У Житомирі дітей з соціально-вразливих сімей навчатимуть IT-професіям. Перші групи переходять до навчання Python та Front-End

1

Команда BoostHubUa разом з Main Academy запустила всеукраїнську онлайн-школу для підлітків – Boost Main Academy, в рамках якої діти зможуть безкоштовно навчатися IT-професіям та у майбутньому потрапити на стажування до українських та міжнародних IT-компаній.

Пілотний проєкт стартував у Житомирі, і він був розрахований на 100 дітей. У першій частині курсу підлітків навчали основам програмування та базовій англійській мові, яка необхідна для IT-спеціалістів міжнародного рівня. Після цього найкращі зі студентів можуть обрати один із напрямків, який вивчатимуть вже поглиблено. Серед цих напрямків мови програмування Front End, JavaScript, Python, а також DevOps and Basic System Administration, Business Analysis, Web Design, Quality Assurance (QA), Web Development and Data Science.

Співзасновник проєкту, Руслан Синицький, підприємець та колишній CEO Jelastic, наголошує, що учасники проєкту отримують лише практичні знання й одразу можуть застосовувати та навчатись далі.

«Ми підбирали викладачів таким чином, щоб серед них були в основному практикуючі спеціалісти, тому курс буде максимально наближеним до реальної роботи IT-професіоналів», – підкреслює Синицький.

Перед стартом програма була протестована групою з 16 підлітків, які навчалися восени 2022 року. Після тестового курсу та зворотного зв’язку від дітей програма була вдосконалена та доповнена.

Другий співзасновник проєкту, Максим Прохоров, CEO української компанії PM Partners відзначає, що діти опановують дуже перспективну професію – вітчизняним компаніям завжди потрібні висококласні спеціалісти.

«Наша галузь розвивається навіть попри те, що в Україні продовжуються активні бойові дії. Ми прогнозуємо, що після нашої перемоги цей ріст значно прискориться, тому попит на молоді кадри з часом лише зростатиме», – додає Максим Прохоров.

Крім інтенсивної навчальної програми діти можуть скористатися допомогою психологів, які спеціалізуються на роботі з посттравматичними стресовими розладами. Особливо актуально це буде для тих дітей, родини яких пережили обстріли та окупацію, а потім виїхали з тимчасово окупованих територій України, втративши при цьому можливість повноцінно навчатись та спілкуватись з однолітками. Ці діти зараз знаходяться в дуже складній життєвій ситуації, така допомога їм конче необхідна.

Також організатори врахували складнощі в енергетиці та відсутність техніки у деяких учнів. 

«Для кожної дитини ми розробили індивідуальний графік навчання, який дозволяє учням підключатися до лекцій тоді, коли є світло. А тим дітям, у яких немає сучасних комп’ютерів, школа надає у користування ноутбуки для навчання з усім необхідним програмним забезпеченням», – відзначила директорка Main Academy Наталія Руденко.

Менеджером проєкту став житомирський волонтер та активіст Сергій Маковський. Він займається координацією з місцевими соціальними службами та органами влади, які формують списки тимчасово переміщених осіб та знають, кому найбільше потрібна така допомога.

«Від початку війни до нас на Житомирщину переїхало дуже багато людей із Херсонщини, Запорізької області, повністю знищеного Маріуполя, а також прифронтових міст, в яких зараз неможливо перебувати через небезпеку обстрілів. Велика частина цих переселенців – діти та підлітки, деякі втратили батьків чи інших родичів. Навчання та робота з психологами допоможе їм пережити ці важкі часи та вийти з них з перспективною професією» – підкреслює Сергій.

Директор BoostHubUa та фандрейзинг-менеджер проєкту Ярослав Свиридівський пояснив, що фінансують навчання коштом співзасновників та фондів українських і закордонних IT-компаній.

«На першому етапі пілотний проєкт фінансувався лише співзасновниками, а пізніше до нас приєдналася компанія з кібербезпеки цифрового простору Acronis, яка частково профінансувала перший курс на 100 дітей. Далі ми будемо розширювати перелік донорів та подавати проєкт на міжнародні гранти. Впевнені, що знайдемо людей, які хочуть розвивати молодь у напрямку IT» – підсумовує Свиридівський.

У квітні завершився перший етап навчання, учасники проєкту, що відзначились, переходять до навчання Python та Front-End вже у травні.

А другий потік планується у травні-червні 2023 року.

Довідка

BoostHubUa – українська компанія, що розробляє рішення для оптимізації бізнес-процесів на базі відкритого програмного забезпечення. Ці рішення направлені передусім на підтримку українського малого та середнього бізнесу та допоможуть йому швидше відновитися після війни. Компанія заснована українськими IT-спеціалістами у 2022 році, під час повномасштабної агресії рф проти України.

Main Academy – перша та найбільша в Україні комплексна система підготовки сертифікованих фахівців для IT-компаній з 2015 року. Сьогодні навчання відбувається за 15 актуальними напрямами в ІТ від 0 до Junior спеціалістів. Вже понад 30 000 студентів випустились з академії та 16 000 знайшли роботу в ІТ.

Залишити коментар

Коментарі | 1

  • Це той самой Максим Прохоров про яркого розновідають що він масово не виплачує заробітню платню? Навіть колишня співробітниця в суді виграла справу проти нього. Також писали в dou.ua про них, в linkedin є ціла група про його круту роботу і «кидки» . Також проти нього кримінальна справа про відмивання гроші , коли він «виграв» тендер в державній компанії , нічого не зробили, а гроші розділили з чиновниками. Тепер він благочинник))))

Пошук