40,3% респондентів регулярно беруть фріланси на додачу до основної роботи. Опитування AIN.UA

Читати на RU

Редакція AIN.UA провела анонімне опитування щодо того, як часто читачі беруть фріланси на додачу до основної роботи. Нам вдалося з’ясувати, що регулярно підробітки беруть понад 70% респондентів, при цьому більшість із них – у тій самій сфері, що й основна робота. Нижче наведено результати опитування.

Дослідження: в опитуванні взяли участь 211 осіб, 46% з них працюють в IT. Вони відповідали на поставлені AIN.UA закриті запитання, а також поділилися розгорнутими відповідями на тему.

  • Згідно з результатами опитування 71% читачів беруть фріланси на додачу до основної роботи. При цьому 40,3% з них регулярно, а понад 30% — рідко.
  • Ніколи не беруть підробітків 28,9% респондентів.
  • Найчастіше фрілансами цікавляться читачі, зайняті в Software Engineering. На другому місці – маркетологи.
Зображення в матеріалі: AIN.UA
  • Найчастіше респонденти звертають увагу на фріланси в тій самій сфері, що й основна робота. Про це розповіли 72,4% опитаних. 10,3% підробляють в іншій сфері. Водночас 17,3% обрали варіант «Буває по-різному».
  • Якщо айтішники підробляють переважно в IT, то маркетологи обирають PPC, а піарники – SMM.
  • 90,4% всіх підробітків читачі виконують онлайн.
  • Від можливості заробити додаткові кошти відмовляються 54,7% респондентів — через повну завантаженість на основному місці роботи. 
  • 24,8% просто не хочуть витрачати вільний від роботи час на виконання інших робочих завдань.
  • Цікаво, що в 6% випадків підробітки не заохочує чи забороняє роботодавець.
  • Як показало опитування, більшості опитаних вдається заробляти на фрілансах в середньому від 5000 до 20 000 грн на місяць. При цьому найбільше заробляють айтішники. Деякі з них отримують за підробітки до 50 000 грн на місяць. Найменше на фрілансах заробляють читачі, задіяні в SMM.

«Розкажіть про свої фріланси (або про їхню відсутність). Як часто берете, що саме робите, чому підробляєте?

Часто, якщо немає повного завантаження на основній роботі або є вільний час, беру підробітки на Upwork. Так легше вийти на нормальну загальну зарплату на місяць, щоб прогодувати сім’ю і відкладати на майбутнє.

Протягом року вела два продукти віддалено в іншому місті. Продукт під моїм керівництвом разом із командою укомплектовувався, розвивався та вибудувався в повноцінний бізнес-продукт. Команда протягом року зростала разом із продуктом у плані знань, цінностей, ставала сильнішою та масштабувалася. На основі цього бека можу впевнено сказати, що аутсорсу бути, і це дуже зручно, практично вигідно.

Працюю в автомотиві, паралельно пишу комерційні матеріали та статті про технології для лайфстайл-видань. Це приносить приблизно стільки ж, скільки основне місце роботи. Привіт, карантин та фриз зарплат на цілий рік.

Є друзі, яким потрібна допомога, тому що вони працюють не у сфері діджиталу. Часто по «сарафанці» рекомендують мене як спеціаліста. І мені цікаво працювати не з одним проєктом в одній ніші, а почерпнути з іншої цікаві інсайти. Ну і є «волонтерська робота», коли проєкт крутий і ти можеш допомогти — просто тому, що віриш у нього і він близький тобі, тож можна допомогти безкоштовно.

10 годин на тиждень на постійній основі, додатково до основного 40-годинного робочого тижня. Лише для підтвердження своєї репутації та розширення кола потенційних клієнтів.

Раз на два/три місяці можу взяти цікавий проєкт. Беру, щоб розвиватися в ширшому колі сфер.

Кілька років працював на стороні клієнта з вузькою нішою. Зараз пішов в агентство, але по «сарафанці» до мене звернулися зі старої сфери, у минулому — компанія-конкурент. Маючи напрацювання та знання, було дуже просто взяти фріланс та вибудувати процеси. У результаті фріланс приносить стільки ж, скільки й основна робота, але витрачаю на нього не більше 2 годин на день.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук