Як пройшов день обшуків у MacPaw та Олександра Косована. І як подібне можна змінити

Зранку 15 лютого в мережі зʼявився допис засновника компанії MacPaw Олександра Косована. До його приватного помешкання та в офіс компанії прийшли з обшуками. Офіс генерального прокурора підтвердив факт обшуків лише близько 17-ї вечора.

В цей же день проходив саміт на честь року з запуску спеціального податкового режиму «Дія City». MacPaw є у списку компаній-резидентів, про що неодноразово було згадано і поставлено крізь призму його «плюсів»: учасникам як мінімум на словах обіцяли захист. В результаті вранішніх подій, тема саміту скоригувалась: всі говорили лише про MacPaw.

Редактор AIN.UA поспілкувався з двома десятками людей що до кейсу і розповідає свої спостереження.

Що за справа

Якщо коротко, то кілька років тому дочірня компанія MacPaw придбала ділянку землю у Київській області. За документами, які вдалося знайти, ці ділянки були передані з державної власності приватній компанії (у якої вже потім вони були викуплені MacPaw) з порушеннями закону. Сам Косован не приховує, що в результаті угоди його компанія стала заручником ситуації, вирішувати проблеми там хочуть законним шляхом, а не через корупційні схеми.

Варто зазначити, що судова тяганина почалась не вчора, вона триває вже кілька років. В MacPaw не приховували суду, компанія-власник землі також носить не якусь умовну приховану назву, а зрозуміле «МАКПАУ ПРОПЕРТІ МЕНЕДЖМЕНТ» — це дочірнє підприємство, що відповідає за нерухомість компанії.

Всі опитані AIN.UA дійові особи підтверджують, що до землі дійсно є питання, тому власне суди й тривають вже декілька років. При цьому Косован неодноразово особисто пояснював, звідки взялись земляні насипи та коментував судові процеси.

Сам факт винуватості чи не винуватості, а також порушення закону, визначає суд, його рішення ще не винесене. У цьому тексті редакція AIN.UA також не бере на себе роль арбітра з визначенням, правий позивач чи відповідач.

Головне питання — звідки взялись обшуки

Це питання, яке 15 лютого виникло у всіх опитаних і більше всіх здивувало. За словами Офісу генерального прокурора «проведення [обшуків] обумовлено тим, що на запити правоохоронних органів не було надано запитуваних документів».

Сам же Косован стверджує, що всі документи надаються вчасно та у повному обсязі. Редакція AIN.UA також продивилась кілька судових документів і всюди було вказано, що юрист «МАКПАУ ПРОПЕРТІ МЕНЕДЖМЕНТ» не ігнорує засідання, є активним учасником всього процесу, подає апеляції. Косован також залишається в Україні.

В кулуарах стверджують, що це самостійне рішення середньої ланки правоохоронних органів, щоб надавити на компанію. «Там, певно, взагалі не відстрілювали, куди і до кого йдуть», — розповів один з співрозмовників AIN.UA. «Цей обшук виглядає дивно, його необхідність незрозуміла. По землі є питання, окей, але влаштовувати показові розборки — цирк», — поділився думкою ще один чиновник.

Як наслідок, замість «тихого» обшуку з метою «натиснути» на компанію, ситуація перетворилась на величезний публічний скандал, в рамках якого одному міністру довелось привселюдно вибачатись за дії іншої гілки влади. При цьому інша гілка влади неправомірність своїх дій не визнала і під кінець дня випустила пресреліз з звинуваченнями на 12 млн грн.

Косован не приховує, що саме завдяки публічному розголосу ситуації обшуки завершились швидше, а обʼєм вилученої техніки скоротився до його особистого iMac Pro. Схожа ситуація вже була чотири роки тому з компанією «Нова Пошта», коли саме активний розголос масових обшуків звернув увагу високопосадовців на ситуацію.

Опитані AIN.UA юристи додають, що обшуків можна було уникнути зважаючи на те, що суди почались кілька років тому і юристи «МАКПАУ ПРОПЕРТІ МЕНЕДЖМЕНТ» знаходяться у постійній комунікації з позивачем. Сама ж ситуація більше схожа на фарс, аніж на необхідні слідчі дії. Як і подальші пропозиції «розглянути цей випадок на засіданні Комітету за участі правоохоронців та представників ІТ-компанії»: як це вплине на необхідність проведення чесного суду — не зрозуміло.

Пояснити, чому обшуки тривали ледь не десять годин, також ніхто не зміг. І саме обшуки, варто зауважити, і є найголовнішою претензією зі сторони спільноти до правоохоронців: якщо компанія йде на контакт — навіщо влаштовувати «показуху»? Абсолютно всі погоджуються, що всі питання що до правомірності вчинених дій (купівля, забудова тощо) потрібно вирішувати у суді згідно з чинним законодавством.

Чи може щось завершити обшуки?

Обшуки MacPaw знову підняли тему приходу правоохоронних органів до IT-компаній, що по суті блокує їх роботу на час проведення слідчих дій, а інколи й довше, якщо це супроводжується вилученням техніки.

Співрозмовники AIN.UA додали, що Мінцифра, в сторону якої одразу дивляться у таких випадках, по суті безсила — вона не може впливати на прокуратуру та забороняти їм щось робити (як і не може без Міністерства оборони розібратись з питанням бронювання ІТ-спеціалістів). Все зводиться до особистої комунікації міністрів профільних міністерств, які, щоправда, не завжди можуть привезти до результату.

Згаданий раніше спеціальний режим «Дія City» на момент підготовки матеріалу не провів закон, який би забороняв вилучення техніки: його готували до прийняття у лютому-березні 2022-го, але через початок повномасштабного вторгнення — відклали. Та потрібно зауважити два важливих моменти, про які 15 лютого нагадали та на які вказали в тому числі представники самого «Дія City»:

  • Резидентом спеціального режиму була не «МАКПАУ ПРОПЕРТІ МЕНЕДЖМЕНТ», а MacPaw. А слідчі дії проводили саме до першої компанії.
  • Спеціальний режим не захищає, якщо у правоохоронних органів є питання щодо порушення компанією закону.

Як наслідок, незважаючи на всі спроби представників Мінцифри посприяти нормальному вирішенню цього питання — обшуки тривали до кінця дня, а згідно інсайдів AIN.UA, перед Косованом і компанією ніхто не вибачився, хоча стверджувалось зворотне, документи і техніку таки вилучили. Найімовірніше, показово: не могли правоохоронці прийти з обшуками і після 10 годин нічого не вилучити. Формат «зберегти лице» для влади надважливий, ви можете це згадати після «голосних» заяв одного з радників, якого не звільнили, а який «пішов сам».

Видається, що ситуація може змінитись лише в момент, коли про інвестклімат почне говорити не президент чи премʼєр-міністр, а й Офіс генерального прокурора. Хоча б з точки зору верховенства права та правомірного вирішення усіх спірних справ. Поки ж ми бачимо лише те, що при обшуках правоохоронці роззуваються чи вдягають бахіли.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук