Palantir представила штучний інтелект для керування військами на полі бою

Palantir, відома перш за все як розробник програмного забезпечення аналізу даних для спецслужб та розвідок, опублікувала відеодемонстрацію свого нового сервісу — платформи штучного інтелекту Palantir Artificial Intelligence Platform (AIP).

Як повідомляє Engadget, Palantir (AIP) має допомагати на полі бою, даючи підказки та об’єднуючи різні джерела інформації. Проте, як вже помітив дослідник AI Алекс Бенкс, система може сама розгортати війська та керувати операціями, отримуючи від оператора лише «схвальні кивки».

Що представили в Palantir?

Palantir Artificial Intelligence Platform (AIP) — це програмне забезпечення, призначене для запуску великих мовних моделей, таких як GPT-4 та його альтернатив у приватних (в цьому випадку — військових) мережах.

Palantir також не продає спеціальний військовий штучний інтелект або велику мовну модель (LLM), а пропонує інтегрувати наявні системи в контрольоване середовище. Демонстрація AIP показує підтримку різні LLM з відкритим кодом, включаючи FLAN-T5 XL, налаштовану версію GPT-NeoX-20B і Dolly-v2-12b, а також кілька спеціальних плагінів.

В одному зі своїх презентаційних відео Palantir демонструє, як військові можуть використовувати AIP для ведення війни. На відео оператор використовує чат-бот у стилі ChatGPT, щоб замовляти розвідку дронами, генерувати кілька планів атаки та організовувати глушіння комунікацій противника.

Як працює нова система?

В прикладі використання штучного інтелекту на полі бою Palantir відтворює ситуацію, коли оператор отримуєте сповіщення про дії противника поблизу і звертається до AIP.

  • AIP використовує супутникові дані та штучний інтелект для створення вірогідних варіантів бойового розгортання;
  • Висловлює ідею про використання дрона для отримання відео з місця подій.

Оператор дає дозвіл на запуск дронів.

  • На кадрах підтверджується загроза і видно танк;
  • AIP автоматично генерує 3 варіанти дій для націлювання на ворожу техніку;
  • Автоматично надсилає ці параметри далі по ланцюжку командування.

Крім того, нова система виконує наступні дії:

  • Запропонувала оптимальний маршрут на основі аналізу рельєфу;
  • Ідентифікувала та почала боротьбу з комунікаційними вузлами противника;
  • AIP виділила ключову інформацію, та узагальнила вимоги до особового складу та озброєння, а також визначає необхідний час і стан для логістики.

Чому це цікаво?

Збройні сили зі штучним інтелектом швидко стають реальністю. Сервіс, який пропонує Palantir може дати суттєву перевагу на полі бою, автоматизуючи розгортання бойових частин та створення планів бойових дій. Проте до нової системи вже є декілька питань.

Всю систему нібито контролює оператор, який ставить штучному інтелекту питання. Проте з відео видно, що «оператор» робить не більше, ніж киває на кожну пропозицію AIP. У демонстрації також не було уточнено, які кроки вживаються, щоб запобігти «галюцинаціям» LLM, на які покладається система.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук