«Дiя»: закрити та відкрити ФОП тепер можна онлайн за 10 хвилин

Читати на RU

На порталі «Дiя» з’явилися нові онлайн-послуги. Зокрема, послуги відкриття та закриття ФОП онлайн, а також зміна даних. Тепер на це знадобиться лише 10 хвилин.

Також громадяни матимуть можливість перевірити наявну інформацію про себе з п’яти державних реєстрів. Для цього на порталі необхідно зареєструватись у власному Кабінеті громадянина. У такий спосіб кожен охочий отримає доступ до інформації виключно про себе.

ФОП онлайн

Щоб скористатися сервісом, необхідно авторизуватися в системі за допомогою ЕЦП, BankID або MobileID. Після цього заповнити форму та сформувати електронну заявку, яка автоматично надсилається реєстратору за місцем реєстрації.

Статус заявки можна буде перевірити в Кабінеті громадянина. Повідомлення про реєстрацію або відмову також надійде електронною поштою. Щойно запис про реєстрацію ФОП з’явиться в Єдиному державному реєстрі, в електронному кабінеті можна буде отримати виписку з реєстру, видрукувати її та використовувати як будь-який інший документ.

Також щодо кожної послуги є відповіді на найчастіші запитання з інструкціями. Наприклад, якщо ви реєструєте ФОП, то на «Дiя» вам запропонують допомогти зареєструвати книгу обліку доходів, вибрати форму оподаткування, відповідні КВЕД тощо.

Як повідомила заступник міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан, заявки виконуються протягом одного робочого дня. На внесення змін до даних ФОП знадобиться ще менше часу — лише 10 хвилин.

Кабінет громадянина

У Кабінеті громадянина доступні документи, що відображаються в мобільному додатку: свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та посвідчення водія. Пізніше будуть доступні цифровий паспорт громадянина України у вигляді ID-картки та біометричний паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

У Кабінеті громадянина надаватиметься доступ до особистої інформації в державних реєстрах. На сьогодні підключено 5 реєстрів:

  • Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань;
  • Державний реєстр прав на нерухоме майно;
  • Єдиний державний реєстр зареєстрованих транспортних засобів та їх власників Міністерства внутрішніх справ;
  • Державний земельний кадастр;
  • Державний реєстр обтяжень рухомого майна.

Інші послуги

На порталі вже можна отримати 27 публічних послуг онлайн, зокрема стати підприємцем, змінити вид діяльності або припинити її. Оформити довідку про несудимість, допомогу при народженні дитини або щомісячне відшкодування вартості послуг із догляду за дитиною до трьох років. Подати позов до суду, зареєструвати авто чи отримати послуги, пов’язані з документами водія, оформити низку ліцензій, дозволів або отримати витяг з реєстрів.

«Портал «Дія» стане універсальною точкою доступу громадян та бізнесу до всіх електронних державних послуг за єдиними стандартами. Раніше більшість цих послуг було розкидано різними порталами, тому знайти їх було доволі проблематично», — розповів віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Послуги на порталі «Дія» згруповані за життєвими подіями. Наприклад, оформити допомогу при народженні дитини або подати заяву на укладення шлюбу можна буде в розділі «Сім’я», а зареєструвати ФОП — у розділі «Підприємництво». Кожна з категорій має підкатегорії, в яких можна отримати онлайн-послугу.

Повний перелік держпослуг онлайн, доступних на порталі на сьогодні, можна переглянути тут. Глобальна мета — покрити 100% послуг держави за допомогою застосунку.

«Дія»

Нагадаємо, Міністерство цифрової трансформації презентувало мобільний застосунок «Дiя» ще в лютому. Його позиціюють як державу у смартфоні та антикорупційний інструмент на місцях. Застосунок уже можна завантажити на iOS та Android, авторизуватися — через BankID. За перші чотири дні його завантажили понад 1 млн українців.

Зараз у застосунку доступні посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів українців. Щоб отримати електронні версії своїх документів, потрібно просто завантажити застосунок та авторизуватися. Вони з’являться в застосунку автоматично, якщо в реєстрі повні дані.
Пізніше там планують запустити електронний студентський квиток та паспорт. Закрита beta щодо останнього вже триває (як приєднатися ми розповідали раніше).

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук