За рік російські хакери атакували українців на 250% частіше, країни НАТО — на 300%

За 2022 рік російські хакери на 250% збільшили спроби атакувати українських користувачів. Про це йдеться у спеціальному звіті компанії Google.

  • Як AIN.UA повідомили у пресслужбі компанії, Google презентувала звіт Fog of War («Туман війни») про те, як війна в Україні вплинула на кіберзагрози. Звіт створено на основі аналізу Google Threat Analysis Group (TAG), Mandiant і команди Google Trust & Safety.
  • За даними звіту, зловмисники, яких підтримує російський уряд, активізували кібероперації, починаючи з 2021 року під час підготовки до вторгнення.
  • У 2022 році росія збільшила таргетинг на користувачів в Україні на 250% порівняно з 2020 роком. Таргетинг на користувачів у країнах НАТО за той самий період зріс понад 300%.

«Це включає значне зміщення фокусу різних груп на Україну, різке збільшення використання деструктивних атак на український уряд, військову та цивільну інфраструктуру, сплеск фішингової діяльності, націленої на країни НАТО, і зростання кібероперацій, спрямованих на досягнення кількох цілей Росії. Наприклад, ми спостерігали, як зловмисники зламували та зливали конфіденційну інформацію для просування певного наративу», — йдеться у звіті.

  • Загалом, за рік повномасштабної війни хакери, яких підтримує російський уряд, атакували українських користувачів більше, ніж населення будь-якої іншої країни.
  • Вони значною мірою зосереджувалися на українському уряді та військових структурах, але також атакували компанії критичної інфраструктури, компанії, що надають комунальні та державні послуги, медіа.

Основні домени, які атакували зловмисники:

Дані зі звіту Fog of War

Основні цілі хакерів, що підтримуються росією, у 2022 році:

Дані зі звіту Fog of War

Основні групи, які помічені у здійсненні атак на Україну, та типи атак:

Дані зі звіту Fog of War
  • Пік атак припав на початок повномасштабного вторгнення, а за перші чотири його місяці у 2022 році Mandiant спостерігав більше руйнівних кібератак в Україні, ніж за попередні 8 років.
  • Дослідники також впевнені, що росія буде посилювати хакерські атаки відповідно до подій на полі бою, такі як поразки чи підтримка іноземних держав:

«Ми переконані, що Москва посилить руйнівні атаки у відповідь на події на полі бою, які докорінно змінюють баланс сил — реальний чи ймовірний — в Україні (наприклад, військові втрати, нові зобов’язання іноземних держав стосовно політичної чи військової підтримки тощо). Ці атаки насамперед будуть спрямовані на Україну, але все більше поширюватимуться на партнерів НАТО».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук