«Цей бот — псих». Як ШІ-кіт Міттенс популяризує шахи і дратує гросмейстерів

Першого січня сайт для гри в шахи Chess.com представив бота з аватаром кошеняти під назвою Mittens. Бот став настільки популярним, що через великий трафік сайт Chess.com перестав працювати на деякий час, пише The Wall Street Journal.

Що сталося

Chess.com – популярна платформа, на якій грають як гросмейстери, так і мільйони любителів шахів. Сайт має низку ботів різного рівня навичок і стилів, яким користувачі можуть кинути виклик. Деякі з них створені для того, щоб грати погано, і їх можна легко перемогти. Інші можуть обіграти навіть шахову еліту.

На Chess.com зіграли в середньому 27,5 млн ігор на день у січні, а цього місяця показник досяг понад 850 мільйонів ігор — на 40% більше, ніж будь-який місяць в історії компанії. Популярність шахів зросла навіть більше, ніж після хітового серіалу «Хід королеви» від Netflix. Причиною став бот Mittens.

«Цей бот — псих», — написав у Twitter стример і міжнародний майстер Леві Розман після мату, який йому поставив Mittens цього місяця. Через день він додав: «Світ шахів має об’єднатися проти Mittens», – що насправді було жартом.

Хто такий Miittens

Mittens — це одночасно і мем, і штучний інтелект, і супергросмейстер. Його створив студент Гамільтонського коледжу Вілл Вейлен. У нього була ідея: створити дуже потужного бота в милому образі. Але бот не мав бути жорстоким тролем, поки письменник Шон Бекер не очолив команду, яка відповідала за характер кота. Так він став злим генієм, який змушує гравців божеволіти.

Зображення: Chess.com

Бот цитує репліки Роберта Оппенгеймера, Ван Гога і навіть фрази з франко-італійського фільму 1960-х років під назвою «Le Samurai».

«Няв. Вдивляйтеся в довгу безодню. Хе-хе-хе», – каже Mittens, цитуючи німецького філософа Фрідріха Ніцше.

Навіть підхід до гри у бота загрозливий. Mittens достатньо розумний, щоб перемогти найкращих шахістів на планеті, але для цього він використовує особливо виснажливу тактику. Бекер вважав, що варто використовувати тактику деморалізації та довгих тактичних боїв. Гросмейстер Хікару Накамура, який зміг вибороти лише нічию проти Mittens, прямо сказав у відео: «Цей кіт надзвичайно терплячий, що трохи дратує».

Чому це цікаво

За останні кілька місяців стався черговий сплеск популярності шахів у всьому світі. Вірусним зображенням з Чемпіонату світу стала реклама Louis Vuitton, на якій Кріштіану Роналду та Ліонель Мессі грають шахи. А коли словенську суперзірку NBA Луку Дончіча запитали про його думку щодо купівлі Twitter Ілоном Маском, він знизав плечима і сказав, що використовує свій телефон для гри в шахи.

Міттенс є лише частиною цього тренду, демонструючи потужності ШІ, а ще те, що коти все ще правлять інтернетом.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук