Памʼятаєте WeWork з оцінкою $47 млрд? Сьогодні капіталізація — $334 млн, це один з найбільших провалів в історії стартапів

Мережа коворкінгів WeWork гучно лунала на весь світ 5 років тому мала фантастичну оцінку в $47 млрд. Інвестори активно накачували компанію грошима, один лише SoftBank вклав більше $10 млрд. Лише згодом стало зрозуміло, що фінансова модель компанії нестійка, WeWork у глибоких збитках, а засновник компанії Адам Ньюман схоже не знає, як вирішити ці проблеми, через що і був відсторонений. 

Керівництво WeWork перебрали на себе менеджери з SoftBank. В жовтні компанія вийшла на біржу через процедуру SPAC, залучивши додатково $1,3 млрд з оцінкою в $9 млрд.

Це все ще було в рази більше ніж у конкурентів, але здавалось, що шлях виходу з кризи знайдено. Та як виявилось, лише здавалось. 

Делістинг

В середині квітня зʼясувалось, що Нью-Йоркська фондова біржа NYSE направила до керівництва WeWork повідомлення про потенційний делістинг акцій компанії з біржі. За правилами біржі у випадку, якщо акції компанії торгуються нижче $1 за штуку протягом певного часу, відбувається примусовий делістинг. Це і сталось і з WeWork: акції компанії зараз торгуються по $0,46 центів за штуку. 

Капіталізація компанії скоротилась до $334 млн. 

Виходить, що за останні чотири роки мережа WeWork втратила в оцінці більше $46,5 млрд. По суті це одне з найбільших падінь та професійних провалів в історії стартап-індустрії. При цьому компанію не можна порівняти з, наприклад, Theranos, де керівництво свідомо людей обманювало. Тут же коворкінги стоять, люди у них ходять і працюють, бізнес генерує виторг. Але не прибуток. Через проблеми з коштами у 2022 компанія була змушена закрити 40 своїх локацій. 

Постраждалі

Найбільше програли інвестори, а конкретно — SoftBank, який вклав у компанію мільярди доларів. 

  • SoftBank володіє 62% компанії і інвестував більше $14 млрд у бізнес.
  • Benchmark — 3% компанії.
  • Insight Partners — 2%. 
  • Значний відсоток є і у Адама, який давно відійшов від справ з величезними відступними. 

Чому акції компанії падають? 

Справа у тому, що WeWork все ще глибоко збиткова компанія і по суті тримається на плаву через бажання головного інвестора якось зберегти бізнес. Аналітики розходяться у думках, чи варто купувати акції компанії чи ні, аргументи наступні. 

Які плюси WeWork:

  • WeWork має кращий відсоток заповнення місць, ніж в середньому по ринку. Так, якщо у Штатах відвідуваність офісів коливається близько 50%, то у WeWork цей показник сягає близько 73% і зростає квартал до кварталу. 
  • Виручка компанії зростає, а збитки — знижуються багато кварталів поспіль. Так, у Q4/2022 збиток становить $454 млн проти $715 у Q4/2021.
  • Компанія працює над ефективністю, закриває збиткові локації та працює над залученням більшого числа клієнтів. Наприклад, число клієнтів у вересні 2021-го складало 578 000, а у липні 2022-го — 720 000. 
  • У компанії близько $1,3 млрд доступних коштів.

Мінуси: 

  • Незважаючи на покращення фінансових показників, компанія все ще не дотягує до очікувань аналітиків. Наприклад, за четвертий квартал 2022 року інвестори очікували побачити близько $880 млн прибутку, тоді як цифра склала $848 млн. І хоча ця цифра на 18% вища показників минулого року, вона менша очікувань.
  • Укріплення долару та падіння місцевих валют призвело до втрат на міжнародному ринку. 
  • Досі не зрозуміло, коли WeWork зможе стати прибутковою. Жодне з рішень компанії не приводить до того, щоб це стало прямо очевидним для інвесторів. 

За очікуванням, WeWork планує показати фінансову незалежність вже у 2024 році. Та на разі кредитори відмовились реструктурувати велику позику на $1,5 млрд, що також почало тиснути на вартість акцій. Додатково на акції WeWork, як і інших компаній, вплинула ситуація на ринку, великі скорочення, загроза рецесії та інші економічні чинники, яких ніхто не бачив ще 5 років тому. 

У будь-якому випадку, у 2018-у Адам Ньюман будував WeWork як глибоко технологічний бізнес зі своєю культурою. Ще тоді скептики казали: «це не технологічний бізнес». Тепер це стало очевидно всім. Звідси і падіння оцінки у 100 разів.  

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук