Українські геймери пишуть, чому російська Atomic Heart — погана. І їх, здається, чують

У лютому 2023 року виходить постапокаліптична гра Atomic Heart. Її розробники — росіяни, в них інвестори-вихідці з «Газпрому» та гроші з підсанкційного ВТБ, а ще вона експлуатує ностальгію за СРСР. Українська геймерська спільнота почала стихійну інформаційну кампанію: пояснення для західної аудиторії, чому купляти таку гру зараз — настільки ж недоречно, як, наприклад, гру, де головним героєм буде німецький нацист часів Другої світової. І в цієї кампанії є перші результати.

Що не так з Atomic Heart

Ця гра — доволі відома, її часто називали «Біошоком» у радянському сетінгу. Вона виходить 21 лютого 2023 року на ПК, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X та S, буде доступна у Steam та Xbox Gamepass, а в росії — у VK Play, що контролюється державою. Її реліз відбудеться майже через рік після початку повномасштабної агресії росії проти України, і на дев’ятому році російського нападу на Україну.

  • Нагадаємо, Atomic Heart — це гра, яку кілька років розробляє студія Mundfish. На сайті студії зараз немає згадок про те, що це — російський геймдев-розробник, натомість пишуть, що студію заснували на Кіпрі у 2017 році. Ще кілька років тому про студію писали як про російську, з офісом у Москві. На DTF 2019 року навіть вийшов репортаж із московського офісу.
  • Паблішером гри виступає французька Focus Entertainment.
  • В Linkedin можна знайти профілі засновників студії: Артема ГалеєваРоберта БагратуніОлега Городішеніна, вони з РФ. Багратуні — колишній топменеджер Mail.ru.
  • Інвестори студії — китайська Tencent та російські GEM Capital та Gaijin Entertainment. GEM Capital — це російський фонд, заснований Анатолієм Палієм, який раніше працював у доньці «Газпрому», компанії «Газэнергосеть». Інвестиції від них студія підняла 2021 року.
  • Палій до GEM Capital мав бізнес First Oil із Марком Гарбером, членом ради директорів «Русала» (належить підсанкційному російському олігарху Олегу Дерипасці). На початку First Oil Гарбер був «ключовим фінансовим партнером проекта» (вийшов з нього 2015 року), цей бізнес увійшов до GEM Capital. 2019 року GEM Capital продав First Oil, угоду фінансував, за даними російських видань, банк ВТБ. Цей банк, основна доля в якому належить урядові рф, 2022 року потрапив під блокувальні санкції ЄС, і був відключений від SWIFT. Те, що гроші ВТБ були залучені до GEM Capital, підтверджував і сам Палій.
  • Дані про провладні зв’язки Палія для англомовної аудиторії збирала українська геймерська спільнота, яка їх опублікувала у Twitter-треді, що непогано розійшовся:
https://twitter.com/fj_undead/status/1613983730846007298

І наостанок, Atomic Heart, цей «радянський Біошок», паразитує на ностальгії або цікавості західної аудиторії до СРСР, змальовуючи цю країну науково та технологічно розвиненою, і пропонуючи грати за головного героя, майора Нєчаєва з КДБ. У грі розробники використали саундтрек Ніколая Баскова, російського співака, який активно підтримує і популяризує війну:

  • Багато західних геймерів, не маючи історичного контексту, не бачать у цьому нічого такого, це ж «просто гра» (приклади такого ставлення можна побачити у відповідній темі на Reddit). Через це у січні 2023 року українська геймерська спільнота консолідувалася і проводить у соцмережах, зокрема, у Twitter, кампанію, щоб пояснити західній аудиторії, що не так із Atomic Heart та її розробниками.
  • Один із найпопулярніших аргументів англомовних захисників гри: мовляв, розробники — на Кіпрі, чого ви до них вчепилися? Але навіть якщо відкласти осторонь сумнівні зв’язки з російськими державними компаніями та глорифікацію СРСР періоду чергової хвилі репресій та злочинів радянської влади: якщо розробники на Кіпрі, де їхня антивоєнна позиція? Її немає.

Зміна у сприйнятті

Ця кампанія уже має перші результати. Західні ігрові медіа отримали гру на огляд, і в багатьох рецензіях можна побачити, що журналісти почули критику на адресу її розробників. Основне з рецензій зібрав користувач @slavglory у Twitter-треді.

Деякі цитати з нього наводимо нижче:

  • Polygon пише про те, що російське коріння студії-розробника Mundfish — це «слон у кімнаті», якого не вийде ігнорувати, і що за рік розробники так і не спромоглися на публічну заяву з приводу нападу росії на Україну. Їхня нещодавня реакція на цю тему в Twitter — млява та безхребетна, у стилі «мы вне политики» (на чому й наголошують учасники «шакалячого експресу» по грі):
  • Видання також відзначає, що культурно Atomic Heart — глибоко російська гра, і її ентузіастичне використання радянської стилістики та відгомони російського імперіалізму у 2023 році сприймаються по-іншому.
  • PC Gamer відзначає наратив гри, який «не чіпляє», та її погані жарти. The Gamer пише про те, що розробники не засуджують публічно агресію росії, а ще банять людей у Twitter, які просили їх висловити свою позицію.
  • Gamesradar говорить про те, що в центрі дискусії — питання про те, чи брали розробники гроші на гру в російського уряду.

Ми вже писали про це, але зараз, коли до релізу гри лишився місяць, наголосимо: з урахуванням військових злочинів російської влади, а також радянської історії злочинів проти українського народу ігри типу Atomic Heart мають бойкотуватися і магазинами ігор, і світовою геймерською спільнотою.

Наголосимо також, що це — не єдина російська гра, яку варто бойкотувати, і дані про яку варто поширювати на англомовну аудиторію:

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук