Як проходив ребрендинг ІТ-компанії AMO — детальний кейс

4

Керівниця піар-відділу компанії АМО Марія Розпутна підготувала для AIN.UA розгорнуту колонку, де розповідає про реалізацію нової бренд-стратегії для компанії. В матеріалі Марія пояснила, як і на чому базувалась нова бренд-стратегія і як йшов процес її впровадження.

Марія Розпутна. Фото надане авторкою

АМО — це міжнародна IT-компанія, яка створює продукти та історії для мільйонів людей. 6 років тому AMO починала свій шлях із невеликого медіастартапу в рамках екосистеми Genesis. А тепер це велика компанія із трьома напрямами — до медіабізнесу ще додалися відеопродакшн і розробка застосунків. 

Я прийшла на посаду піарниці, коли компанія ще мала назву Amomedia. Назва походила від першого проєкту Amomama — медіа,  що працює на західний ринок  (США, Франція, Латинська Америка та Німеччина). Але дуже скоро мені стало зрозуміло: компанія ставала глобальнішою і компетенції команд вийшли за межі медійної тематики (AMO Publishing). Наприклад, у компанії успішно розвинувся напрям розробки мобільних додатків (сьогодні Unimeal та MadMuslces сумарно мають понад півмільйона завантажень на маркетах!). Також команда побудувала власний відеопродакшн з нуля.

Ми перейшли на межу креативу та IT, і з’явився певний дисонанс у сприйнятті компанії виключно як медійної. Тому постало питання: а як нам чіткіше сформулювати позиціювання команди й наш внутрішній бренд? 

Щоб стало зрозуміло:

  • нашим людям  — у що ми виросли й куди продовжуємо наш рух;
  • керівникам проєктів та відділів — які в нас функціонал, позиціювання та місія;
  • спеціалістам на ринку — чим займається наша компанія.

Із цим запитом ми звернулися до Banda, й от що в нас вийшло після виважених стратегічних сесій, глибинних інтерв’ю і погоджень.

Новий неймінг

Ми об’єднали наші різні проєкти під лаконічною назвою, яка вже не містить у собі обмежень: AMO. І перейменували напрями за чітким позиціюванням та зонами відповідальності:

  • AMO Publishing — розважальний медіапаблішинг, історії якого збирають щомісяця понад 40 мільйонів читачів зі США та Західної Європи; 
  • AMO Pictures — продакшн візуальних історій, які мають понад 1 мільярд переглядів на місяць; 
  • AMO Apps — команда розробників, що створює застосунки у сфері фітнесу та здоровʼя.

Усвідомити місію компанії нам, як не дивно, допоміг синдром самозванця. Креативники Banda помітили цікавий факт про наших співробітників: ми з легкістю називали сильні сторони колег, проте нам було складно віднайти свої. 

«Співробітники ставили на перший план продукти і вміння своїх колег, і лише потім себе. Хоча кожен із них має талант, завдяки якому ці продукти ставали успішними», — підсумували вони.

Як інколи важливо почути думку зовні! Ми зрозуміли, що в АМО приходять найталановитіші люди й завдяки нашим проєктам ми підсвічуємо їхні таланти, даємо розкритися і вийти на нові рівні. Отже, ми сформулювали роль компанії: AMO — це прожектор талантів для наших людей. 

Наші продукти базуються на історіях. AMO Publishing — це медіа, яке розповідає про зірок. AMO Pictures — це про сценарії, сторітелінг та віральні відео. AMO Apps допомагає своїм користувачам написати власну історію здорового способу життя (розробники приділяють багато уваги контексту й мотивації). 

Саме люди — автори, головні герої та користувачі — перетворюють прості слова на цікаві продукти, наповнюють їх сенсом та емоціями.

Із цього ми виписали й головну цінність компанії: за кожною історією АМО стоять люди. Адже саме завдяки людям наш бізнес працює і розвивається. 

Роль АМО та вміння знаходити таланти інших знайшли своє відображення в дизайні. Головним героєм брендингу стало світло. 

Логотип прожектор і підпис: AMO підсвічує таланти

Сенси, які в собі несуть логотип та айдентика

Для логотипа ми обрали форму геометричного променя. Найяскравіше його помітно в темряві, тому чорний — основний колір айдентики. А для самого променя підібрали найбільш відповідний — світло-бежевий. Отже, ми підсвічуємо таланти.

Але у світла є великий спектр кольорів. Щоб відрізняти три напрями AMO, ми використали виразні та контрастні забарвлення. Спеціально обирали ті, які найбільше асоціюються з напрямами, та враховували особливості створюваних продуктів.

Промінь існує не тільки в логотипі. На макетах він підсвічує, наче прожектор, важливі деталі в тексті або перетворюється у форму для зображення чи фотографії.

З новою айдентикою та розумінням нашої місії ми оновили сайт — зробили акцент на цінностях людей, які працюють в  AMO, та продуктах, які вони створюють. Пишаємося нашими розділами «Життя в АМО» та «Кар’єра».

Останній зручний також для тих, хто прагне потрапити до нашої команди. Як тільки-но з’являється нова вакансія у внутрішній базі, вона автоматично завантажується на сторінці «Кар’єра». 

Ми транслюємо думку про те, що світ стане кращим, коли ми всі відкриємо свої суперсили. Тому що кожна суперсила нашого співробітника зміцнює іншого. У непрості часи для країни та світу цей девіз по-особливому цінний.

Внутрішня комунікація

Окрім зовнішніх проявів ребрендингу ми повністю змінили внутрішню комунікацію, створили персоналізовані привітання з днем народження, річницею в компанії, особливими святами та іншими подіями. 

Змінили всі лого та вивіски в офісах, а в нас їх 3 — у Києві і Лодзі (Польща), імплементували елементи дизайну в інтер’єрі. 

Також ми розробили новий мерч, і тепер наші люди мають новий зручний одяг та аксесуари (сумки, блокноти, ручки, чашки). 

У зв’язку з війною всі ці процеси розтягнулися в часі. Деякі одиниці мерчу ще в розробці. Проте українські підприємства продовжують працювати, робити якісну продукцію, а ми можемо робити замовлення, спільно втілювати ідеї і підтримувати одне одного в цей непростий час. Наша співпраця рухає українську економіку.

Ребрендинг відбувся на тлі повномасштабного вторгнення росії до України й переживань кожного співробітника своєї власної історії. Щоб об’єднати наш колектив спільними діями й допомогти українським військовим, ми стали партнерами Фонду Сергія Притули. Лише силами співробітників АМО ми зібрали гроші на автівку для ЗСУ. А також розробили до цієї внутрішньої акції лімітовану колекцію одягу з нашою символікою.

Таке підсилення країни пліч-о-пліч додає відчуття близькості «своїх людей», навіть якщо ми всі в різних куточках планети.

Результати 

Так 2022-ий став для нас роком втілення нової бренд-стратегії, яку ми розробили в синергії з Banda.

І хоча ребрендинг припав на складний для всієї країни час, чітке позиціювання допомогло зберегти співробітників і навіть вирости майже у 2 рази. За рік до нас приєдналися ще 243 профі (зараз ми налічуємо близько 460 співробітників). 

Ми уніфікували комунікацію та брендинг. Людям стало зрозуміло, де вони працюють. І ми, як компанія, почали виділятися. А партнери й кандидати — нам писати.

Місія AMO про підсвічування наших здібностей запрацювала не лише на словах, а й у діях. Співробітники активніше представляють компанію на різних заходах. Наприклад, ми виступаємо в університетах та на різних професійних конференціях, наприклад Dev Challenge, щоб віднайти нові таланти та розповісти про себе. 

Також ми розвиваємо свої сторінки на DOU, LinkedIn, Instagram, Facebook. Наші люди відчувають свою причетність до компанії і посилюють її присутність у соцмережах. 

За 2022 рік наші соцмережі органічно зросли:

  • Instagram — із 0 до 1130 підписників; 
  • LinkedIn — із 1000 до 3450 підписників.

АМО тепер сприймається як самостійний бренд. Але це лише початок. Stay tuned!

Автор: Марія Розпутна, керівниця піар-відділу АМО

Залишити коментар

Коментарі | 4

Пошук