Це не супутник: NASA спростували версію спалаху над Києвом

Супутник NASA не падав над Україної у момент, коли жителі масово почали писати про спалахи. Про це представник NASA Роб Маргрета розповів у коментарі BBC. Тобто причиною спалаху була інша подія.

UPD: Найбільш ймовірно спалах було спричинено падінням метеориту з потоку Лірид. Про це повідомили в Державному космічному агенстві України. Щороку у квітні Земля проходить через шлейф комети Тетчер, яка залишає метеорний потік Ліриди. Ліриди — це дуже швидкі і яскраві метеори, які спричиняє шлейф комети Тетчер. Ліриди не залишають довгих палаючих слідів, коли проносяться через атмосферу Землі, їхня ознака — яскраві спалахи, або так звані «вогненні кулі».

У шлейф комети Тетчера, яка залишає метеоритний потік Ліриди, Земля потрапила 15 квітня 2023 року. Вийде з нього наша планета 29 квітня. Пік зорепада припадає на 21 квітня.

  • Нагадаємо, приблизно о 22:00, 19 квітня 2023 року в Києві можна було спостерігати яскравий спалах у небі зеленуватого кольору, що супроводжувався шумом. В цей же час в столиці оголосили повітряну тривогу. В КМДА пояснили, що дане явище могло стати результатом падіння на Землю космічного супутника NASA, а тривогу оголосили, щоб уникнути жертв при падінні уламків.
  • У NASA заявили, що їхній супутник RHESSI не міг стати причиною спалахів над Києвом, оскільки на той момент все ще перебував на орбіті і його траєкторію відстежували.
  • Раніше дослідники попереджали, що цього тижня на Землю впаде 270-кілограмовий супутник NASA, який вивчав Сонце з 2002 року. Його вивели з експлуатації у 2018 році. Більша частина цієї маси мала перетвориться на попіл і пару під час падіння. Дослідники оцінили ризик шкоди для будь-кого на Землі як низький.
  • В свою чергу, автори каналу про космос та космічні дослідження Alpha Centauri пояснили, що траєкторія падіння RHESSI дуже далека від України. Причиною ж спалахів міг бути звичайний болід або метеор.
  • Між тим, український сегмент Twitter вибухнув мемами. Найцікавіші з них ми зібрали в добірку.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук