Як українська компанія запускалась в США під час війни: кейс Boosteroid

Перед повномасштабною війною українська компанія Boosteroid, яка робить сервіс для хмарного геймінга, планувала іти в США та Латинську Америку. З початком війни їй довелося евакуювати штат, два її офіси у Києві та Харкові були пошкоджені під час російських ракетних атак. Попри це, компанія за рік виросла до 4 млн користувачів, вийшла на ринок США та уклала угоду із Microsoft.

Що це за компанія

Boosteroid працює з 2017 року, її R&D-центр та розробка зосереджені переважно в Києві та Харкові. Вона робить сервіс хмарного геймінга, який дозволяє перенести навантаження з обробки гри з девайса користувача на віддалені сервери. Стримінг працює через браузер та додатки для Windows,
Linux, Android, Android TV і macOS, а із початком 2023 року — і на «маки», «хромбуки», Android-приставки і телевізори LG.

Її сервери зараз працюють в Італії, Франції, Британії, Словаччині, Швеції, Іспанії та інших країнах. Компанія планувала запускатись і в США в кінці 2021-початку 2022 року. Але із початком повномасштабного вторгнення запускати сервери в США вирішили віддалено.

Як виходили на ринок США

Плани по виходу в США були в компанії ще до початку повномасштабної війни: збирались запуститись у США наприкінці 2021, та у Латинській Америці у першому кварталі 2022 року. Але через проблеми з логістикою обладнання до США вдалося доправити лише на початку 2022 року.

«Зазвичай, до початку повномасштабної війни мережеві інженери Boosteroid летіли до країни, де необхідно розгорнути та налаштувати обладнання, та початок війни вніс у це корективи. Ми розуміли, що в країнах Латинської Америки ми вже точно не зможемо запустити сервери у першому кварталі 2022, і було вирішено залучити всі наявні ресурси для запуску в США», — розповідає Артем Скорий, senior business development manager Boosteroid.

З початком війни компанія також переключилась на більш нагальні завдання: евакуацію персоналу. Співробітників вивозили до західних областей України, невелика частина штату виїхала також до Польщі та Румунії. Виїхати змогли не всі, зокрема, лишилась частина команди у Харківській області. Частина команди вступила до ТрО, ЗСУ та боронила на той час Київ, Харків, та інші міста, а зараз проходить службу фронтових регіонах.

Навесні 2022 року розробники почали віддалено розгортати сервери Boosteroid на території США. У компанії згадують, що інженери виконували всі роботи більшою частиною із бомбосховищ, підвалів або метро у своїх містах, починаючи з березня.

За таких умов запускатись на новому ринку і загалом працювати було складніше. «У перший день повномасштабного вторгнення команда дизайнерів прямо в автомобілі, дорогою з Києва, робили макет повідомлення, про можливі перебої в роботі сервісу, та верстали його», — згадує Скорий.

Вихід на ринок США надав компанії нові можливості: в січні 2023 року Boosteroid також уклав контракт із Google Chromebooks, зробивши сервіс доступним на всіх пристроях на ChromeOS, та з LG, запустивши додаток на телевізорах LG. Також у березні 2023 року Boosteroid підписала угоду із компанією Microsoft про доступність ігор Xbox Game Studios для ПК на своєму сервісі. Усі ці угоди певною мірою стали можливі завдяки запуску в США.

З початком повномасштабного вторгнення компанія також закрила доступ до сервісу росіянам. Серверів Boosteroid в росії до лютого 2022 року не було, але користувачі могли заходити на сайт та підключатись до серверів в Україні або Європі.

Які подальші плани

На початку 2023 року, сервіс Boosteroid сягнув відмітки в більш ніж 4 мільйони користувачів. За оцінками компанії, вона входить до топ-3 провайдерів хмарного геймінгу, що доступні у світі. Цього року компанія хоче оновити специфікацію свого обладнання, щоб транслювати для користувача стрім із 120+ FPS та 4К.

Після цього компанія збирається запуститись ще в кількох регіонах, зокрема, і в Латинській Америці, як і планувала раніше. Наприклад, Бразилія — серед найбільш динамічних ринків для таких послуг, але бразильські користувачі сервісу зараз грають через американські сервери із пінгом більшим, ніж 20м/с. Якщо компанія запустить сервери у Бразилії, ігровий досвід користувачів там покращиться.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук