Як імовірно секретні документи про наступ «злили» з Discord-чатів геймерів та 4chan 

Днями стало відомо про витік начебто секретних документів американської розвідки про війну в Україні (автентичність їхня поки не підтверджена, хоча Міністерство юстиції країни уже почало розслідування). Дослідники OSINT-групи Bellingcat проаналізували шлях, яким фото документів потрапили до російських пропагандистських каналів і згодом — до світових новин. AIN.UA публікує скорочений переклад дослідження.

  • На початку квітня 2023 року в російських пропагандистських Telegram-каналах з’явилися фото документів, які стосувалися війни в Україні, діяльності злочинного угрупування «Вагнер» в Африці, а також аналізу інших закордонних для США справ щодо Ємену, Південно-Китайського моря, тощо.
  • Про них написало видання New York Times, назвавши їх документами, що містили засекречені дані американської розвідки, вони датовані початком березня 2023 року. У цій самій публікації видання, посилаючись на офіційні джерела, стверджує, що документи справжні.
  • За фактом витоку, за даними CNN, Міністерство юстиції США та Пентагон розпочали розслідування. Представник влади, якого видання не називає, сказав CNN, що документи виглядають автентичними (хоча їхня справжність поки що не доведена).
  • Йдеться не про скани або файли, а саме про фото паперових документів. За даними Bellingcat, щонайменше один із документів у викладі російських Telegram-каналів було сильно змінено. Ще на початку березня вони вперше з’явилися у каналах Discord, популярного серед геймерів месенджеру.
  • І це ще одна дивна особливість цієї історії. Адже документи, частина з яких помаркована найвищим ступенем секретності, в березні публікувалися на каналах Discord, присвячених комп’ютерним іграм, а також у фендомах YouTube-зірок. Звідти вони поширилися на іміджборди по типу 4Chan, і вже звідти потрапили до Telegram-каналів і до новин.
  • Зокрема, за години до того, як документи потрапили до російських Telegram-каналів, подібні зображення опублікував на борді Politically Incorrect на 4Chan анонімний користувач під ніком CXWfLHRB, він же брав участь у обговоренні новин про війну.
Скріншот Bellingcat
  • Ще одна цікава деталь: між публікацією на 4Chan та публікацією у Z-каналах було одне спільне фото з документом, де наводилася статистика по вбитих за час війни російських та українських солдатах. І якщо на 4Chan українські втрати були нижчі за російські (власне, цю тему постер і обговорює на скріншоті вище), то на зображенні у російському каналі Donbass Devushka — все навпаки. За даними Bellingcat, у другому випадку зображення демонструє явні ознаки грубої обробки.
  • Десь за місяць до цього «зливу», 4 березня 2023 року, ці документи з’явилися у Discord, на сервері Minecraft Earth Map. Цього разу йшлося про 10 документів. Сім із них пізніше з’являться на 4Chan та в Telegram, включно із документом, що показує нижчі втрати України порівняно із росією. Також там фігурували три фото, що пізніше не з’являлися у «зливах».
Скріншот Bellingcat
  • На цей сервер вони потрапили із Discord-серверу із фандомом YouTube-зірки WowMao, де було опубліковано загалом 30 документів. Але і ця публікація могла бути не першою: команда Bellingcat поспілкувалася із Discord-спільнотою, представники якої стверджували, що бачили документи раніше: на сервері під назвою Thug Shaker Central (звідти їх потім прибрали, а сервер кілька разів змінював назву). Згідно з твердженням адмінів цього сервера, ці файли, які пізніше потрапили до WowMao, є лише «верхівкою айсберга» за кількістю документів, що постяться на Thug Shaker Central. Про цей сервер відомо небагато, у ньому було всього біля 20 активних користувачів, що цікавилися музикою, відеоіграми, православним християнством та YouTube-зіркою Oxide.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук