20 березня 2023 року Київська міська військова адміністрація повідомила про зміну комендантської години в столиці та області. Так, з 26 березня вона триватиме з 00:00 до 05:00 щодня. Зокрема, подовжити свою роботу зможуть заклади харчування, ТРЦ, магазини й інший бізнес. На годину довше працюватиме й громадський транспорт.
AIN.Business розпитав представників малого і середнього бізнесу Києва про те, як зміна комендантської години вплине на підприємницьку діяльність, та чи зможе бізнес заробляти більше.
Дмитро Борисов, засновник сім’ї ресторанів Gastro Family
Зміна комендантської години має позитивно вплинути на роботу закладів з багатьох причин. Хоча вона починалася з 23:00, заклади здебільшого зачинялися о 21:00. Деякі навіть переставали приймати замовлення по кухні о 20:30. Це пов’язано з тим, що працівникам потрібен час, аби все за стандартами прибрати після зміни, вимити кухню та ще дістатися додому. Звісно, тривалість цих процесів залежить від концепції закладу, але для класичних ресторанів з багатьма складними процесами закриття зміни займає час.
Відповідно, якщо люди приходять в заклади десь о 19:00 (до 18:00 здебільшого працюють), у них залишається лише пара годин. Замість двох вечірніх посадок ми мали половину. А це не може не відображатися на бізнес-результатах. Також певна частина гостей просто почала переносити всі заплановані розваги, зустрічі з друзями тощо на вихідні. Виручка вікенду іноді перевищували сумарну виручку за всі будні дні. Зараз ця ситуація якщо не зміниться кардинально, то хоча б трохи вирівняється.
Звісно, обмеження в годинах роботи суттєво впливало на бари – місця з традиційно саме вечірньої посадкою. Тож, так, очікуємо на позитивну динаміку. Хоча за будь-яких умов наші концепції та формати знаходили, як створити цінність для гостя: сніданками та ланчами, делікатесними продуктами, які можна їсти протягом дня, за допомогою доставки тощо.
Женя Білоусов, співзасновник закладів Octo Tower, Blur, Broen, Whi Thai
На прикладі моїх закладів розповім як комендантська година впливає на роботу. Заклад Whai Thai зачиняється о 20-20:30, що майже повністю скорочує вечірню посадку гостей, які приходять на вечерю. Заклад Blur та Octo до цього моменту не відчували особливих проблем, адже це, все ж таки, кав’ярні. Зараз ми маємо подовжений день і разом з настанням весни людям подобається ввечері сидіти на літній терасі довше.
На даху Octo гості проводжають заходи сонця, тож подовжений час роботи відіграє дуже важливу роль. Та саме головне, що стосується барів The sinners та Broen, – основний наплив людей починається з 20:00-21:00 і ми зможемо хоч трохи більше заробляти. Також великим бонусом є комфорт працівників, які добираються додому транспортом і завжди залітають в останні потяги метро, перед цим просячи гостей закладів не затримуватися.
Павло Гук, співзасновник винного бару Pure & Naive
Моя думка: це плюс. Мова не про велику зміну, але бар зможе додати кілька відсотків прибутку. Також виграють ті, у кого у команди фіксовані ставки, переплачувати за додаткову годину роботи не доведеться. Якщо ставка погодинна — звісно потрібно буде рахувати економіку цієї додаткової години. Але я б сказав, що перед літом — це дуже важливе рішення, що підтримує індустрію: люди відмовляли собі у поході в заклад через комендантську годину, яка рано закінчувалась. Новий формат — стимул переглянути свої звички.