10 найбільших угод у регіоні Центрально-Східної Європи за лютий

Стартап- та венчурна екосистема країн Центральної та Східної Європи стрімко розвивається. Згідно з дослідженням Dealroom.co, у 2022 році загальна оцінка стартапів у регіоні склала €190 млрд — за останні п’ять років вона зросла у чотири рази. Водночас Центрально-Східна Європа стає дедалі привабливішою для інвесторів, за минулий рік у регіоні з’явилося понад 20 нових фондів.

За тим, що відбувається та як розвивається tech-сцена Центрально-Східної Європи, можна спостерігати на AIN.Capital: окрема команда щодня шукає і пише про новини регіону ЦСЄ англійською.

Команда AIN.Capital щомісяця збиратиме інформацію про найбільші угоди, у яких брали участь стартапи та фонди країн регіону. У першій добірці — 10 інвестицій лютого.


Стартапи

Країна: Велика Британія з R&D у Львові

Інвестори: QED Investors, VentureFriends, InMotion Ventures, Natwest

Фінтех Carmoola був запущений у 2022 році Айденом Рашбі, Емі Маккечні та українцями Романом Сумніковим й Ігорем Гордійчуком. Стартап розробляє додаток, що дозволяє користувачам брати кредит на авто та сплачувати його за персональним планом.

Країна: Естонія

Інвестори: Naspers, ARS Holdings, Rivonia Road Capital та приватні інвестори.

Заснований у 2017 році Еріком Оя та Мартеном Оргна, Planet42 пропонує rent-to-buy автомобільний сервіс, допомагаючи клієнтам, які не можуть отримати кредити від банків, придбати машину. Стартап працює на ринках Південної Африки та Мексики.

Країна: Австрія

Інвестори: Star IV

MYFLEXBOX — це австрійський логістичний стартап, що був заснований у 2018 році. Він керує найбільшою мережею камер зберігання посилок у країні. На сьогодні MYFLEXBOX створила понад 360 об’єктів для обслуговування B2B та B2C клієнтів.

Країна: Болгарія та Велика Британія

Інвестори: Founders Factory, Speedinvest, Eleven Capital, the Strategic Development Fund та бізнес-анлеги

Dronamics — це болгарський розробник і оператор вантажних безпілотних літальних апаратів. Флагман стартапу — дрони Black Swan, що використовуються для перевезення вантажів вагою до 350 кг на відстань до 2 500 км.

Країна: Румунія

Інвестори: LAUNCHub Ventures, OTB Ventures, Underline Ventures, Day One Capital та GapMinder Venture Partners

Румунський deeptech-стартап Veridion спеціалізується на аналітиці бізнес-даних. В його основі лежать технології штучного інтелекту та машинного навчання, база даних вже налічує понад 60 точок даних та 80 млн профілів різних компаній.

Країна: Польща

Інвестори: 4growth VC, Montis Capital, NCBR Investment Fund ASI

Засновний у 2018 Каролем Клімасом, Войцехом Войтовичем і Войтеком Рокошем, Plenti розробляє маркетплейс для короткострокової оренди техніки — від смартгодинників до терміналів Starlink.

Країна: США з R&D у Болгарії

Інвестори: Karlani Capital, CEAS Investments, Courtside Ventures, Gaingels, OCA Ventures, Subversive Capital та 305 Ventures

Стартап Betty, що займається розробкою онлайн-казино та казуальних мобільних ігор, був заснований у 2022 році американськими та болгарськими фаундерами. Залучені кошти планують витратити на розгортання діяльності в Онтаріо та подальший розвиток продутків.

Фонди

Країна: Польща

Фонди: Contrarian Ventures, Eurazeo, BeyondNetZero від General Atlantic та Montis Capital

Польський фонд фондів PFR Ventures проінвестував €55 млн у чотири венчурні фонди, що підтримують стартапи у сферах climatetech та greentech. PFR Ventures був створений у 2014 році та на сьогодні володіє портфелем із понад 60 фондів, які здійснили понад 650 інвестицій.

Країна: Литва

Стартап: норвезький CHOOOSE

Литовський фонд Contrarian VC взяв участь у $15 млн раунді для стартапу CHOOOSE, що розробляє SaaS-платформу для створення кліматичних програм для B2B. Contrarian VC — це climatetech фонд, що інвестує на стадіях seed. В його портфоліо — 22 стартапи з 8 країн.

Країна: Австрія

Стартап: HRtech з Саудівської Аравії palm.hr

Австрійських Speedinvest виступив лід-інвестором у $5 млн раунді для стартапу Саудівської Аравії palm.hr, що розробляє платформу для менеджменту HR-процесів. Speedinvest — це один із найбільш активних фондів Європи, що інвестує у стартапи на ранніх стадіях. У грудні 2022 він залучив €500 млн з метою підтримати 100 нових проектів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук