Рейтинг мов програмування: JavaScript і TypeScript займають третину ринку.

Портал DOU опублікував результати щорічного опитування щодо мов програмування. У JavaScript і TypeScript вже третина ринку, Java пʼятий рік поспіль втрачає популярність, а Python після кількарічної негативної динаміки цього року набрав оберти. Редакція AIN.UA обрала найцікавіше з дослідження.

  • Цього року найпопулярнішою мовою залишається JavaScript — 19% розробників пишуть нею комерційні проєкти. Далі — Java (14%) і Python (13%). Остання вперше серед найпопулярніших. З мінімальним відривом за Python йдуть C# і TypeScript.
Інфографіка: DOU
  • Цікаво, що на бекенді зросла частка як TypeScript, так і JavaScript (хоча основною мовою ще залишається Java), TypeScript вже використовують частіше, ніж JavaScript. Частка PHP зменшується, але мова ще входить у трійку найпопулярніших, ймовірно, Python замінить її наступного року.
  • У фронтенді все доволі очікувано, однак стає помітною частка фронтендів на C# (Blazor) і Dart (Flutter Web). Видно, що перехід з JavaScript на TypeScript все-таки відбувається.
  • Основний сегмент фулстек-розробки ще на C# з ASP.NET, але сектор JavaScript/TypeScript сумарно вже більший. Розподіл далі загалом показує ті ж тенденції, що і в бекенді.
  • У сфері аналізу даних Python залишається поза конкуренцією. Дивує зростання частки R і відсутність помітної частки мови Julia.
  • Сфера мобільної розробки приносить нам деякі несподіванки, такі як одночасне зростання частки Kotlin і зменшення частки Swift, що відбиває співвідношення розробки на Android та iOS. Ще цікаво, що Flutter нині частіше використовують, ніж Reаct Native, у сегменті мультиплатформових мобільних застосунків.
  • У царині DevOps основною мовою, як і раніше, є Python. Ну й Embedded-розробка доволі консервативна. Як і раніше, більшість проєктів написані на C і C++, але видно, що зі зростанням потужності вбудованих систем з’явилось місце і для Python. Ще невеликий сегмент Embedded-розробки на Java — microcards — нині майже зник.
Інфографіка: DOU
  • Серед вподобань розробників бачимо ті самі тенденції, що і в головному блоці. Хіба що перехід від JavaScript до TypeScript є більш помітним.
  • Цікава ситуація в Embedded-спеціалізації: там більшість людей думає, що новий проєкт краще починати на C++, також третьою найбільш підхожою мовою є Rust, хоч реальних Embedded-проєктів на Rust ще немає.
Інфографіка: DOU
  • Близько третини респондентів планує вивчити ще одну мову програмування цьогоріч. Як і раніше, рекордсменом є Go, далі — Python і Rust.
Інфографіка: DOU
  • Більшість планує вивчити наступну мову самостійно або з допомогою колег. Звертатись до професійних викладачів на додаток до самостійного вивчення є у планах приблизно 24% респондентів, а 6% першочергово шукатимуть курси та професійних викладачів.
  • Нині у більшості новачків першою мовою програмування є JavaScript, але також помітно зростає роль Python. З одного боку, можливо, це відображення того, що Python більше підходить для навчання, ніж JavaScript, з іншого боку — дані показують, що більшість з тих, для кого JavaScript була першою мовою програмування, нині працює в екосистемі JavaScript/TypeScript, а для кого Python — на Python, тож, можливо, це просто розподіл траєкторій навчання.
Інфографіка: DOU
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук