«Відчуття, що ти працюєш під секундомір» — опитування AIN.UA про тайм-трекінг співробітників

2
Читати на RU

Для контролю виконання робочих завдань у деяких компаніях впроваджують тайм-трекінг. Редакція AIN.UA провела опитування, з якого дізналася, наскільки така практика є поширеною серед компаній в Україні, що про це думають співробітники та роботодавці.

Дослідження. Загалом в опитуванні взяли участь 669 людей. Вони відповідали на поставлені AIN.UA запитання. Нижче наведено результати опитування. Ми також публікуємо коментарі читачів щодо доцільності впровадження тайм-трекінгу на роботі.

А у вашій компанії трекають робочий час?

Згідно з результатами опитування, у більшості компаній запроваджують тайм-трекінг. Про це розповіли 57,1% респондентів. При цьому найбільш поширеним способом перевірки є самостійне зазначення співробітниками кількості відпрацьованих годин. У компаніях 47,9% опитаних фахівців для трекінгу використовують спеціальний софт.

Зображення в матеріалі: AIN.UA

Який софт використовують для трекінгу

Як зазначила більшість респондентів, для моніторингу роботодавці найчастіше використовують софт, який трекає лише час – 69,9%. У 14% компаній програмне забезпечення фіксує рухи та кліки комп’ютерною мишею, а також записує натискання клавіш. Роблять скриншот екрана у 8% випадків.

До поширених способів трекінгу також потрапили запис відкритих вкладок у браузері та фіксація використаних програм.

Як до трекінгу ставляться співробітники

Цікаво, що майже 60% опитаних нейтрально ставляться до трекінгу. 14,6% розповіли, що така практика позитивно впливає на якість роботи та допомагає встигати більше.

Негативне ставлення відзначили 27,6% спеціалістів. Більшість з них вважають трекінг свідченням недовіри з боку роботодавця. Деякі відзначають наявність стресу та зниження працездатності.

Постійне відчуття, що ти на змаганнях і працюєш під секундомір. Зайвий стрес. Також складно трекати час, коли протягом дня є багато дрібних завдань з різних проєктів.

Показує недовіру до мене як співробітника. Це дискредитує мене як спеціаліста та сильно демотивує, переходячи межі.

Фокус зміщується з результату на кількість витраченого часу. Стрес через те, що щось не встигаєш.

Який софт обирають роботодавці

Серед популярних програм для трекінгу роботодавці називають:

Трекер використовують для звіту перед клієнтами (софт UpWork). Внутрішній годинник трекаємо вручну, вносимо час, витрачений на портфоліо або навчання. Так легше відстежити, хто над яким проєктом працює, а тимлідам простіше розуміти, чого, коли, хто навчав. А новачки таким чином навчаються писати звіти — потім на робочих проєктах у них менше запитань щодо формування звітності. Також це дає змогу відстежувати свій прогрес.

Ми використовуємо Yaware.TimeTracker, тому що він функціональний, простий, ненав’язливий, дуже зручно й недорого.

Перейшли на WebWork з Time Doctor, тому що цей софт за меншої вартості на співробітника відповідає нашим вимогам: скриншот екрана, інтеграція із ZohoProjects (імпорт проєктів та завдань).

Yaware.TimeTracker — це софт, що народився в нашій групі компаній. Ми використовуємо аналітику для підвищення ефективності роботи кожного співробітника, а також для розуміння кореляції навантаження. Софт допомагає розуміти всі бізнес-процеси, чи прагне працівник отримати позитивний результат від роботи та, як наслідок, — оплату праці.

Залишити коментар

Коментарі | 2

Пошук