Що не так з Patreon та чому українці закликають його кенселити

1

В уанеті трапив у немилість американський сервіс краудфандингу для творців Patreon. Платформа хоч і на словах підтримує Україну, насправді блокує акаунти українських активістів та фондів, у той же час не створюючи перешкод для багатьох відвертих російських пропагандистів, які продовжують спокійно фінансувати свою антиукраїнську діяльність. AIN.UA розповідає деталі.

Що сталося

Американська платформа Patreon дозволяє митцям та авторам контенту збирати фінансування на свої проекти. Однак з початку війни компанія почала блокувати українські акаунти.

20 березня 2023 року Patreon видалив сторінку популярного блогера та українського активіста Сергія Стерненка. Причина блокування – порушення правил платформи, яка не дозволяє збирати гроші на закупівлю військового спорядження чи «підтримку насильства». За словами Стерненка, адміністрація Patreon не надала жодних свідчень щодо порушень з його боку.

Ще на початку війни Patreon з тих самих причин видалила сторінку найбільшого українського військового фонду «Повернись живим» – рекордсмена по сумах зборів на Patreon. Всі зібрані кошти повернули патронам, і відтоді ПЖ немає на платформі. Також минулого року платформа заблокувала акаунт українського журналіста Айдера Муждабаєва.

Однак Стерненко вирішив оскаржити рішення Patreon. Він зазначив, що не використовує зібрані кошти для військових закупівель, а лише для фінансування своєї блогерської діяльності, зокрема на YouTube. 8 квітня Стерненко повідомив, що Patreon запропонував відновити його акаунт.

Patreon підтримує Україну?

Ще на початку повномасштабного вторгнення Patreon, на відміну від інших американських сервісів, відмовився заблокувати свою платформу для росіян. СЕО компанії Джек Конте заявив, що він не підтримує путіна, але прості росіяни не повинні страждати.

Схоже, що страждання простих українців, яких щодня обстрілюють «прості росіяни», а не персонально путін, Конте натомість не хвилюють. Інакше важко пояснити, чому блокують акаунти українських активістів, натомість російські пропагандисти продовжують вільно користуватися Patreon. Серед них так звані «воєнкори» Сємьон Пєгов, Алєксєй Смірнов, Татьяна Монтян, Ілья Варламов, Патрік Ланкастер та багато інших. Вони не лише підтримують неспровоковане вторгнення росії в Україну та поширюють антиукраїнську пропаганду, але й збирають гроші на війну проти України. Якщо це не «військова активність» – то що ще?

Українці звертаються до адміністрації Patreon з вимогою видалити ці акаунти, але компанія не реагує. Багато українських компаній та організацій обурились таким відношенням американського сервісу і закликали кенселити його. Натомість реєструватися на подібних платформах для збору фінансової підтримки, таких як Buy Me a Coffee або Contribee.

Наприклад, український сайт про геймінг PlayUA вийшов з Patreon, але одразу втратив більше половини фінансування від донорів.

Чому Patreon блокує українців та чи допоможе кенселинг?

Український програміст та блогер Діма Малєєв, який в минулому працював у Patreon, пояснив, чому майданчик такий несправедливий до українців та чому, на його думку, альтернативні платформи не врятують українську блогосферу:

«Мало хто знає, але кожен раз коли ви платите щось в якійсь системі – це все проходить через різні системи оплати: Stripe, напряму Visa або Mastercard, PayPal. Кожна з цих систем отримує за це відсоток. Для когось це 3%, для когось це 7% і так далі. Від чого залежить цей відсоток? Від рівня фроду – шансу того, що оплата на цьому продавці легальна, а не через крадену картку, спизжений акаунт і так далі. Тому що ці платіжні системи можуть нести разом з продавцем відповідальність, якщо транзакція – фрод, і гроші треба повернути. Іноді ще й штраф випишуть.

Patreon в цілому вважався (коли я там працював) бізнесом з мінімальним фродом, тому проценти системам оплати – мінімальні. Тому Patreon могли дозволити надавати сервіс творцям з низьким відсотком: 8-12. В яких захована і оплата транзакції, і прибуток «патреона». До прикладу, OnlyFans забирає в рази більше, тому що бізнес високоризиковий – і процент системи оплати та рівень фроду набагато вищий.

Тепер модерація. «Патреон» дуже боїться, що системи оплати підвищать ризик їх бізнесу, що приведе до вищих відсотків, які треба віддавати, і тим самим призведе до підвищення відсотків для всіх творців, що вб’є конкурентну спроможність «Патреона» серед інших систем. Наразі серед великих сервісів в Patreon найкраще відношення функції/відсотку, який він бере. Тому маємо честь споглядати те, що відбувається з українськими акаунтами. Бо там і збори на зброю, і радість від смертей тощо.

Чи допоможе перехід на іншу платформу? Тут питання в двох вимірах. Якщо ми говоримо про Buy me a coffee – найімовірніше, вони також будуть грохати такі акаунти, бо читайте вище. Невисокий відсоток, який вони забирають від творців, зумовлений низькою ціною процесингу. А присутність ризикових акаунтів на платформі призведе до підняття ціни процесингу. Допоможуть перехід на платформи, які забирають більший відсоток. Говорячи про реалії більшості креаторів – це великий удар по їх фінансовому становищу.

Що, як мені здається треба робити, — працювати з платформами для кращої модерації руснявих акаунтів. Щоб їх там не було. Ще можлива альтернатива – підняття своєї альтернативи патреону. Але якщо ми хочемо, щоб оплата була не тільки з України, а із всього світу, треба:

  1. Відкривати юридичну компанію в якомусь Делавері.
  2. Підключати Stripe.
  3. Зустрітись з тою самою проблемою оцінки фроду, як Patreon, бо ви відповідаєте за всі акаунти на платформі, а не тільки за свій.

Найкраще — зробити як «Повернись живим»: кожен креатор – окрема система 🙂 Але і юридичні аспекти також падають на голову ютубера. Вибачайте, але так вже працює світ».

У свою чергу, Стерненко закликав українців продовжувати підтримувати своїх на Patreon, поки вони не знайшли альтернативу. Бо якщо кенселинг призведе лише до втрати українськими блогерами левової частини фінансування без яких-небудь наслідків для росіян – то він може вважатися контрпродуктивним.

Залишити коментар

Коментарі | 1

  • До сраки мені такий світ і як він працює, якщо він кенцелить українців і підтримує москаліа. Я дуже радий що Діма Малєєв собі заробляє грошики і катається по світу, але він мав би виступати проти того як працює цей сраний світ жадних до грошей людей, а не просто виправдовувати їх. а якщо він не згоден – то тут є фронт недалеко, думаю за декілька днів він би зрозумів що це той випадок коли треба міняти світ, а не підлаштовувати себе

Пошук