Капіталізація Chegg на піку — $12 млрд. Тепер її бізнес вбиває ChatGPT

Американська компанія Chegg однією з перших відчула на собі удар від можливостей штучного інтелекту. А конкретно — від сервісу ChatGPT компанії OpenAI. Це визнав особисто СЕО компанії Ден Розенсвейг, який зізнався, що через можливості штучного інтелекту компанія втратила частина своїх потенційних клієнтів і була змушена звітувати про зменшення бази користувачів. Редакція AIN.UA коротко розповідає, що трапилось.

Чим займається Chegg

Chegg позиціонує себе як компанія, що допомагає з вирішення домашніх завдань, а також є платформою для онлайн-репетиторства. Також там можна отримати консультації, що допоможуть з написанням есе та інших письмових робіт. По суті на Chegg можна знайти все необхідне, щоб отримати гарні оцінки за навчання. 

Основний дохід компанії — від підписки, яка починається від $14,95/місяць.

Широко про Chegg заговорили у 2021 році. Тоді її капіталізація виросла до $12 млрд, ціна акцій піднялась вище $110 за штуку. Американський Forbes написав велику історію, в якій спробував розібрати феномен компанії, і загалом не став приховувати, в чому саме популярність компанії. Вона допомагала учням списувати. 

Якщо у учня немає бажання чи часу розбиратись у матеріалі, він може спробувати знайти відповідь у величезній базі Chegg, або ж відправити своє завдання фрілансерам компанії, які працюють 24/7 і можуть швидко надати відповідь. Вони ж допоможуть написати письмову роботу чи зробити інше завдання. 

Компанія запустилась у 2005 році і спершу видавала книги в оренду. В США навчальні матеріали досить дорогі, тому сервіс користувався популярністю: можна було взяти книгу на семестр за кілька доларів замість як платити дві сотні. З часом Chegg обростав новими функціями, а паралельно скупав своїх конкурентів. До моменту виходу на IPO компанія залучила $227 млн. 

ChatGPT

Закінчення карантину та відхід пандемії знизили капіталізацію бізнесу. Але основний удар — представлений недавно широкій публіці ChatGPT. Сервіс швидко став популярним в тому числі за рахунок своєї доступності та безкоштовності для використання базових функцій. Як от написання тих же письмових робіт. 

Це вже відобразилось на фінансових результатах бізнесу. Очікувалось (фіндиректори IPO-компаній часто наперед кажуть про плани по виторгу на майбутній квартал), що виторг за перший квартал 2023 року не перевищить $178 млн. В той же час інвестори очікували побачити більше $193 млн виторгу. Вийшла середина — $185 млн.

Інвестори не зраділи: всього за кілька днів вартість акцій компанії впала вдвічі, обвалившись з приблизно $20 за штуку до $9 за акцію. Інвестаналітики стверджують, що компанія все ще має що запропонувати клієнтам і вказують, що нормальною ціною за акцію буде цифра у коридорі від $11 до $18 за штуку. Та всі визнають: ChatGPT все змінив. 

Щоб якось виправити ситуацію, в Chegg вже взялись створювати свій AI-асистент — CheggMate. Що цікаво, продукт створюється у колаборації з OpenAI. Втім, експерти не певні, що це суттєво вплине на результати Chegg, оскільки частина аудиторії вже звикає все робити напряму в ChatGPT. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук