Що таке Patreon і як там можна заробляти

Читати на RU

Один зі способів для авторів контенту заробляти на своїх творах чи знаннях — піти на Patreon. Це краудфандинговий майданчик, де творці контенту отримують грошові донати, часто у вигляді щомісячних виплат (щось на кшталт зарплати). Редакція AIN.UA розповідає про цю платформу, а також як і скільки на ній заробляють українські фахівці.

Що таке Patreon?

Patreon — це краудфандинговий майданчик, який у 2013 році заснував американський музикант Джек Конті. Він записував кавери на відомі треки та спочатку намагався заробляти на цьому на YouTube, але отримати багато грошей за рекламу не вийшло. Тоді він і розробник Сем Ям створили платформу, де творцям контенту платять за нього користувачі-патрони.

У такий спосіб тут заробляють різні професіонали: художники, відеоблогери, музиканти, косплеєри, дизайнери, програмісти, розробники ігор і навіть автори еротичних фото.

Патрони можуть передплатити творчість автора, щомісяця виплачуючи йому певну суму (від $1). Крім цього, творці можуть просити в патронів разові виплати на певні цілі (наприклад, підготовку навчального ролика), обіцяти їм різні бонуси: ранній доступ до гри, сесію запитань — відповідей тощо. Patreon отримує із цього комісію (від 5% до 12%, залежно від умов плану).

Patreon — доволі популярний майданчик: за даними TechCrunch, близько 3 млн патронів виплачують 100 000 авторам близько пів мільярда доларів на рік. А до кінця 2019 року ця цифра може перевищити мільярд. Найпопулярніший користувач майданчика, подкаст Chapo Trap House, отримує від передплатників близько $130 000 щомісяця.

Історії українських фахівців, які заробляють на Patreon

Чому вирішив вийти на Patreon?

Я займаюся навчанням JavaScript, активно виступаю на конференціях і таке інше. Завдяки цьому в мене сформувалася спільнота людей, яким цікавий я і чим я займаюся (трохи менше ніж 2000 осіб у Telegram-каналі). Я постійно в пошуку чогось нового і я натрапив на Patreon-акаунт «Девшахты» — подкасту, який я слухаю. Ідея здалася мені смішною, і я подумав «хм, а якщо я зароблю зайві $200 — я зможу зробити на них щось, щоб я «просто так не робив би». Мій рівень віри в СНД-спільноту чудово характеризує те, що після створення облікового запису я створив тариф early bird для ранніх передплатників і виставив ліміт у 10 осіб… який розійшовся менш ніж за годину після анонсу. Зрештою перші 100 людей підписалися на мене протягом двох днів.

Який контент там розміщуєш?

Той самий, що й на своєму YouTube-каналі: навчальні відео тривалістю близько 10-15 хвилин, сфокусовані на одній конкретній темі. При цьому відео на Patreon — це «гра вдовгу»: якщо на курсах я повинен давати контент, який застосовується «тут і зараз», то Patreon — місце, де я можу поміркувати, поділитися якимись архітектурними питаннями, користь від висвітлення яких, безперечно, є, але відчувається саме на довгій дистанції.

Планую розміщувати також глибший текстовий контент: не все добре лягає на формат відео. Однак тут ми вже маємо справу з нюансами платформи: вона більше орієнтована на дизайнерів та такого роду людей, там банально немає підсвічування коду тощо. Потрібно будувати власну платформу, де Patreon буде платіжним гейтом 🙂

Мої патрони отримують такі переваги:

  • Підписники отримують контент на 3 місяці раніше, ніж на YouTube.
  • (Найголовніше, на мою думку.) Підписники можуть задавати тон дискусії, повідомляючи, які теми їм було б цікаво послухати, даючи фідбек в окремому чаті для патронів (ми використовуємо Telegram).
  • Спілкуватися в чаті на 200 осіб, які платять, набагато приємніше: немає випадкових людей, немає простих питань, відповіді на які можна знайти в гуглі.

Гроші та бонуси

Акаунт приносить на місяць близько $2700. З негрошових бонусів: оскільки весь контент потрапляє на YouTube, канал почав зростати (зараз близько 12 000 підписників, і все це «органіка»). Як наслідок, мене почали запрошувати на конференції саме тому, що «наші учасники кажуть, що дивляться ваші відео». З мінусів: контент із Patreon систематично піратять. Я не проти піратства як явища (люди, які не готові сплатити $10 — така ціна на місяць за доступ до 80% контенту — не моя цільова аудиторія). Проте відчуваю гостру ворожість, коли контент викладають не в загальний доступ, а ховають за платною підпискою. Можу морально виправдати «робінгудівщину», але не спробу нажитися на моїй праці.

Як оформляти виплати на ФОП

Patreon робить виплати на Payoneer. Якщо зв’язатися з їхнім юридичним відділом, можна укласти з ними формальний договір і виводити гроші з Payoneer на рахунок ФОП, сплачуючи 5% і таким чином отримуючи повністю легальний дохід. Однак узгодження договору: це кілька кіл пекла, де насамперед доведеться пояснити, навіщо це вам і що Patreon як компанія жодним чином від цього не постраждає (мається на увазі оформлення електронного інвойсу для отримання виплат у валюті. — Ред.).

Зазначу таке:

  • Я робив це понад рік тому, і знадобилося 2-3 місяці на погодження, при цьому договір формально про «надання консультаційних послуг».
  • Я робив це, спілкуючись із їхнім юридичним відділом: мене заблокували, бо мені платили значні суми з тих самих айпішників, з яких я заходив у мережу, запідозрили у відмиванні грошей. Довелося доводити наявність у мене «регіонального» харківської спільноти, і що підписники реально існують.
  • Я знаю людей, які намагалися повторити мій досвід, але їм відмовили (можливо тому, що невеликі суми в них були, не захотіли братися за це), або тому що Patreon змінив правила (вони підняли черговий інвестиційний раунд і трохи закрутили гайки для нових учасників). Тому сказати, чи це є відтворюваним результатом, чи мені пощастило, точно не можу.

Чому вибрали Patreon та який тип контенту публікуєте?

Я вже тривалий час коментую «Формулу-1». Але вона не зовсім стабільно висвітлюється на телебаченні. Були періоди, коли я коментував «Формулу-1» не як коментатор на телебаченні, а як людина, яка працює для вболівальників. Нині ситуація така сама. Я не працюю на ТБ, але продовжую коментувати «Формулу-1». І коли мені розповіли в BeardyCast про платформу, що полегшує спілкування із вболівальниками, які хочуть підтримати роботу коментатора, мені це видалося цікавим.

Я «довго запрягав», поки розбирався, як Patreon працює, він здавався трошки складнішим, ніж є насправді. Але все-таки створив Patreon-клуб, де є платний доступ до певного контенту, частина контенту надається безплатно. Основне, що я публікую там, — це подкасти. Я ще навесні минулого року почав записувати аналітичний подкаст про «Формулу-1», і він непогано «зайшов», людям сподобався формат. Від початку вболівальники питали в мене, як вони можуть підтримати такий контент.

Рівно за рік (3 вересня минулого року було створено акаунт) ми зросли з 0 до 600 підписників. У клубі для вболівальників є різні переваги, залежно від підписки.

Бонуси (і мінуси) від того, що ви є на платформі?

Бонуси в тому, що Patreon — централізоване місце, де можна знайти весь контент, цікавий для вболівальників. Вони створюють активну спільноту, пропонують теми, із багатьма у нас зав’язалася тісна дружба. І те, що люди активно беруть участь у процесі створення контенту, дуже підвищує його якість. Я почав створювати контент тільки для Patreon-клубу (аудіоісторії про «Формулу-1»), і його якість за рік помітно зросла.

Чи вдається заробляти?

Платформа бере певний відсоток для себе, з окремих транзакцій від фанатів, а також невеличкий відсоток від суми, яка збирається за місяць. Не буду називати суму: у нас у суспільстві в цілому трохи викривлене ставлення до заробітку інших людей.

Можна сказати: платформа дає змогу заробляти, якщо ти активно займаєшся контентом, налагоджуєш зв’язок із вболівальниками, робиш якісний контент, що приваблює нових підписників. Ця історія насправді крутиться навколо того, щоб людина, яка підписалась, настільки була вражена тим, що отримує за свою підписку, щоби їй хотілося розповісти про це іншим.

Якщо говорити про певні поради для тих, хто хотів би цим займатись: мені було б важко розпочати «Patreon-клуб» без наявної спільноти вболівальників. Адже багато авторів починають без такої бази, не мають фоловерів у соцмережах, і їм важко пройти цей момент, коли потрібно розгойдатися. Для цього потрібна енергія та прагнення робити одразу контент такої якості, ніби в тебе вже сотні підписників. Якщо ти робиш контент для одного і робиш його абияк, це не спрацює.

Чому вирішила вийти на Patreon?

Після трьох років ведення свого блогу та небажання продавати там рекламу я серйозно замислилася про те, як читачі моїх текстів могли б платити за них за бажання та можливості. Зрештою я обрала Patreon, про який давно й багато чула від блогерів, ютюберів та подкастерів. Мені сподобалася його гнучкість: хочеш — плати $1, можеш — плати $50; якщо за місяць чи два щось змінюється, можна просто та швидко припинити щомісячні виплати. Не можу сказати, що це дуже зрозуміла й зручна у використанні платформа, але водночас наразі не бачу сенсу шукати альтернативи й планую далі розвивати свій Patreon.

Який контент там розміщуєш?

Я спочатку вирішила, що Patreon — це можливість для читачів мого блогу та слухачів мого подкасту «Обмозгуем»  фінансово підтримати те, що я вже створюю. У моїх планах не було і поки що немає писати для нього повноцінні тексти або публікувати цілі епізоди подкасту. Але мені важливо підтримувати зв’язок із невеликою спільнотою однодумців, яка там формується. Тому я щомісяця публікую свої музичні плейлисти та найцікавіші цитати з прочитаних мною книг. А ще анонсую закриті онлайн-трансляції та розіграші (поки був один), ділюся невеликими текстами, які не готова публікувати для всіх. Під час однієї з онлайн-трансляцій зі своїми патронами я згадала, що, як мені здається, я маю якось «відпрацьовувати» їхню фінансову підтримку, а у відповідь почула, що вони прийшли до мене на Patreon для того, щоб віддячити мені за те, що я вже роблю, а щось додаткове — це чудово, але зовсім необов’язково.

Чи багато вдається заробляти?

Мені важливо наголосити на тому, що створюючи Patreon у січні цього року, я не планувала робити його серйозним джерелом свого доходу й не очікувала на отримання будь-яких значних сум. Але я одразу придумала собі мету — накопичити гроші на річну оплату свого сайту ($216 за business-план на Squarespace). За перший місяць я отримала $12,5, за другий $26,5. Зараз у мене 22 патрони та $61 на місяць. У середині вересня я зможу оплатити свій сайт грошима, отриманими від моїх патронів, і поставити собі нову мету. Наприклад, можливість регулярно орендувати студію для запису подкаст.

Я й сама підтримую кількох людей на Patreon, користуюся платними сервісами підписки на кшталт Bookmate та Apple Music, Netflix та Amazon Prime Video. Я працюю та заробляю гроші, а потім роблю все це, тому що вважаю, що за якісний онлайн-контент важливо платити так само, як ми платимо за їжу в супермаркеті, похід у кафе чи поїздку на таксі. І я сподіваюся, що скоро так будуть мислити й діяти дедалі більше людей.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук