Камери фіксації порушень ПДР у Києві: де вони розташовані, де дізнатися про штрафи та як їх сплатити

Читати на RU

1 червня в Україні почала працювати фотофіксація порушень правил дорожнього руху. Система фіксує порушення швидкісного режиму та вміє визначати номер транспортного засобу. Редактор AIN.UA розповідає все, що потрібно знати про роботу системи: де розташовані камери фіксації, як дізнатися про штрафи та як їх сплатити.

Камери фіксації правил дорожнього руху запрацювали о 00:00, а вже о 00:01 було виписано перший штраф. Про це йдеться на Facebook-сторінці патрульної поліції.

Уже за 8 хвилин після запуску система зафіксувала понад 260 порушень. При цьому камери налаштовані на швидкість 103 км/год. Про це у Twitter повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Де розміщені камери фіксації у Києві та скільки їх

Судячи з фотографій, опублікованих Нацполіцією, загалом у Києві зараз працюють 45 камер фіксації порушень правил дорожнього руху.

На сайті МВС є повний список камер фотовідеофіксації із зазначенням дозволеної швидкості для кожної.

Також розміщення камер можна дивитися на інтерактивній карті:

Як і за що тепер штрафуватимуть

На сайті МВС повідомляється таке:

  • у населених пунктах (у тому числі в Києві) дозволена швидкість руху — не більше 50 км/год;
  • на автомобільних дорогах за межами населених пунктів — не більше 90 км/год;
  • на автомобільних дорогах з розділювальною смугою – не більше 110 км/год;
  • на автомагістралях – не більше 130 км/год.

Порушенням швидкісного режиму вважатиметься: 50+20+3 км/год = 73 км/год (де 3 км/год — це спеціально закладена похибка в роботі приладу).

У Києві, за розпорядженням КМДА, з 1 квітня по 1 листопада деякими автошляхами міста (наприклад, проспектом Бажана в бік Борисполя) буде дозволено рухатися окремими смугами зі швидкістю 80 км/год. Тобто перевищенням швидкості вважатиметься 80+20+3 км/год = 103 км/год.

Після фіксації порушення камерою інформація надходить до центру оброблення даних при патрульній поліції, де її розглядає уповноважений співробітник. Він звертається до реєстрів, які необхідні для винесення ухвали про накладення адміністративного стягнення за порушення правил дорожнього руху.

Повідомлення про штраф надходить або власнику автомобіля, або його користувачеві, якщо такі дані занесені до Реєстру. Якщо авто на іноземних номерах, штраф сплачує той, хто ввіз це авто на територію України.

Як дізнатися, що мені виписали штраф

Цю інформацію можна перевірити в спеціальному сервісі МВС за номерами авто або в кабінеті водія.

Які суми штрафів та як сплатити

  • За перевищення швидкості на понад 20 км/год накладається штраф у розмірі 255 грн.
  • За перевищення на понад 50 км/год – 510 грн.

Якщо штраф буде сплачено протягом 10 днів, сума становитиме 50% від штрафу, тобто 122,5 грн. Загальний термін сплати штрафу – 30 днів.

  • Штраф можна сплатити за QR-кодом на лицьовій стороні повідомлення — через електронний кабінет водія або в застосунку «Дія».
  • Переглянути та сплатити штраф також можна в застосунку «Київ Цифровий»
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук