5 помилок у Facebook, які можуть вам дорого коштувати

Читати на RU

Ми не можемо жити без Facebook. Тут усі наші друзі, у багатьох тут ще й робота. З цією соціальною мережею синхронізовано контакти в наших смартфонах, події в наших календарях. Через обліковий запис у Facebook ми потрапляємо в безліч інших сервісів — і втратити все це подібне до смерті. Не можна так просто взяти й піти з Facebook, але можна (і треба) змінити правила своєї поведінки. Інакше ви ризикуєте втратити гроші, кар’єру, повагу або навіть ваших близьких.

Фахівці «Лабораторії Касперського» склали список з 5 типових помилок, які майже кожен робить у Facebook, а також поради, як уникнути неприємних наслідків через них у майбутньому. І до речі, «не читати Facebook за кермом» серед них немає — це зрозуміло.

Публікація повної біографії

Facebook активно підштовхує нас написати все про кар’єру, місце та дату народження тощо. Але безліч сервісів, включаючи банки, використовують ці дані (наприклад, дату народження, дівоче прізвище матері, кличка улюбленця), щоб відкрити доступ до вашого рахунку або акаунту. Злочинці люблять Facebook, оскільки там можна зібрати всю потрібну інформацію про людину, а потім зламати її значно важливіші акаунти.

Порада: Не публікуйте свою дату або хоча б рік народження, уникайте згадування імен родичів та домашніх тварин, а також інших даних, які регулярно застосовуються в соціально-інженерних атаках, а також атаках на банківські та фінансові рахунки.

Публікація постів «для всіх»

Публічні записи можуть прочитати не лише ваші близькі, а й начальник, колишній чоловік/дружина, співробітник кадрової служби, численні рекламні та маркетингові фірми й навіть шахраї. Люди вважають, що написати у Facebook  — все одно, що розповісти історію друзям за столиком бару.

Насправді це все одно, що голосно прокричати свою думку на міській площі. Хтось може випадково чи навмисне спотворити ваші слова, вирвати їх з контексту й розповісти іншим, зіпсувавши вам репутацію. Випадки втрати роботи за необережний допис у соцмережі також ніхто не скасовував.

Порада: Налаштуйте допис таким чином, щоб усі записи публікувалися в режимі «Для друзів» або «Для друзів друзів». Особливо уважно оприлюднюйте фото. Якщо ж ви справді хочете сказати щось усьому мільярду користувачів Facebook, цей режим легко змінити на публічний.

Небезпечний пароль

Сьогодні майже всі користувачі входять на інші сайти та онлайн-сервіси за допомогою Facebook. Якщо пароль до акаунту в цій соцмережі зламаний, усі ці онлайн-сервіси теж можна вважати зламаними.

Порада: Використовуйте надійний пароль, а краще двофакторну автентифікацію. Не використовуйте пароль до Facebook на інших сайтах, він має бути унікальним.

Публікація місця перебування

Сторонні можуть стежити за вами, дізнатися про адресу вашого офісу або навіть домашню. Це особливо небезпечно для дітей та підлітків. Але навіть якщо ви давно виросли і «чекінитеся» у звичайному місці на кшталт ресторану чи курортного готелю, це демонструє насамперед, що ви не вдома — дуже цінна інформація для грабіжників.

Порада: Вимкніть геотеги у фотографіях, які ви публікуєте. Не публікуйте «чекіни» у Facebook або створіть обмежений список людей, які бачать їх.

Дружба з незнайомцями

Часто незнайомі люди додаються до друзів. І якщо у вас багато спільних друзів, ви можете прийняти запрошення, щоб не здатися неввічливим. Чужинець одразу отримує доступ до всієї вашої інформації «для друзів», включаючи згадані вище «чекіни», пов’язані з вашим життям дати тощо. Тепер зловмисник зможе надсилати вам і вашим друзям повідомлення (можливо, спам або шкідливі посилання), а також додавати нових друзів, користуючись тим, що дружба з вами підвищила авторитет цієї людини.

Порада: Додавайте до друзів у Facebook лише тих, кого ви знаєте особисто.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук