American University Kyiv відкриває набір на програму Data Science, розроблену за допомогою ШІ та аналізу даних

Перший в Україні університет, що працює за американськими освітніми стандартами, American University Kyiv (АЮК) відкриває набір на нову бакалаврську англомовну програму Data Science. Вона розроблена на основі навчальної програми Arizona State University із врахуванням останніх світових освітніх та галузевих трендів і стартує вже у вересні 2023 року. У рамках програми студенти матимуть змогу пройти стажування в одній з ІТ-компаній, партнерів АЮК, а по завершенню — отримати подвійний диплом про якісну фундаментальну освіту у сфері Data Science.

AIN.UA поговорив з Олександром Романком, професором American University Kyiv та Університету Торонто та директором програми Data Science, про те, чим цікава нова програма, які конкурентні переваги матимуть її випускники на українському та глобальному ринках.

Чому вирішили запустили програму Data Science? Наскільки високою є потреба у спеціалістах цієї галузі зараз?

Потреба є, і буде тільки зростати, адже щороку з’являтимуться нові інструменти роботи з даними. Той же ChatGPT отримуватиме все нові й нові застосування в аналітиці. Однак, навіть якщо його технологія може автоматизувати деякі процеси, повна автоматизація за допомогою аналітики даних має обмежений ресурс, адже результати треба валідувати. Через це людина, її експертиза завжди буде затребувана. Розмови про те, що штучний інтелект витіснить нас, людей, на задвірки історії – надто передчасні. 

Щобільше, скажу, що наївне чи сліпе застосування таких технологій має високі ризики. Завжди потрібно перевіряти, як інтерпретуються дані, та як результати моделювання впливають на рішення. Адже від них залежить не лише ефективність компанії, а часто – людські життя. Особливо, якщо мова йде, приміром, про військову чи медичну аналітику. 

Також, додам, що я довгий час співпрацюю з компанією Data Science UA — це найбільше в Україні рекрутингове агентство та консалтингова компанія у цій галузі. Для прикладу, у 2021, вона найняла понад 150 спеціалістів в Україні. Висхідний тренд у запиті на data science фахівців напряму пов’язаний з усім, про що я говорив раніше. А також з тим, що у багатьох секторах економіки, таких як фінанси, рітейл, маркетинг рішення у своїй більшості приймаються на основі аналізу даних, розрахунків, а не інтуїтивно або на основі досвіду, як це було раніше. Тому ми також, формуючи нашу бакалаврську програму, застосовували мої напрацювання, а саме аналіз даних про подібні програми та потреби ринку праці. 

Як розробляли програму? На що звертали увагу найбільше?

У розробці своїх навчальних програм ми застосовуємо принцип нашого партнерського університету в США, Arizona State University. Тобто, готуємо наших випускників до їх першої та останньої роботи. Ви будете здивовані таким формулюванням, адже сьогодні ніхто з нас не знає, як буде виглядати світ через 20-30 років. Тому підхід American University Kyiv, як і Arizona State University у тому, аби готувати своїх випускників до довгої подорожі й з таким багажем знань, які будуть затребувані й в короткій і в довгій перспективі. Я вже не кажу про вміння вчитися самостійно. 

Крім такого стратегічного підходу, у нас є ряд прикладних кроків. А саме, для наповнення програми ми, по-перше, проаналізували потреби ринку. Також ми включили мої напрацювання з автоматичного аналізу онлайн-вакансій та інтерв’ю з ІТ-професіоналами. Також, було застосовано кластерний аналіз та машинне навчання для створення остаточного переліку та пріоритетності навичок. 

Я також покладався на дані Kaggle, це найбільша платформа з Data Science competitions. Щороку вона проводить опитування спеціалістів щодо рівня оплат за участі понад 30 000 людей. Ми зробили аналіз і отримали перелік навичок, які потрібно мати для вищого доходу. У формуванні навчальної програми ми також зверталися до нього. Третє — це запити до умовного ChatGPT, аби також доповнити перелік навичок, що дозволять нашим випускникам бути успішними та конкурентоспроможними у галузі Data Science. 

І найважливіше, всі ці кроки були пророблені для створення додаткової «надбудови» до академічної програми Arizona State University, яка дуже добре себе зарекомендувала і лягла в основу нашої. 

На кого розрахована ця програма, що вивчатимуть студенти?

Бакалаврська програма Data Science буде цікава як тим, хто щойно закінчив школу, спеціалістам Junior рівня, так і Middle-спеціалістам, які розуміють, що вони ще не готові до магістерських програм. Також вона буде актуальною для світчерів. Якщо говорити про наповнення курсів програми, можна виділити такі блоки:

  1. Математика, статистика та алгоритми. Якщо ми говоримо про алгоритми Data Science, усі вони на основі математики та статистики. Особливо ті, що стають все більш популярними зараз — ML/AI-алгоритми. Без знання математики, без розуміння того, що під капотом у цих алгоритмів, спеціалістом з аналітики даних бути неможливо. 
  2. Комп’ютерні науки та програмування. В рамках цього блоку студенти вивчатимуть та матимуть практику у застосуванні різних мов програмування на рівні достатньому, аби можна було підтримувати системи — Java, C/C++, Python серед них.
  3. Робота з даними.Йдеться про Data Engineering, Data Management, Cloud, розподілені обчислення, Big Data, візуалізацію даних, DevOps, MLOps. 
  4. Англійська мова та soft skills. Зараз без того, щоб розуміти інші культури, мати розвинений емоційний інтелект та вміння спілкуватися з різними людьми, фахівцями з інших галузей, клієнтами, неможливо бути успішним профі. Зокрема, потрібно вміти на основі будь-якої аналітики даних розказати історію (storytelling) клієнтам, колегам про те, чому результати нашого моделювання треба застосовувати. Тому тут важливими будуть такі якості як public speaking, лідерство, вміння спілкуватися не лише з технічними спеціалістами, а й з менеджерами. Також ми будемо надавати такі дотичні, однак важливі знання як філософія, етика, регулювання та законодавство в галузі data science.   
  5. Стажування та дипломний проєкт (capstone). Наприкінці та під час програми студенти проходитимуть двомісячне стажування у компаніях-партнерах АЮК. Воно є ідеальною платформою, щоб будувати партнерства між університетом та компаніями та впроваджувати студентські ідеї у життя. 

Чим бакалаврська програма Data Science від АЮК особлива?

Звісно, вагома перевага АЮК — це подвійний диплом, що по суті є квитком до глобальних проєктів міжнародного рівня. Крім того, це американська освіта, яка доступна в Україні, без необхідності виїздити за кордон і оплачувати високі рахунки за освіту, проживання та переїзди. 

Що тут важливо для випускника: замість того, аби доводити, що диплом українського ВНЗ відповідає стандартам якості, можна просто показувати диплом американського університету, який є автоматичним підтвердженням якості освіти. На жаль, це те, з чим я та мої колеги зіштовхувалися багато разів на практиці — українські університети не на слуху в іноземних роботодавців, і потребують більшої реклами та комунікації у світі. 

Ще однією вагомою перевагою є фокус нашої програми на розвитку soft skills — без них зараз у світі неможливо бути конкурентоспроможним. І тут мова йде про вміння вести переговори, міжкультурну та антикризову комунікацію, письмові та презентаційні навички у мультинаціональних середовищах, управління командами. Ми переконані, що наші випускники будуть не лише технічними фахівцями, а й менеджерами, здатними управляти проєктами та процесами. 

В Україні ми не раз зіштовхувалися з тим, що наші висококласні спеціалісти вміють розробляти чудові рішення, але не вміють їх маркетувати та продавати. Бо у нас завжди був фокус на технічні навички, а зараз ринок диктує інше: а саме мікс таких навичок з менеджерськими. 

Йдеться, зокрема, не лише про роботу з клієнтами, менеджмент, а вміння продавати та промотувати рішення, що розробляються в Україні. Досвід показує, що американці та канадійці, приміром, продають набагато краще. Цьому теж потрібно вчитися й американська освіта стає тут у пригоді.

Також, хочу окремо зазначити, що все навчання в AЮК проходить англійською мовою. За 4 роки вона стає для студентів майже рідною. Як відзначають більшість компаній, набагато простіше довчити випускника технічним навичкам, аніж прокачувати soft skills, ще й англійською. До речі, на вашому сайті публікувалося дослідження вимог до data science кандидатів від компанії GRC. Відповідно до нього, англійська мова на першому місці у списку очікувань від кандидата. Тому цей критерій важливий, і щороку набирає додаткової ваги. 

Університет – це ще й середовище однодумців, молодих людей, об’єднаних спільними цінностями, прагненням свободи й творчості. AЮK є саме таким місцем, бо сповідує американські цінності доброчесності, свободи вибору і дружності. Я вірю, що ці спільноти, які створюються у нас, пізніше стануть бізнес-партнерами та будуть допомагати один одному у бізнесі, волонтерстві та громадській діяльності. 

Чим робота у сфері Data Science цікава? Наскільки актуальними є навички, які отримають випускники програми?

Це одна з найцікавіших галузей, де доведеться постійно розвиватися. Плюс бачити, як твої розрахунки та напрацювання впливають на важливі бізнес-рішення. У сфері Data Science проєкти крос-галузеві, а тому й різні. Спеціалісти з аналітики даних не обмежені однією індустрією — попрацювали два роки у маркетинговій аналітиці, перейшли в ритейл чи фінансові послуги. Потім пішли розробляти систему автоматичного відстеження для дронів. Ось ця можливість досліджувати різні галузі та впливати на доленосні рішення, надаючи для них аналітику – робить професію неймовірно вимогливою, але водночас впливовою і відповідальною. 

Окремо хочу сказати про військову аналітику, яка як ніколи, актуальна зараз, і після нашої перемоги залишиться такою, адже галузь ВПК буде ключовою в Україні. Сьогодні ми всі розуміємо, що військові дії вже ведуться алгоритмами, штучним інтелектом, особливо, якщо брати до уваги різні види дронів, автономні машини, прилади для розмінування. Це все велика галузь, що буде потребувати в Україні все більше фахівців. Це все дійсно нам потрібно вже сьогодні, щоб виграти цю війну, і у майбутньому – щоб після перемоги унеможливити російську агресію. 

Я переконаний, що ми станемо провідним розробником та постачальником таких технологій у світі. Тому освіта та професія data фахівця сьогодні – це внесок у своє майбутнє та майбутнє України, можливість створювати реальність, яка формуватиме наш цифровий світ.  

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук