«Будемо йти в тінь» — думка підприємців про переведення ФОП у статус найманих співробітників

Читати на RU

8 лютого 2021 року Кабмін схвалив проєкт закону, яким встановлюються ознаки трудових відносин між роботодавцем та працівником. Зокрема, запроваджується презумпція наявності трудових відносин: якщо особа, яка виконує роботу, відповідає хоча б трьом із семи названих у проєкті закону ознак трудових відносин, роботодавець зобов’язаний оформити його до штату, укласти з нею трудовий договір.

На тлі цієї новини редакція AIN.UA провела анонімне опитування, щоб з’ясувати ставлення роботодавців та співробітників до нової ініціативи уряду.

Дослідження: загалом в опитуванні взяли участь 522 особи. Вони відповідали на поставлені AIN.UA закриті та відкриті запитання. Нижче наведено результати опитування.

Хто взяв участь в опитуванні

83,9% респондентів є співробітниками компаній, 16,1% — роботодавці. При цьому 86,6% усіх опитаних працюють у сфері IT, що дає можливість визначити ставлення до законопроєкту представників технологічних компаній.

Зображення в матеріалі — AIN.UA

Умови працевлаштування

Згідно з результатами опитування лише 10,9% респондентів працевлаштовані офіційно та отримують білу зарплату. У 7,3% сіра зарплата, а 81,8% є ФОП.

Цікаво, що поки законопроєкт не ухвалили, лише 23,7% компаній думають над тим, яких заходів їм потрібно буде вжити.

Що ви думаєте про новий законопроєкт? До яких заходів плануєте вдатися, якщо його ухвалять?

Більшість співробітників розповіли про плани керівництва скоротити частину команди. При цьому самі роботодавці найчастіше розглядають можливість релокейту співробітників або ж планують «іти в тінь».

Від цього законопроєкту не виграє ні бізнес, якому доведеться переглянути витрати на оплату праці чи піти на фінансові махінації, ні співробітники, які не отримають реальних бенефітів від роботи з КЗпП, тоді як їхня зарплата зменшиться. У разі ухвалення закону, щоб бізнес залишався рентабельним, доведеться знижувати зарплати співробітникам або йти на хитрощі, щоб оптимізувати витрати.

Релокейт за кордон. Ставка понад 5% робить нерентабельним проживання в Україні, враховуючи, що медицина фактично повністю платна, соцстрахування жебрацьке. У разі підвищення ставки до 10% плюс ЄСВ Польща стане більш рентабельним варіантом з інфраструктурою, кращим рівнем життя та резидентством у ЄС. Також стає значно рентабельнішим переїзд до Канади.

Як один із варіантів розглядаю релокацію команди.

Ставлення до проєкту закону вкрай негативне. Якщо його ухвалять, розглядатиму варіанти відходу в тінь або імміграцію. Платити 40% податків в Україні з поточним рівнем корупції не бачу сенсу.

Це катастрофа. Якщо ухвалять цей закон, ІТ в Україні не бути. При цьому якість життя в країні не покращиться. Щодо заходів — будь-які, що спрацюють.

Думаю, це найбільша проблема нашої багатої держави, тому народні обранці й вирішили усунути цю «останню перешкоду на шляху до вступу до ЄС». Ну а якщо серйозно — раніше було 5% до бюджету, а тепер буде велика подяка та слова неперевершеного класика сучасності: «Дєнєх нєт, но ви дєржитєсь».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук