В українській грі про війну можна грати за росіян. Частину геймерів це образило

1

Розробник із Києва Сергій Воронов робить шутер про російсько-українську війну Glory to the Heroes. Днями він розповів про неї в інтерв’ю, де, зокрема, йшлося і про те, що у грі можна пограти за росіян. Частину гравців це обурило.

  • Сергій Воронов — випускник КПІ, програміст та головний розробник гри Glory to the Heroes. Ідея для такої гри з’явилась у нього ще 2020 року, але серйозно він почав займатися нею після повномасштабного вторгнення. Тоді Сергій пішов до київської тероборони, і зокрема цей досвід спонукав його робити проект більш масштабним. Зараз він займається ігровою розробкою на фултаймі.
  • Glory to the Heroes — це тактичний шутер, за словами розробника, схожий на Battlefield або Arma. У грі геймери діляться на дві команди, але загалом розробники планують, як мультиплеєр, так і сюжетну однокористувацьку кампанію.
  • Саме опція грати за команду росіян і збурила частину української геймерської спільноти, особливо, з урахуванням того, що у грі можуть бути карти Бучі та інших українських міст, що були під російською окупацією. В інтерв’ю на DOU розробник пояснює це так:

«…велика частина нашої аудиторії — західні гравці. Для них ці події не відіграють такої ролі, як для українців. Їм цікаво пограти за росіян через певну зброю й техніку, яку ті мають, — вони зовсім не думають про моральний підтекст.

Але оскільки ми все ж порушили таку тему, у грі є елементи, що автентично це обігрують. Наприклад, механіка панічної атаки. Ми плануємо її втілити на ірпінсько-бучанській карті з центром у супермаркеті «Жираф». Це трагічна локація, і в росіян там буде невеличкий дебаф: коли гравець ходить по карті, він може «зловити» панічну атаку. Починає трястися екран, дзвенить у вухах — відбувається симуляція гри за людину, яка вчиняла воєнні злочини.

В обох команд є однакові можливості перемогти: баланс у грі симетричний, але не повторюється один в один».

  • І в коментарях до інтерв’ю, і у дописах в соціальних мережах деякі гравці обурювалися такому рішенню розробників. Писали про те, що це неетично, що «давати пограти за росіян, бо це цікаво на заході» — погана ідея.
  • У відповідь на таку реакцію розробник опублікував пояснення про те, що це гра — про українських захисників, і що вони намагались повторити досвід проектів типу Battlefield або Call of Duty, де можна грати за дві сторони.
Залишити коментар

Коментарі | 1

  • Насправді це образило гравців, котрі не є фанатами цієї гри й котрі її не чекають. Також це образило людей, котрі нафантазували собі негативні боки проекту на фоні ліволіберальних думок блогерів стосовно проекту й котрі мають подвійні стандарти. Ці люди нічого не запропонували альтернативно задля вирішення проблеми й вирішили відмінити проект, створивши перспективним розробникам додаткові проблеми, у той час коли є інша частина людей, котру нічого у грі не обурює й вони навпаки на фоні цього гвальту пропонують конструктивні ідеї по вирішенню цього питання.

Пошук