Що таке ETF і топ-10 фондів для інвестування

1
Читати на RU

ETF — один з доступних на сьогодні інвестиційних інструментів. Разом із платформою токенізованих активів Currency.com ми у форматі «запитання – відповідь» розповідаємо, що таке ETF, чому вони зручні для інвестування, як їхні плюси та мінуси. А ще експерти Currency.com називають десятку цікавих токенізованих ETF, які можна придбати на платформі.


Що таке ETF

ETF — це Exchange Traded Fund або фонд, що «торгується на біржі». У рамках ETF керуючий збирає акції різних компаній за якоюсь ознакою (наприклад, компанії, які займаються телекомом або канабісом) та на їх основі створює фонд. Будь-яка людина може придбати акції цього фонду, ставши фактично, власником усіх акцій, в які інвестував фонд.

Розгляньмо приклад. Умовний ETF-фонд IT Venture купує акції 10 найбільших IT-компаній США. Ви купуєте акції IT Venture та опосередковано володієте акціями кожної з цих десяти компаній. Можете отримувати дивіденди, або вартість акцій буде збільшуватися в результаті реінвестицій дивідендів, якщо вони передбачені.

Логічне питання: навіщо вкладати до невідомого фонду, якщо можна просто купити самі акції?

Не все так просто. Вартість акції Google перевищує $2300, у Amazon акція коштує понад $3200. Щоб зібрати портфель хоча б з однієї акції найбільших технологічних компаній США, треба мати на руках понад десять тисяч доларів. Такі гроші є не в усіх. Одна з головних переваг ETF — доступність: акції ETF-фондів зазвичай коштують від кількох десятків до кількох сотень доларів. Отже, придбати їх може практично кожен, без великого капіталу. Доступність також дає змогу інвестувати в ETF з різних сфер водночас: на $2300, які коштує акція лише Google, можна взяти акції двох десятків ETF, сформувавши портфель з різних галузей — диверсифікуючи свій портфель.

Це єдина перевага?

Ні. ETF — зручний інструмент для тих, хто хоче інвестувати кошти, але не має часу на формування портфеля. Якщо ми дотримуємося історії з десятьма акціями американських IT-компаній, то це десять різних акцій, десять різних позицій, за якими треба хоч зрідка, але приглядати. Тобто дивитися звіти та новини щодо десяти компаній. Це потребує часу.

У випадку з ETF ситуація простіша: усі акції «в одному казані», і перегляд квартальних звітів Amazon на ваші конкретні дії не вплине. Хіба що ви просто ліквідуєте свою позицію. Одним словом, ETF позбавляє головного болю та вивільняє час.

Другий великий плюс — можливість інвестувати в цілу галузь, навіть мало на ній розуміючись. Скажімо, ви хочете інвестувати гроші в телеком-бізнес. У що вкладати? У Nokia? У Huawei (так, вони не лише продають смартфони)? Те саме, якщо, наприклад, вам цікаві дорогоцінні метали. У будь-якому випадку такі інвестиції вимагають вивчення цілої галузі. Але якщо ви купите ETF, не потрібно вивчати кожну окрему компанію – професіонали, які створили біржовий фонд, вже відібрали все найкраще самостійно. Це особливо важливо для нових напрямів, як, наприклад, канабіс-орієнтовані компанії в Штатах, де триває активна легалізація. Вкладати в кожну окрему компанію небезпечно — вона може не вижити на новому ринку. Але проблеми однієї компанії на тлі успіху інших у межах ETF будуть непомітними, а гроші — у безпеці. А оскільки на ринку тисячі ETF, є великий шанс знайти щось цікаве саме вам.

Ви згадували дивіденди: як із ними?

Якщо компанії, які входять до ETF-фонду, сплачують дивіденди, то фонд як власник акцій також може на них розраховувати. Щокварталу, раз на пів року або раз на рік фонд отримує дивіденди й далі сам вирішує, що з ними робити: він може або розподілити їх між своїми акціонерами (якщо ви інвестували в ETF, то отримаєте виплату), або інвестувати отримані кошти в купівлю ще більшої кількості акцій.

Як щодо прибутковості?

У середньому це трохи більше ніж 10%.

Мінуси є?

Є й мінуси. По-перше, якщо ринок знижується — падає і вартість акцій фонду. До цього потрібно бути готовим та інвестувати лише те, що готові втратити. ETF у жодному разі не «священний інвестиційний Грааль», а лише один з інструментів для зручності, якому загрожують усі звичайні ризики.

По-друге, якщо керівництво фонду вирішить закрити ETF, усі акції продають та отримані кошти розподіляються між акціонерами. Ви, звісно, гроші збережете, але, по суті, рішення ухвалять за вас без вашої участі, і вплинути на ситуацію жодним чином неможливо.

Я новачок і лише планую почати інвестувати. ETF мені підійде?

Цілком. І ось одразу дві причини для новачка звернути увагу саме на ETF.

  1. Менший ризик. У фонді багато різних акцій, і зазвичай падіння однієї акції може компенсувати зростання іншої, або ж на тлі загальної стабільності падіння однієї акції не дасть великого просідання. Якщо ви купили одну акцію умовної Tesla і вона впала на 20% — ви втратили 20% свого портфеля. Купівля ETF — своєрідна диверсифікація ринку.
  2. Комісія. Зазвичай за кожну угоду потрібно платити, і якщо ви заходите з кількох сотень доларів, то на купівлі 10 різних акцій уже щось втратите. Купивши ETF з більшою кількістю акцій усередині, ви здійсните одну угоду, а отже, втрати на невеликому обсязі будуть не такими великими.

Разом з експертами платформи Currency.com, на якій торгуються десятки різних токенізованих ETF, ми вибрали найцікавіші для інвестицій.

  • SPDR S&P 500 ETF Trust — по праву вважається найпопулярнішим ETF, який складається з акцій найбільших компаній індексу S&P 500.
  • iShares 20+ Year Treasury Bond ETF — фактично цей ETF є індексом, який складається з довгострокових — 20-річних — казначейських облігацій США.
  • iShares Emerging Markets ETF складається з акції компаній великої та середньої капіталізації в країнах, що розвиваються (emerging markets) — у Китаї, Бразилії, Туреччині та інших.
  • Vanguard Total World Stock ETF — фонд покриває багато секторів економіки різних країн і складається з акцій американських, китайських, європейських компаній. ETF добре збалансований, до нього входять акції понад 7800 компаній.
  • SPDR Gold Shares — акції цього фонду на 100% забезпечені власними запасами золота. У сховищі фонду лежать понад 700 тонн золота в зливках, що робить його найбільшим приватним сховищем золота.
  • ETFMG Alternative Harvest ETF — фонд інвестує в найбільш перспективні компанії з вирощування медичної марихуани в США. Один з найперспективніших напрямів бізнесу сьогодні.
  • First Trust NASDAQ Clean Edge — дає змогу інвестувати в компанії у сфері чистої енергетики, що стрімко розвивається, зокрема у виробників фотоелектричних панелей, біопалива або найсучасніших акумуляторних батарей.
  • VanEck Vectors Oil Services ETF — фонд відображає динаміку 25 нафтових компаній, акції яких торгуються на фондовому ринку в США.
  • iShares US Healthcare ETF — відстежує індекс Dow Jones U.S. Select Healthcare Providers Index, який складається з акцій американських компаній сектору медичних послуг.
  • VanEck Vectors Gaming ETF — фонд відстежує глобальний індекс MVIS, індустрії відеоігор та кіберспорту.
Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук