компанія NovaPay відкрила офіс у Литві. Вже набрали команду? Над чим вона працює?

Ми хочемо об’єднати українські сім’ї та друзів, яких розлучила війна, посилити український бізнес у світі, забезпечити іноземців не лише якісними логістичними, а фінансовими послугами. Щоб реалізувати цю амбітну ціль, NovaPay прийняла рішення відкрити офіс у Європі.

Наразі у Вільнюсі працює частина топ-менеджменту, що формує команду. Ми плануємо отримувати ліцензію EMI (Electronic Money Institution) у Литві. Ліцензія EMI дає право надавати клієнтам платіжні послуги, відкривати рахунки, випускати платіжні картки та багато іншого.

Відповідно до литовського законодавства, щоб отримати ліцензію, на місці має працювати фінансовий моніторинг, юристи, бухгалтери та інші працівники. Зараз ми наймаємо необхідних фахівців, які розуміють тонкощі локального ринку та країн Балтії.

Які у NovaPay плани в контексті міжнародного розвитку?

Розмови про вихід на міжнародний ринок вже точаться декілька років. Ми плануємо виходити на європейський ринок за двома великими напрямками:

  1. Супровід фінансових операцій на відділеннях «Нової пошти» за кордоном по аналогії з українським бізнесом.

«Нова пошта» розширюється та виходить на європейські ринки. Завдання NovaPay у цьому проекті — супровід усіх тих фінансових сервісів за кордоном, якими забезпечені українці, плюс ще транскордонні операції, кредитування та багато інших послуг.

Щоб NovaPay повноцінно розпочав роботу у Європі, ми повинні пройти процедуру отримання ліцензій та паспортизацію в Євросоюзі.

  1. Ми плануємо розробити окремий фінансовий сервіс, у першу чергу для українців, у другу – для європейців, який буде локалізований спершу для кількох ринків.

Коли буде анонс проекту, залежатиме від того, як швидко ми отримаємо ліцензію. Плануємо масштабний анонс після отримання ліцензій та розробки продукту, над чим зараз активно працюємо.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук