Revolut не може отримати ліцензію у Великій Британії через російського співзасновника

Компанія Revolut, що була заснована у 2015 році росіянином Миколою Сторонським та українцем Владом Яценком, вже понад два роки намагається отримати банківську ліцензію у Великій Британії, щоб мати право на розміщення депозитів та надання кредитних послуг.

Проте, як повідомляє The Guardian, британські регулятори вважають ризикованим видачу ліцензій компанії, яка має російського співзасновника, та проблеми з термінами подачі звітності.

Навіщо Revolut банківська ліцензія у Великій Британії?

Додаток Revolut пропонує все: від платіжних карток до страхування відпустки та торгівлі криптовалютою. Усе, крім кредитів і послуг з розміщення депозитів для клієнтів у Великій Британії. Минуло понад два роки відтоді, як Revolut вперше звернувся до фінансового регулятора Великої Британії з проханням отримати ліцензію, і він все ще чекає на схвалення.

Revolut, яка у 2021 році тимчасово перевершила NatWest з оцінкою в $33 млрд все ще не переконала регулятора — Управління з питань фінансового контролю (FCA) — в тому, що компанії можна довірити зберігання депозитів та послуги з кредитування. Це було б напрочуд актуально, особливо з огляду на плани зрештою вивести компанію на фондову біржу, де банківська ліцензія могла б допомогти Revolut отримати набагато вищу оцінку.

Деякі співрозмовники The Guardian вважають, що обережність регуляторів є цілком виправданою. За останні кілька років Revolut зіткнулася з низкою проблем: затримка подання звітності, порушення нормативних актів ЄС, штрафи, звинувачення Сторонського у зв’язках з росією та агресивне робоче середовище, яке нібито призвело до того, що деякі ключові співробітники залишили компанію.

Що непокоїть регулятора?

Постійний відтік кадрів та токсична культура

  • Компанія виросла з фінтех-стартапу, що пропонує безкоштовний обмін валют, до фінансової компанії з понад 6000 співробітників, яка обслуговує 27 мільйонів клієнтів у 37 країнах, з більш ніж 50 продуктами та послугами.
  • У той час як штат Revolut збільшився, їй було важко втримати деяких ключових співробітників, які з 2019 року зверталися до журналістів, щоб висловити скарги на важкі умови праці та агресивну корпоративну культуру. Дехто припускає, що всьому винен стиль управління Сторонського. 

Проблеми з перевірками та звинувачення у відмиванні грошей

  • У 2019 році стало відомо, що FCA почав розслідування проти Revolut після того, як у 2016 році інформатор заявив, що компанія не проводила адекватних перевірок щодо відмивання грошей та неналежним чином позначала підозрілі платежі. Один із колишніх співробітників тоді сказав ВВС, що «виконавчий директор відмовився слухати команду з дотримання вимог законодавства», що призвело до відтоку ключового персоналу, включаючи головного спеціаліста з питань ризиків.
  • Декілька співробітників комплаєнсу в британських головних банках, які забезпечують дотримання бізнесом правил, у тому числі щодо санкцій і боротьби з відмиванням грошей, сказали, що деякі колеги в галузі все ще стурбовані компанією. Дехто стверджував, що в Revolut була висока плинність кадрів із відповідності. Один сказав, що робота в фінтех-компанії є «занадто великим репутаційним ризиком для більшості авторитетних співробітників».

Затримки звітності

  • Регулятори Великої Британії також знають про проблеми, які виявили їхні литовські колеги, де Revolut отримала банківську ліцензію в ЄС у 2018 році. Там вона зіткнулася з двома парламентськими розслідуваннями через її зв’язки з росією та була покарана за порушення законодавства, витік даних і несвоєчасне подання фінансової звітності. Проблеми з термінами подання звітності актуальні також і для Великій Британії, де Revolut загрожує штраф за пропуск 31 грудня кінцевого терміну для облікових записів групи, що охоплюють 2021 фінансовий рік.
  • У вересні стало відомо, що BDO, яка була аудитором Revolut з 2018 року, була покарана регулятором бухгалтерського обліку за «неприйнятну» якість серії аудитів компаній, які, за даними Financial Times, включали Revolut. У звіті FT стверджується, що Revolut була неназваною компанією, яка стояла за обліковими записами, які, за словами Ради з фінансової звітності, страждали від «неадекватного» підходу до способу підрахунку доходів.

Зв’язки з росією

  • У 2004 році, у віці всього 20 років, Сторонський емігрував до Великій Британії, де згодом отримав британське громадянство. Однак молодий банкір, який народився в Долгопрудному, на північ від Москви має родинні зв’язки, які співробітники західних розвідок та британські правоохоронні органи вважають підозрілими. Його батько, якого також звуть Микола Сторонський, займає високу посаду в російському державному «Газпромі», який потрапив під санкції США.
  • Після того, як у 2018 році Revolut отримала банківську ліцензію в ЄС політики в Литві розпочали два парламентські розслідування щодо проблем національної безпеки, пов’язаних зі зв’язками Сторонського-старшого з державою, і того, чи зробили вони компанію «політично вразливою».
  • Зрештою вони дійшли висновку, що немає доказів того, що Revolut становить загрозу національній безпеці, і хоч парламент Литви продовжував висловлювати занепокоєння щодо діяльності Revolut, але не зміг отримати підтримку для третього розслідування навесні 2019 року.
  • Потім, у жовтні минулого року, Україна також застосувала санкції до батька Сторонського, заявивши, що він «відповідальний за матеріальне та фінансове забезпечення дій, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України».

Можливо, Revolut все ж отримає ліценцію

Як зазначає The Guardian, уряд Великої Британії тепер змушує органи регулювання розглядати, як на конкурентоспроможність компаній впливають їхні рішення – наприклад, затвердження ліцензій. І, попри низку питань, за чутками, дозвіл Revolut на отримання банківської ліцензії може бути надано протягом кількох тижнів. 

«Ми не можемо зрозуміти, як так могло статися. Дехто може скаржитися, що вони не досягають стандартів, яких від нас вимагають регулятори, наприклад, не подають звітність вчасно. Чому це нормально і що ви робите для всього банківського сектора, дозволяючи це?» — зазначило джерело The Guardian з Британського банківського сектору.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук