59,2% читачів орендують житло – результати опитування AIN.UA

1
Читати на RU

Редакція AIN.UA провела опитування на тему житла. Читачі розповіли, на які критерії звертають увагу передусім під час вибору квартири, а також поділилися думкою та цікавими історіями, пов’язаними з орендою та купівлею нерухомості в Україні.

Дослідження: в опитуванні взяли участь 812 осіб. Вони анонімно відповідали на поставлені AIN.UA закриті та відкриті запитання. Нижче наведено результати дослідження.

Як із житлом?

  • Згідно з результатами опитування, 59,2% читачів орендують житло. Середній вік респондентів, які обрали цей варіант, — 29 років.
  • 30,8% опитаних придбали нерухомість та живуть у ній. Середній вік — 32 роки.
  • 10% читачів купили квартиру, але поки що не в’їхали до неї. Середній вік цих респондентів — 30 років.
Зображення в матеріалі: AIN.UA

Скільки сплачуєте за оренду?

За орендоване житло респонденти найчастіше платять від 5000 до 10 000 грн на місяць. Про це розповіли 45,5% опитаних. Про вартість від 10 000 до 15 000 грн на місяць повідомили 26,4% читачів. Від 15 000 до 20 000 грн платять за квартиру 10,9% опитаних. Ціна від 3000 до 5000 грн стосується переважно оренди кімнат — стільки сплачують за житло 10% респондентів.

Цікаво, що більшість опитаних (52,7%) планують купити нерухомість найближчим часом. Серед них 65% зараз винаймають житло, а 35% вже є власниками квартири чи будинку.

Що важливо під час вибору житла?

Вибираючи житло, опитані найчастіше виділяють три основні критерії, а саме:

  • вартість нерухомості чи її оренди;
  • район;
  • якість та комфорт потенційного житла.

Показово, що найважливішим серед вищевказаних критеріїв респонденти все-таки вважають якість і комфорт житла. Другорядними виявилися: близькість до роботи та транспортних розв’язок, кількість поверхів у будівлі, інфраструктура, наявність поруч паркування.

Можливо, ви хочете поділитися думкою чи цікавими історіями, пов’язаними з орендою чи купівлею житла в Україні?

Одеса, все дуже погано, офіційно (з реєстрацією) житло не винаймає ніхто, договір не захищає, податки з нього не сплачуються ніколи. Відповідно, гарантій якості також жодних, увесь сервіс – «криві» фото та доступ до бази через OLX. Перед літом ціни стабільно зростають навіть на квартири за 20 км від моря, у вересні вони, звісно ж, не падають. Найбільш епічний випадок: зняли чисту на вигляд квартиру, а за два тижні в ній прокинулися клопи — виганяли три місяці.

Під час пошуку житла бачиш багато «порожніх» оголошень щодо оренди квартир, коли зазначають низьку ціну і комбінують фото з різних локацій, аби їм просто зателефонували. Кажуть, що квартиру вже здали та пропонують іншу, дорожчу. Винаймали через рієлтора.

Шукаючи житло для покупки, походіть районом кілька днів чи тиждень, проаналізуйте, як розвивається район. Можливо, знайдете квартиру біля місця, де за кілька років буде високобортний БЦ/ТЦ, який підтягне інфраструктуру.

За моїми спостереженнями, знайти в Києві якісне, відремонтоване житло дуже складно. Або пропонують квартири з класичним євроремонтом за великі гроші, або бабусині сараї в центрі за завищеними цінами. У орендодавців абсолютно відсутнє почуття смаку, естетики та адекватності в пропозиції ціна/якість!

Купив квартиру на вторинному ринку в іпотеку на 5 років. Заселився за кілька днів після придбання. Плачу $1200 на місяць за іпотеку, з них $450-500 — відсотки за іпотекою, що загалом стільки ж, скільки я платив за орендовану квартиру. Не варто боятися іпотеки!

Продала свою квартиру, щоби інвестувати гроші далі. Оскільки орендоване житло допомагає бути вільним у разі переїзду.

Залишити коментар

Коментарі | 1

  • Ситуація в Одесі справді не дуже сприятлива для пошуку житла. Багато оголошень невідповідають дійсності, об’єкти неперевірені і взагалі не зрозуміло чи справжні фото житла, і договори зачасту не надають відповідної захисту. Лишається звісно перевагою те, що зокрема на квартири поблизу моря, ростуть перед літом та залишаються стабільними навіть у вересні. Це може зробити житло вигідною інвестицією в майбутнє, можна вкластися та надалі здавати в оренду туристам. Також актуальна тема вкладень у комерцію (https://komertsiya.com.ua/prodazha-neruhomosti/odesa – тут надійні oб’єкти та добросовісні ріелтори, що виконують роботу, а не деруть з вас відсоток ні за що). Комерція швидше окупається. І якщо ви молоді, не маєте діток, немає поспіху купляти саме житло – розумнішим вибором лишається комерційна нерухомість

Пошук