НБУ відкликав ліцензію у iBox Bank, СБУ провела обшуки

1

Надвечір 7 березня стало відомо, що Національний банк України відкликав банківську ліцензію у iBox Bank. Як повідомляє регулятор, це сталось у зв’язку із систематичним порушення банком вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму.

На ринок, повідомляють у НБУ, відкликання ліцензії ніяк не вплине, банк займав менше 0,1% ринку.

В чому причина?

Вже на наступний день, 8 березня, до головного офісу банку прийшла Служба безпеки України. В повідомлені офіційно не вказано, що обшуки були в iBox Bank, але це зрозуміло по наявним візуальним матеріалам.

Причина обшуків, як стверджує видання «Бабель» — підозра у відмиванні тіньових прибутків неліцензованого грального бізнесу під виглядом надання інноваційних платіжних послуг. За даними слідства, тіньовий прибуток банку від махінацій щорічно становив понад 2,5 млрд грн.

В повідомлення СБУ зокрема йдеться про ліквідацію масштабної схеми «відмивання» тіньових прибутків грального бізнесу. Схема виглядала так:

  • Для реалізації схеми її організатори створили розгалужену платіжну інфраструктуру, до якої залучили понад 20 підконтрольних комерційних структур.
  • Їхні рахунки використовували для зарахування коштів від поповнення ігрових акаунтів на сайтах азартних ігор.
  • Потім переведені гроші виводили у тінь через мережу афілійованих фірм і розподіляли серед організаторів оборудки.

Які наслідки?

На днях ми вже писали, що перестала працювати мережа терміналів iBox. Там також наголосили, що компанія «Мєтапей», яка є власником мережі терміналів, намагається укласти договори з новими банками-партнерами, а СБУ обшуки у їх офісах не проводили.

Як пише Forbes, через намагання держави більш жорстко контролювати обіг коштів у сфері азартних ігор — клієнти гемблінгової індустрії останнього тижня скаржаться на проблеми з поповненням рахунків і виведенням коштів. Видання повідомляє, що виведення коштів може займати більше 5 днів.

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук