Читати та завантажувати книги безоплатно — список онлайн-бібліотек

Читати на RU

Читати нині стало дорого. Якщо ще рік тому в мережі було безліч безоплатних електронних книг, то зараз їх доводиться купувати, і недешево. Такими є наслідки боротьби з піратством, що, з одного боку, добре для бізнесу, а з іншого — погано для збіднілого населення. Однак доступ до світових знань, увічнених у літературі, можна отримати безоплатно, а головне, цілком легально, багато в чому завдяки ентузіастам, і ще небагатьом — на славу промо від великих компаній. AIN.UA зібрав сім ресурсів, на яких можна читати книги безоплатно.

У 2021 році, через 7 років після написання цього тексту, редакція AIN.UA вирішила його оновити. Ми додали ще кілька онлайн-бібліотек, де можна читати книги безоплатно.

«Альдебаран»

Бібліотека позиціонує себе як літературний сервіс із величезною колекцією творів. На сайті можна не лише читати онлайн безоплатно та без реєстрації, а й завантажити книгу в будь-якому зручному форматі на будь-який пристрій. А перед завантаженням користувач може ознайомитися з коротким змістом чи прочитати уривок книги.

Бібліотека чимало втратила через «чистки» на запит правовласників, проте багато цікавого в ній таки залишилося. Здебільшого це твори авторів, які не проти ділитися своєю спадщиною, і навіть класична література.

SamoLit

Сервіс дає змогу не лише завантажувати книги безоплатно та без реєстрації, а й викладати авторський матеріал та заробляти на ньому. Непогана можливість для молодих письменників. Однак повернемося до читання. Попри те, що більшість книг доступні і в fb2, і в epub, і в txt, для користувачів з особливо високими вимогами до формату в Samolit є навіть власний конвертер. А ще тут можна створювати віртуальні бібліотеки.

«ЛитРес»

Це магазин електронних книг, однак у ньому є безоплатний розділ, де представлено понад 26 000 творів класиків та сучасників. Гарячих новинок та закордонних бестселерів у розділі немає, зате є багато книг з розряду must read. Книги можна завантажити, але для цього потрібно авторизуватися на вебсайті.

MyBook

MyBook — проєкт «ЛитРес», однак на цьому ресурсі дещо відрізняються принципи отримання доступу до книг користувачами. У випадку з MyBook необхідно оплатити підписку. При цьому достатньо заплатити один раз. У такий спосіб користувач ніби «платить за вхід до бібліотеки», в якій може читати книги в будь-який час без необхідності платити знову. Підписка надає доступ до всіх книг — як в електронному, так і в аудіоформаті.

Bookmate

Окрім можливості читати книги онлайн, на Bookmate можна ознайомитись з рецензіями на кожну з них від читачів, а також поділитися власними враженнями. Проте бібліотека не повністю безоплатна. Місяць підписки коштуватиме 149 грн. При цьому кожен читач може спробувати сервіс Bookmate безоплатно (перші 7 днів). Однак у розділі «Книги» кожен зможе знайти абсолютно безоплатне читво.

Project Gutenberg

На сайті зібрано понад 46 000 книг англійською та іншими іноземними мовами. Превалюють, звісно, англомовні версії, але є й книги французькою, італійською, португальською та німецькою. У бібліотеці великий вибір категорій – від белетристики до освітньої літератури. Книги доступні для завантаження в різних форматах. Крім того, їх можна швидко завантажити в хмару через сервіси Dropbox, Google Drive і Microsoft OneDrive.

«Литмир»

Тут книги можна завантажувати та читати онлайн. В архіві містяться понад 210 000 книг від 75 000 авторів — їх додають не лише модератори сайту, а й користувачі. Ресурс заблоковував Роскомнадзор на вимогу видавництва «Эксмо» у рамках «антипіратського закону», проте після видалення творів видавця доступ до сервісу було відновлено.

Google Play та App Store

Не можна не згадати про безоплатні книги в офіційних магазинах Google та Apple. Тут власники Android та iOS-пристроїв можуть безоплатно отримати доступ до великого вибору книг від класиків і сучасників різними мовами. За безлімітний доступ доведеться оформлювати платну підписку.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук