Зарплати розробників, менеджерів та ще 40 IT-професій у 2021 році

Читати на RU

Редакція AIN.UA публікує результати великого зарплатного опитування першої половини 2021 року. У ньому взяли участь технічні фахівці, менеджери, маркетологи, аналітики, адмінперсонал, виробники контенту та інвест-фахівці, такі як фандрейзери або стартап-скаути — представники загалом понад 40 професій. Окрім розміру винагороди для названих фахівців, нам також вдалося з’ясувати залежність зарплат від типу компанії, географії, досвіду спеціаліста, його навичок, освіти, знання англійської та інших факторів.

Для чого це потрібно? Такі дослідження допомагають бізнесу орієнтуватися на ринку праці. А для фахівців не лише роблять ринок зарплат прозорішим, а й допомагають без когнітивних упереджень об’єктивніше оцінювати себе.

Як здійснювалося дослідження? Редакція AIN.UA провела анонімне опитування, у якому взяли участь понад 3000 осіб. У процесі аналізу результатів ми обчислили медіани зарплат респондентів, об’єднаних у 4 категорії: Business, Development, Content та Special & Administration. До них увійшли такі групи професій:

  1. CEO · COO · GM/Admin director · Product Manager · Project Manager · Product Owner · Scrum Master · Producer · Marketing Manager · Affiliate · SEO · ASO · PPC · PR · SMM · Sales Manager · Business Developer · Analyst · Data Analyst · Business Analyst · Data Science · Researcher · Support/Call center;
  2. Software Engineer · DevOps/Unix Admin · QA Engineer · UI/UX Designer · Cyber Security · DBA · Sys.Admin;
  3. Writer · 2D/3D Artist · Graphic designer · Sound designer · Video designer;
  4. HR · Recruiter · Finance Manager/Accountant · Lawyer · M&A specialist · Scout · Fundraiser.

Потім ми проаналізували, як змінюється розмір винагороди залежно від експертизи, знань та історії роботи, а також зробили висновки щодо кожної позиції. Зрештою ми порівняли отримані результати з результатами зарплатних досліджень DOU, Serpstat та Indigo, щоб отримати найбільш об’єктивний та зважений результат. Важливо звернути увагу, що підрахунки проводилися за фіксованою частиною заробітної плати в USD після сплати податків.

Портрет респондентів

Загалом у першому зарплатному опитуванні AIN.UA взяли участь 3116 респондентів. Більшість із них — чоловіки, переважно зайняті у сфері Software Engineer (39%). Найпопулярніша професія серед жінок — Marketing Manager (24,2%). Вікова медіана становила 30 років.

Діаграма 1

Найвища зарплатна медіана серед бізнес-фахівців — у Product Owner та Product Manager (чим би вони насправді не відрізнялися в різних компаніях :)). Згідно з результатами опитування, вона становила $2500 на місяць.

Медіанна зарплата Junior Marketing Manager — $535. При цьому маркетологи з досвідом роботи від п’яти років заробляють утричі більше. Цікаво, що оплата на цій посаді в Харкові вища, ніж у Києві — $1450 проти $1200. Така сама тенденція в Business Analyst — $2000 у Києві проти $2800 у Харкові.

Медіанна винагорода в Affiliate і PPC перебуває на одному рівні — $1225. SEO заробляє на 10-15% менше — медіана зарплати становила $1000. При цьому максимальну зарплату серед респондентів, зайнятих у цих професіях, отримують SEO — $5100. У PPC та Affiliate найвищі рівні зарплат — $3500 та $4000 відповідно. Варто відзначити, що серед SEO, PPC, Affiliate також є дві великі наскрізні течії: фахівці, які працюють на high risk ніші — їхні умови перевершують медіані; і ті, хто працюють на всі інші ніші – їх умови нижчі за медіанні.

Зарплати професій групи Business:

Діаграма 2

Дивіться вакансії для  Product / Project manager, Producer, Marketing Manager, SEO, Affiliate, PPC, PR, Analyst, Sales / BizDev, Support / Call Center

Найменша медіана у Support/Call center – $800. Цікаво, що серед таких фахівців більше заробляють ті, для кого основною мовою обслуговування є англійська — $1200. Це вдвічі більше, ніж отримують колеги, що використовують у роботі українську та російську мови.

C-level

Згідно з результатами опитування, найбільше отримують General Manager та СТО. Їхня зарплатна медіана в $5000 перевищує медіану в $4000 у CEO. Це пов’язано з тим, що GM — посада в компанії, що досягла успіху, а CEO можуть працювати як у зовсім маленьких стартапах, значно поступаючись у зарплаті GM, так і у великих успішних компаніях, отримуючи значно більше за GM. Але якщо більшість відповідей GM сконцентровані навколо медіани, то відповіді CEO коливаються від сильно менших до сильно більших за медіану. Зовсім усереднено — рівень оплати праці в продуктових компаніях для цієї позиції на $500 вищий, ніж в аутсорсингових.

Найменша зарплатна медіана серед фахівців групи C-level у CMO – $2300. За рівнем оплати праці вони поступаються CPO ($3400) та CIO ($3000). При цьому ці фахівці заробляють більше в продуктових компаніях — $3700. Натомість у деяких аутсорсингових компаніях зарплати таких спеціалістів на 20% нижчі.

Цікаво, що чверть усіх респондентів CEO/COO/GM/Admin director раніше були зайняті у сфері Product. Фахівці Software Development становили 20% опитаних, а представники Marketing — 17%.

Діаграма 3

Дивіться вакансії для CTO / Architect, CEO / COO / CMO / CPO / CIO або колекцію C-Level

Special & Administration

Серед фахівців HR/Recruiter найбільша медіана у HR Generalist – $1400. У Recruiter та HR — $1000. При цьому співробітники продуктових компаній заробляють більше. Також цікаво, що в Києві в HR заробіток більший, ніж у Recruiter, на 30%. Імовірно, це пов’язано з тим, що 30% заробітку рекрутерів становлять бонуси.

Займаючись одночасно українським та міжнародним правом, юрист може заробляти більше, ніж якщо працюватиме лише в одному з напрямів. Медіанна зарплата таких фахівців становила $2260 (лише українське право — $900, лише міжнародне — $1800).

Діаграма 4

Дивіться вакансії для HR / Recruiter, Legal, Accountant

Те саме стосується фінансових менеджерів і бухгалтерів. Займаючись міжнародними фінансовими питаннями, можна заробляти $2050, а міжнародними та українськими — $2000. Натомість фахівці, які працюють лише в українському сегменті, отримують менше — медіана $620.

Серед M&A та Fundraising більше отримують спеціалісти з досвідом роботи від 3-4 років. При цьому в Junior-фахівців медіана зарплат становила $700, а в Senior — $2800. Middle отримують на рівні з юристами $1100. Максимальна винагорода серед респондентів цієї сфери — $5000.

Відзначимо, що зарплати Special & Administration у Києві на 15-25% вищі, ніж в інших містах України.

Content

З усіх респондентів, що працюють у сфері Content, найбільше заробляють спеціалісти 2D/3D Artist — професія-ендемік галузі розроблення ігор. Медіана їхньої винагороди — $1500. При цьому цифра актуальна як для аутсорсингових, так і для продуктових компаній. Найменша медіана у Writer — $735, проте з досвідом роботи від 4 років можна розраховувати на зарплату $1300.

Цікаво, що Middle Graphic Designer заробляє на 30% менше за Middle UI/UX Designer (медіана $1000 проти $1450 відповідно). А між зарплатами фахівців Senior-рівня в цих професіях — різниця у 2 рази.

Діаграма 5

Дивіться вакансії для  Copywriter, Artist 2D / 3D, Designer UI / UX

Development

Як показало опитування, найпопулярнішою мовою програмування є JavaScript. Його використовують 26% опитаних спеціалістів. На другому місці PHP – 15,2%, на третьому – C# (11,6%). Вони разом з TypeScript і Python також входять до п’ятірки найголовніших додаткових мов для тих, у кого вони не є основними.

Діаграма 6

Дивіться вакансії для розробників на JavaScript, C / C++, Java, Python, Ruby, Kotlin, Swift і фреймворках Node.js, React Native, Angular, Vue.js, .NET, Laravel, Yii2

Згідно з опитуванням, найбільша медіана Java Engineer — $3700. Високу заробітну плату також отримують Ruby, Python і Swift Engineer – медіана становила $3500. При цьому серед Senior найменше заробляють Unity-розробники — $2500. Найменша медіанна зарплата у C Engineer незалежно від рівня в компанії — $1650.

  • Цікаво, що C# на .NET отримують у середньому на $200 більше за C# на Unity — медіана $2700 проти $2500 відповідно.
  • Помітна різниця між JavaScript на Angular.js ($2500) та JavaScript на React.js ($3025).
  • PHP на Laravel ($2650) заробляють менше за PHP на Symfony ($3800).
  • Зарплатня Python на Django більше за Python на Flask — медіана $3200 проти $1250.

Залежно від ролі найбільшу винагороду отримують Arhitect JavaScript Engineer — $6000. Медіанна зарплата Arhitect Java Engineer становить $5800. Найменша медіана у Junior Front-end — $700.

Діаграма 7

Дивіться вакансії для розробників Back-End, Front-End, Full-Stack

У розрізі міст найбільші зарплати отримують IT-фахівці зі Львова (медіана — $3500), Києва ($3200), Харкова ($2925), Івано-Франківська ($2500), Тернополя ($2350) та Одеси ($2000). При цьому медіанна зарплата розробника, який працює не в Україні, становить $3565.

Цікаво, що медіана Java Engineer у Львові вища за київську — $4080 проти $4000 відповідно. Значною виявилася різниця між зарплатною медіаною JavaScript Engineer у столиці ($2500) та Дніпрі ($3200). При цьому медіана таких спеціалістів у Львові становить $3500.

Серед тестувальників найпопулярнішою мовою є Java. Її використовують 17% спеціалістів сфери. При цьому 44% не працюють з мовами програмування взагалі.

Найвищі зарплати отримують Automation QA — $2675. Медіана в General QA майже вдвічі вища, ніж у Manual QA — $2600 проти $1400 відповідно. Цікаво, що тестувальник, який використовує мови, отримує на 30% більше. При цьому QA на Python заробляє на 10% менше, ніж на Java та JavaScript.

Діаграма 8

Дивіться вакансії для QA / QC, QA Automation, Manual QA

QA з досвідом роботи від 3 років у середньому заробляють від $2000. А винагорода тестувальників у Києві вища, ніж в інших містах України.

Фрилансери

Серед опитаних читачів 5% — фрилансери. Щоб обчислити медіани зарплат у розрізі професій, ми помножили рейт за годину на кількість робочих годин на місяць за кожною з них та вивели медіани.

Як показав аналіз, найчастіше фрилансери працюють від 120 до 160 годин на місяць. Більшість респондентів вибірки працюють у сфері у SEO та Marketing. Медіанна зарплата цих фахівців становить $1600 та $1000 відповідно. При цьому найбільше серед фрилансерів заробляють розробники. Наприклад, винагорода Fullstack PHP з досвідом від 3 років — $2100. Загалом медіана Software Engineer — $2400. На такому самому рівні й медіана заробітку Data Analyst.

Найменша медіана у Writer. Працюючи в середньому 80 годин на місяць, фрилансери заробляють $550.

Діаграма 9

Дивіться вакансії, які підходять для фрилансерів, у колекції  Remote

Інші спостереження

Бонуси та опціони

Лише 1% опитаних фахівців володіють опціонами компанії. Переважно це C-level, рідше — Team-leaders. Раніше AIN.UA вже проводила опитування на цю тему. Згідно з його результатами опціони частіше видають у стартапах починаючи з першого року роботи. При тому, що така практика не є поширеною в Україні, більшість респондентів все-таки віддали би перевагу опціонам, а не грошовій премії.

Що стосується бонусів, то найчастіше їх отримують HR, Marketing Manager та Sales Manager. Попри це найвища медіана у C-level — $1500, за ними йдуть сейлзи — $600. Цікаво, що великі компанії найчастіше дають співробітникам бонусну винагороду. Так, 36% респондентів, які працюють у командах від 1500 осіб, регулярно отримують бонус.

Зарплати залежно від рівня англійської

Серед усіх респондентів понад 34% володіють англійською на рівні Upper Intermediate. При цьому Software Engineer-фахівці найчастіше знають мову на рівні Intermediate. Цікаво, що вільно володіють англійською лише 8% опитаних.

Знання англійської значно впливає розмір заробітної плати. Як показало дослідження, знання на рівні Intermediate та вище в нетехнічних професіях допомагає заробляти щонайменше на $200-300 більше. Наприклад, медіана Marketing Manager з Elementary становила $650 проти $1800 з Advanced. У HR з Pre-Intermediate винагорода на 15% нижча, ніж у колег із Upper Intermediate.

Діаграма 10

У розробників англійська впливає на зарплату починаючи з рівня Middle. У Junior Software Engineer різниця між зарплатою з Elementary та з Advanced — лише $25-35. Водночас у Middle Software Engineer з рівнем Upper Intermediate медіана винагороди дорівнює $2500 проти $1500 у колег з Pre-Intermediate. У зарплатах Senior-розробників з Pre-Intermediate й Advanced різниця ще більша — $1500.

Серед тестувальників найвища медіана в Automation QA з рівнем Advanced — $3200, а найнижча в Manual QA з Pre-Intermediate — $600.

Зарплати залежно від галузі

Четверта частина респондентів, які взяли участь в опитуванні, зайняті в галузі E-commerce. При цьому, якщо не брати C-level, найбільша медіана в цій сфері у Product Manager з досвідом роботи від 4 років – $2300. Серед представників FinTech найбільше заробляють Software Engineer – $3000.

Можна стверджувати, що галузь не є чинником, який впливає на розмір винагороди. Наприклад, розробники, зайняті у FinTech, мають такий самий рівень зарплат, як і колеги в GameDev. Те саме в нетехнічних професіях.

Діаграма 11

Зарплати залежно від закладу вищої освіти

Як показало опитування, найбільші зарплати у випускників НТУУ «КПІ». Медіана винагороди фахівців технічних професій (Software Engineer, QA, DevOps, UI/UX Designer, Cyber Security, DBA, Sys.Admin) рівня Senior — $4300. При цьому серед джунів більше заробляють випускники КНУ ім. Тараса Шевченка. Цікаво, що оплата праці респондентів без вищої освіти прирівнюється до винагороди дипломованих колег.

Серед нетехнічних професій найвищі зарплати також у випускників НТУУ «КПІ». Найменша медіанна зарплата у тих, хто навчався у ХНУРЕ.

Діаграма 12

Дивіться вакансії, що підходять випускникам вишів або для старту кар’єри в IT, в колекціях  Без досвіду в IT та Junior Friendly

Зарплати залежно від розміру компанії

Розмір винагороди залежить від розміру компанії. Загалом чим більше компанія — тим вища зарплата співробітників. Проте трапляються й винятки. Наприклад, Junior QA Engineer в компанії зі штатом до 20 співробітників отримують більше, ніж у команді від 100 до 200 осіб. Така сама тенденція у Junior UI/UX Designer — медіанна зарплата в компанії на 50-100 співробітників вища.

Діаграма 13

Дивіться вакансії в українських стартапах у колекції ⭐Startup

Зарплати залежно від типу компанії

Загалом зарплати в продуктових та аутсорсингових компаніях є на одному рівні. Це актуально як для технічних, так і для нетехнічних професій. Найвища медіана в Senior Software Engineer у продуктовій компанії — $4200. Найменше фахівці заробляють у профільних агентствах. Зокрема, медіана Junior Developer — $450, а маркетолога-початківця — $400.

Діаграма 14

Дивіться вакансії українських продуктових компаній у колекції Продукт

AIN.UA · DOU · Indigo

У цьому блоці ми зіставили отримані нами зарплатні медіани за деякими професіями з іншими звітами в галузі. Зокрема, з останніми репортами української спільноти розробників DOU (опитування розробників/тестувальників/інших спеціалістів), зарплатним оглядом рекрутингового агентства Indigo (опитування Product Roles/Project Managers/СМО), а також звітом AdTech групи компаній Netpeak Group.

Це дає можливість отримати більш виважені та точні дані, а також детально проаналізувати зарплати українських фахівців у розрізі посад та спеціалізацій.

Діаграма 15

Здійснивши велике анонімне зарплатне опитування, команда AIN.UA допомагає зробити ринок праці прозорішим. На підставі результатів цього опитування представники бізнесу можуть орієнтуватися в зарплатному питанні, а фахівці — оцінювати рівень своєї винагороди в розрізі понад 10 критеріїв. Крім того, дослідження спрямоване на визначення suggested salary для більшості позицій нашого розділу вакансій recruitika.com, на якому вже розміщено понад 1200 пропозицій серед технічних та нетехнічних професій.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук